Уникална Библия, свидетел на Априлското въстание, показват в "Тракия"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:56 / 15.04.2014
1613
Изложба, посветена на Априлското въстание, бе открита днес във фоайето на сградата на районната администрация в "Тракия". Кметът на района Костадин Димитров приветства гостите и съорганизаторите от клуб "Родолюбие" и нумизматично дружество "Филипопол", отбелязвайки, че станалите вече традиционни изложби се радват на все по-голяма популярност и интерес. 

Показани са експонати от революционното и хайдушкото въоръжение - хладно и огнестрелно оръжие, дрехи, калпаци, както и съвременни възпоменателни монети. Централно място в експозицията заема оригинална Библия с приписки от монаха Иван Лазарович, който е жив свидетел на случващото се в Дряновския манастир. 

Манастирът играе основна роля в подготовката на Априлското въстание в Първи търновски окръг, където са струпани запаси от храни и оръжие. 

Тук четата на поп Харитон води 9-дневна битка, обградени от османците, повечето революционери и духовници загиват, а манастирът е опожарен и сринат до основи. Съвременният реставриран манастир е сред 10-те най-почитани светини на Българската православна църква. Изложбата ще продължи до края на месеца и всеки желаещ ще може да я разгледа.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Издадена е заповед да се проверят всички камери, които са засекли...
Заведение в "Капана" хванато в крачка
Кметът: Поклон пред творците на Пловдив!
Богослов: Напълно логично е митрополит Николай да бъде номиниран ...
Цветелина Пенкова отчете мандата си в Европарламента и се срещна ...
Читателка: Намерена е голяма връзка с ключове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).