ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Съсед: Огънят почна да пълзи по стената, чуваха се гърмежи, беше страшно
Автор: Георги Василев 14:30 / 13.01.2021Коментари (0)3735
© Plovdiv24.bg
Недялко Андонов пред съда
Комшии от улица "Волга“ за първи път разказаха пред съда за палежа на автомобил, който едва не погуби семейство в дома им, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Подсъдим по делото е 57-годишният Недялко Андонов. Срещу него са повдигнати обвинения за това, че на 27 декември 2017 е драснал клечката на паркиран лек автомобил "Мазда“, собственост на шефа му. Огънят обхванал и къщата на началника, като той и семейството му едва се спасили.

Според обвинението, пожарът е представлявал опасност за живота на други хора и можело да се разпростре върху имоти със значителна стойност - четири жилищни сгради и един гараж. Вредите на обща стойност 17900 лева.

Собственик на маздата бил Калин Стоилов. Той бил инженер-конструктор в пловдивска фирма, Андонов се водел негов подчинен като оператор-монтажник. Между двамата понякога възниквали дребни конфликти.

Стоилов претърпял трудова злополука и напуснал. Завел дело в съда срещу фирмата, което спечелил през 2017 г. и от дружеството трябвало да му изплатят обезщетение. Обвиняемият не приемал, че Стоилов ще получи пари заради трудовата злополука и решил да му запали колата.

На 27 декември 2017 г., Андонов приготвил няколко бутилки с бензин, които поставил под маздата. Колата била паркирана пред къщата на Стоилов, където той живеел със съпругата си, двете им деца и нейния баща. Андонов запалил течността под автомобила и се прибрал. Малко преди полунощ жената видяла пламъците пред стаята, където спели. Семейството напуснало дома. Помещенията се напълнили с дим, а огънят обхванал прозореца на стаята, фасадата и са насочил към покрива. Пострадалите се обадили на тел. 112, като преди това със съседите се опитвали да гасят.

Днес пред съда говори съседът Огнян Янков, който е станал свидетел на огненият ужас. Той разказа, че малко преди палежът бил със семейството си кооперацията отсреща.

"Стаята на единия ми син гледа точно към мястото на пожара. Той е видял какво става ни извика. Видяхме горяща кола. Не разпознах чия е, но предположих, че е на съседа. Веднага излязохме. Имаме прахов пожарогасител в гаража и още няколко – в автомобилите. Всичките ги изпръскахме. Покъщнината и нещата на съседите бяха доста засегнати. Те са хора за пример, мили, кротки и спокойни“, заяви Янков пред съда.

Той обясни, че подпалвачът е сложил е гума със запалителни средства под кола – всички видели гумата, когато я извадили огнеборците.

"Бях там, когато огънят почна да пълзи по стената. Чуваха се нещо като гърмежи и пламъкът ставаше по-голям. Доста бързо се разпростираше. Беше страшно. От багажника пламъкът вървеше по стената към покрива, където има дървено скеле. Ако пожарната не беше дошла навреме, имаше опасност и за нашата къща, а и за други в квартала“, добави комшията.

Подобна история разказа и друг съсед - Васил Згуров, който ползва къщата , която е съседна на запалената "Огънят стигна на 3-4 метра от нашата къща. Съседите бяха изкарали маркучи да поливат. Имаше много поражения. Сега къщата е ремонтирана, но докато нямаше как да се ползва след пожара. Беше пределно ясно, че гумата е причината. Добре че беше дизелова колата. Ако беше на бензин или на газ, щеше да стане експлозия“, заяви той.

Днес по делото бяха приети и няколко експертизи. Според вещо лице от пожарната, причината за пожарът е палеж, а не неизправност или късо съединение по автомобила. Съдът прие и физико-химическа експертиза, според която в бутилките, с които е подпалена маздата е имало бензин. Бензин е бил намерен и в къщата на Андонов, според защитата – за рибарската лодка и мотора на мъжа.

Девет дни след палежа са му били взети натривки от ръцете, но не са били открити след и от подобни запалителни течности. Според експерта, следите от тях изчезват само за няколко часа. Не може да се направи и съпоставка на бензинът от местопроизшествието и този от дома на Андонов, тъй като единият бил смесен със сажди и препарати от пожарните коли.

По случая са иззети и записи от камерите в района, но Андонов не може да бъде идентифициран на кадрите. Делото продължава с разпит на още свидетели.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1663) 16%
Спас Гърневски (1461) 14%
Д-р Иван Чомаков (1000) 10%
Славчо Атанасов (2695) 26%
Иван Тотев (2657) 26%
Здравко Димитров (905) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: