ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Учители от Пловдив с отворено писмо
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:11 / 06.11.2023Коментари (1)7108
©
Синдикалната организация на учителите в училище "Найден Геров" изпрати отворено писмо до медиите, свързано с проблемите на училището и натискът, на който са подложени работещите там преподаватели. Plovdiv24.bg го публикува без редакторска намеса:

"Вие сте четвъртата власт в нашата страна! Чрез Вас гласът на обикновените български граждани трябва да се чува по наболели и сериозни проблеми в обществото. От няколко месеца нашето училище е обект на всекидневен натиск от медии, институции, общество. Достатъчно публично известно стана за случилото се, но засега се чува и вижда само едната страна. А нашият глас не пробива, а нашето мнение на практика никой не го потърси, никой не го поиска.

Оставаме с впечатлението, че съзнателно се фокусира в нашето училище с цел да се избегне разкриването на сериозните и тежки проблеми в българското образование и не само в тази област! Сякаш сме изкупителна жертва за несвършената работа от държавните институции, от абдикирането от решаването на проблемите, от незаинтересоваността на държавата да се намеси в полза на обществото!

Да допуснати са грешки от нас! Да, има пропуски! Да, морално укорителни са! Но!

В училище работят отговорни и всеотдайни учители с много години трудов и педагогически опит.

Нашето училище е единствено по рода си в страната! Намира се в квартал "Столипиново", Пловдив с изцяло ромско население. Нашите ученици са изцяло от това малцинство, което живее в голяма степен изолирано, сегрегирано, капсуловано!

Механизмът за прибиране и задържане на учениците, подписан от няколко министерства, категорично не работи. Прословутите обходи от години се извършват от учителите, а останалите институции като РУО, като община, като МВР, като социални служби не участват. А би трябвало! Но се отчитат "общи" резултати.

Единствено учителите са на терен и всеки ден се сблъскват със съпротивата, с нежеланието, с проблемите на тези хора, които в много случаи отказват да пускат децата си на, крият ги, заявяват че са в чужбина, а и не малка част от тях отиват и се връщат от чужбина.

За тях образованието не е висша ценност. Ала за това не са виновни само те, нито учителите. Напротив! Учителите в нашето училище (а и не само нашето) са тези, които са поели тежестта на посредници, на социални работници, на приятели, на съмишленици в решаването на проблемите на тази общност. И сега всички тези институции, които не изпълняват задълженията си по Механизма, но проверяват и оценяват свършеното от нас!

Каква помощ е оказана от учителите от МОН, от РУО за справяне с проблемите? Никаква! 

Колко са взетите мерки на общината по задължението му за налагане на санкции на родители за недопускане на децата им в училище? Никакви?

Колко пъти се е самосезирала прокуратурата за ранните бракове в това общество? На пръсти се броят! Оправданието, (не това е в особеностите на културата на това население не е оправдание за бездействие.

Колко пъти е оказано съдействие от държавата за проблемите, които са всеизвестни?

Не е задължение на учителите да обикалят по домовете на учениците си, за да ги докарат в училище. Задължение е на родителите! Но въпреки това учителите от нашето училище всекидневно са сред хората за убеждаване на родителите и децата от ползите на образованието!

Оставени сме сами да се справяме с всички проблеми! Но сме нарочени само ние! Живеем и работим под натиск в напрежение и несигурност. За съвсем кратко време седем учители вече напуснаха! Работливи, отговорни, всеотдайни колеги! Нашето училище не е само училище, то е социална институция, то е посредник то е и приятел с почти сто и двадесет годишна история за това население. Няма да е пресилено, ако заявим, че е едно от най-трудните във всякакъв аспект училище за управление, работа и постижения!

С какво подкрепя нормативната база в образователната ни система образованието?

С какво сме подкрепени в ежедневната ни работа?

С какво сме подпомогнати чрез образованието да интегрираме тези хора в обществото?

След този натиск върху нас какво се случва?

Подобри ли се с нещо ситуацията? Не. Напротив! Посещаемостта не се е увеличила! Даже намалява, мотивацията още повече пада! Почти всички ученици ще бъдат наказани! Ще бъдат и са наказани учители. Демотивират се и едните, и другите за учене и работа! Каква е целта? да се закрие училището? И с какво това ще помогне на хората?

Ето защо ние, учителите от СС към КТ "Подкрепа" в СУ "Найден Геров"-Пловдив, 

заявяваме, че ще се борим за училището, за учениците си, за работата си, която е трудна, но светла.

Ще използваме всички законово позволени средства срещу огромния натиск на всички институции срещу нас. И декларираме, че очакваме най-малкото разговор по проблемите на образованието ни, които не касаят само нас, и с общи и правилно взети решения да тръгнем по верен път, защото така, както се постъпва сега, не е вярното решение!

Очакваме и медиите да отразят обективно и справедливо истината! Защото досега не бяхме потърсени да споделим своята позиция! Ние очакваме разум и воля от всички да стигнем до правилните решения и вярната посока! Обществото ни има право да чуе истината, цялата истина!".


Още по темата: общо новини по темата: 8
11.12.2023 »
17.11.2023 »
10.10.2023 »
30.09.2023 »
29.09.2023 »
29.09.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Ric
премахни филтъра

0
 
 
Никой не помагал по Механизма.... Ами то как да помага някой, като на учениците не се пишат отсъствия и по тази причина не фигурират в системата като ученици в риск от отпадане!?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: