ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Тормози ли директорка на училище в Пловдив учителите?
Автор: Диана Бикова 08:57 / 14.06.2023Коментари (2)6681
©
Има ли или няма проблем в СУ "Димитър Матевски" в Пловдив? През последния месец в Plovdiv24.bg бяха получени редица сигнали за влошена психообстановка. Антоанета Пакова, началник на Регионално управление на образованието - Пловдив отговори на въпросите ни:

- Има ли и какви са проблемите в пловдивското СУ "Димитър Матевски"?

- В СУ "Димитър Матевски" в Пловдив към момента няма индикации за напрежение и конфликти сред персонала. От назначаването на г-жа Златанска за директор през януари 2019 г. са извършени множество проверки по сигнали, включително от податели, представящи се с неистинско име. В голяма част от сигналите се твърди за текучество на персонал, свързано с тормоз и непрофесионално отношение от страна на директора на училището, г-жа Златанска, към служители. За установени нарушения при извършените проверки на директора на училището са давани задължителни предписания. Двукратно е търсена дисциплинарна отговорност.

- В сигнал до медиите се твърди, че се подменят "анонимни" анкети с "правилни" и  че коментирате с директорката отговорите във въпросните анкети. Кога и по какъв повод са правени тези анкети? Какъв е резултатът от тези анкети?

- На 05.05.2023 г. в СУ "Димитър Матевски" е извършена проверка на основание заповед на началника на РУО — Пловдив по препратен от Министерство на образованието и науката сигнал от лице, представящо се за Иван Петров, бивш учител в училището. Проверката е осъществена от Рангел Райчев, старши експерт по организация на средното образование, отговарящ за училищата в район "Тракия" на Пловдив съгласно заповед на началника на РУО - Пловдив. В хода на проверката е установено, че подателят на сигнала се представя с неистинско име, тъй като служител с име Иван Петров не е работил в училището.

Анкетирането на 89 работници и служители в училището е било извършено по преценка на проверяващия експерт с цел установяване на психоклимата и взаимоотношенията в СУ "Димитър Матевски" във връзка с твърдения в сигнала на Иван Петров за непрестанен психически тормоз и готвени ефективни стачни действия от персонала. От експертите на РУО - Пловдив се прилагат различни методи за проверка на твърденията, които в най-голяма степен да гарантират обективност и анонимност на анкетираните. Преценката за извършване на анкетиране, начинът на извършване и въпросите в анкетата е на проверяващия експерт съобразно твърденията в сигнала, броя на служителите и тяхната ангажираност в деня на проверката и др.

Експертът от РУО - Пловдив, Рангел Райчев, е преценил да осъществи анкетирането на работниците и служителите в 3 етапа в зависимост от ангажиментите им в деня на проверката, като се е съобразил да не бъдат нарушени образователният процес и изпълнението на служебните задължения. Анкетирането е проведено в учителската стая под деликатното му присъствие, като не е позволил изнасяне на анкети извън помещението с цел избягване на злоупотреба /попълване под диктовка или размножаване и попълване от 1 лице на повече от 1 анкета/.

Това е четвъртото извършено анкетиране за установяване на психоклимата сред работниците и служителите от РУО - Пловдив за периода от назначаването на г-жа Златанска за директор на училището до момента. Анкетиране за установяване на психоклимата, като предпоставка за добросъвестно изпълнение на служебните отношения от служителите, е осъществено при 3 предходни проверки: на 04-05.11.2019 г" на 04.03.2020 г. и на 18.10.2022 г. С цел да бъде извършено сравнение, на анкетираните на 05.05.2023 г. са зададени същите въпроси, както при проведената анкета на 18.10.2022 г.

Като цяло, анкетното проучване показва сходни резултати с проведените 3 предходни анкети. В хода на проверката не са установени индикации за предстоящи протестни действия от страна на служители. Предвид резултатите от анкетата, на директора са дадени указания да организира мероприятия, насочени към намаляване на стреса и напрежението и за сплотяване на колектива. Анкетите на работниците и служителите от извършеното анкетиране при проверката на 05.05.2023 г. - общо 89 броя, се съхраняват в РУО - Пловдив.

Директорът на училището не е имал достъп до анкетите и към момента не разполага с тях, а единствено с обобщените данни и анализа на анкетното проучване, които са включени в констативния протокол от проверката. Експертът е бил на разположение на служителите за индивидуален разговор и споделяне. Никой не се е възползвал от правото си да застане с името си и да посочи конкретни случаи на тормоз или неетично отношение.

- Твърди се, че половината учители са напуснали работа след назначаването на г-жа Златанска за директор. Има ли и колко са напусналите училището учители?

- Текучеството на служители от училището е било обект на предходни проверки по сигнали в училището. Установено е, че от назначаването на г-жа Златанска за директор на училището през януари 2019 г. до май 2023 г. са прекратени трудовите договори със служители, както следва:

с 28 учители, назначени по чл.68, ал.1, т.З от Кодекса на труда до завръщането на титуляра;

с 5 учители-лектори по чл.325, ал.1, т.З от КТ с изтичане на срока на договора;

с 19 служители по чл.325, ал.1, т.1 от КТ по взаимно съгласие на страните;

с 6 служители по чл. 326, ал.1, ал.2 от КТ с предизвестие от лицето;

с 5 служители по чл.71, ал.1 от КТ в срока на изпитване;

с 1 служител по чл.327, ал.1, т.9 от КТ поради постъпване на служителя на държавна служба;

с 1 служител /счетоводител/ по 328, ал.1, т.5 от Кодекса на труда;

с 20 служители, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Трима учители, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, продължават да работят в училището до завършване на етап на паралелката, на която са класни ръководители. Един учител, придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, е дългосрочно командирован в чужбина.

От началото на учебната 2022/2023 г. до момента на проверката са прекратени трудовите договори с общо 6 служители, като само с 1 учител договорът е прекратен по инициатива на директора - по чл.71, ал.1 от КТ в срока на изпитване.

Проверка на документацията на служителите с прекратени трудови договори по инициатива на служителя или по взаимно съгласие /по чл.325, ал.1, т.1 и по чл.326, ал.1, ал.2 от КТ/ не установи посочени причини, поради които служителите са пожелали освобождаване от заеманата длъжност.

-  В друг сигнал се твърди, че преди време старши експертът Райчев е скрил информация за напрежение в училището в село Калояново. Вярно ли е? Какво се случи там?

- През 2017 г. в ОУ "Иван Вазов“, с. Калояново, е извършена проверка във връзка с постъпили сигнали от родители на ученици и служители на училището с твърдения за влошен психоклимат и грубо отношение от страна на директора на училището. В хода на проверката е извършено доброволно и анонимно анкетиране на персонала за установяване на психоклимата в училището. Проверката е извършена от комисия, в състава на която е бил включен и г-н Райчев в качеството му на организационен експерт, отговарящ за училищата в община Калояново. Това обстоятелство минимизира възможността за евентуални злоупотреби от страна на експерт. Подателите на сигналите са информирани писмено за резултатите от проверката, в РУО - Пловдив не са постъпвали възражения или сигнали, касаещи резултатите от проверката или начина на извършване.

Следва да се отбележи, че на тогавашния директор на училището трудовият договор бе прекратен от началника на РУО - Пловдив на основание чл.325, ал.1, т.1 от КТ - по взаимно съгласие на страните, изразена писмено.

- Каква е причината за тези сигнали, които се подават до медиите?

- Г-н Райчев не знае какви са причините, поради които се подават тези сигнали.

- Имате ли представа кой може да стои в основата на атаката?

- Г-н Райчев не разполага с информация за подателите на сигнала. Съгласно Вътрешните правила за извършване на проверки и мониторинг на РУО - Пловдив не се образува производство по анонимни сигнали.

- Директорите се явяват на конкурс за длъжността, а работата на РУО е да осъществява контрол върху работата им. При проверки досега има ли констатирани нередности в работата на директорите и - съответно - отстранени от длъжност?

- През годините има прекратени трудови договори на директори на училища на основание наложено дисциплинарно наказание "уволнение". Такова наказание е налагано за изключително тежки дисциплинарни нарушения. Предвид обстоятелството, че не е посочен период, за който се иска информацията, няма посочени конкретни числа.

Г-н Рангел Райчев, старши експерт по организация на средното образование, е дългогодишен служител на РУО - Пловдив. До настоящия момент няма постъпили сигнали, свързани с професионалното му поведение. Неговата работа е била винаги високо оценявана, както от колеги, така и от директори на училища. В ежедневната си работа проявява висок професионализъм и безпристрастност, уважение и коректно отношение.


Още по темата: общо новини по темата: 6
13.06.2023 »
06.06.2023 »
26.05.2023 »
24.05.2023 »
22.05.2023 »
22.05.2023 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Ric
премахни филтъра

-1
 
 
Пълни лъжи, г-жо Пакова!!!! Амнезия ли имате?!? Има ли г-жа Директорката и друго дисцилинарно наказание при предишния си работодател?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бойни спортове
Лято 2024
Академично гребане и кану-каяк
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: