ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ученикът от Пловдив, който създаде изкуствен интелект
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:38 / 31.01.2021Коментари (0)5262
©
Барутин e сгушено в Западните Родопи село. По документи тук живеят около 1700 души. В действителност повечето са на гурбет във Великобритания. Иначе  работа има - в дърводелския и шивашкия цех. В основното училище учат не повече от 70 деца. Не е защитено, а оцеляването му е трудно, разказва в свой репортаж Нова тв.

Битовите сметки изяждат бюджета за заплати и се налага деца от различни класове да учат заедно, спомня си 15 годишният Радостин Чолаков, който вече учи в Пловдив. 

Да приема трудностите като трамплин към успеха се научил сам. Когато съучениците му вече си играели със смартфони, Радо нямал.

"У нас нямахме компютри или от тези сензори телефони, когато моите връстници дори имаха достъп до Facebook, аз тепърва тогава получих телефон и ми беше много интересно просто да разглеждам приложенията в него, програмите в него. Много пъти съм влизал просто в настройките, вместо да играя някакви игри, влизам в настройките, правя някакви неща за да видя какво ще се случи - няколко пъти съм развалял телефони от това любопитство", споделя Радостин.

Там някъде, това любопитство прераснало в умение за създаване на програми, игри, приложения. Когато е Google откриват Радо и му дават щедра награда. Инвестира я в техникна. Мнозина го определят като младия Стив Джобс. Той обаче предпочита да е себе си. 

"Аз много държа да бъда себе си и искам да си бъда Радо, който си прави евентуално негова компания, в момента Радо, който си прави неговия изкуствен интелект "АзБуки.ML" или Радо, който вече е направил всичките други неща, с които съм се занимавал досега", скромен е техническият гений от с. Барутин.

Изкуственият интелект, който нарича на първите букви от кирилицата - Аз Буки създава напълно сам. Учи го да оценява чувствата в речта - дали е омразна, добронамерена. Системата от сложни кодове може в реално време да намери правописните, пунктуационните грешки, но не само… 

Грамотността на приложението, Радо консултирал с учените от Българската академия на науките. Технологията уточнява с колеги от целия свят. За бизнес срещите пътува с помощта на двата си лаптопа. Сам събира средства за повечето си проекти. Това е целият му живот. Родителите му са до него. Когато е 8-ми клас, става лауреат на олимпиада по информатика при 12-то класниците. 

И докато учи създадения от него изкуствен интелект да мисли и чувства, се пита дали технологиите ще са причина да изчезне човешкото у хората. 

История за гения, гените и границите, които едно 14 годишно момче може да прескочи само.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: