ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Славата им се носи в чужбина: Пловдивчанката, която създаде някои от най-обичаните български сортове домати
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:45 / 19.05.2024Коментари (0)16060
©
Директорът на Института по зеленчукови култури "Марица" Пловдив проф. Даниела Ганева има специална мисия в българското зеленчукопроизводство.

Тя не е само успешен администратор, който ръководи едно от най-добрите звена в Селскостопанската академия – Институт по зеленчукови култури "Марица“ в Пловдив, но и е създател на някои от най-обичаните български сортове домати.

Нейните "Алено сърце“ и "Розово сърце“ са истински бижута във всяка зеленчукова градина. А славата им се носи и в чужбина. 

Даниела Ганева е израствала в семейството на агрономи и от малка знае как се отглеждат растения, тъй като е участвала във всички начинания на своите родители. По време на средното си образование проявява голям интерес към биологията и химията, получава и професионална квалификация за икономист, но в крайна сметка става агроном и така продължава семейните традиции в агрономията. 

"Започнала съм като агроном, 5 години съм работила в Института по зеленчукови култури като агроном, след което започна моето академично израстване. Преминала съм при всичките степени - научен сътрудник 3-та степен, 2-ра, 1-ра, доцент и сега като професор“, споделя проф. Ганева за agri.bg. 

За нея е изключително ценно, че през годините е създала добри сортове домати, а големият интерес на зеленчукопроизводителите към тях е оценка за труда ѝ. Паралелно с научната работа е вървяло и академичното израстване, довело до високата научна степен. 

Като ръководител на института най-трудно ѝ е било в началото, тъй като административната работа не е лесна, въпреки че е била запозната добре с приоритетите и очакванията за развитие на института.  

ИЗК "Марица" е създаден през 1930 г. със заповед на Министерството на земеделието и указ на цар Борис III върху закупени от държавата земи. В него и досега се създават сортове зеленчуци, подходящи за българските агроклиматични условия, за които е важно да достигат лесно до потребителите. 

Основната дейност на института е да се развива като научно звено, в което се разработват както национални, така и международни проекти.

Именно това води до изграждането на една добра материална база, в която учените могат да израстват, да работят и да извеждат своите лабораторни производствени опити и техните резултати да бъдат конкурентноспособни с чуждите ни колегите. А това прави института разпознаваем.

Институтът е единственият в страната, в който се създават нови сортове и технологии за тяхното отглеждане. В него се работи по селекция на основните зеленчукови култури. Това са домати, пипер, картофи, зеле, лук, грах, фасул и краставици. От ИЗК "Марица“ предлагат на земеделските стопани автентични, качествени семена, за чието качество гарантират селекционерите от научното звено. 

В ИЗК "Марица“ се разработват технологии за основните зеленчукови култури, създават се нови сортове, но така и също и се работи с нетрадиционни зеленчукови култури, които все повече се отглеждат в нашата страна. 

Климатичните промени са едни от основните фактори, с които се съобразяват учените. Българската селекция трябва да оцелява в конкуренция с агресивното навлизащите чуждите сортове. 

"Чуждите сортове не са проблем. Проблемът е нашата селекция. Тя трябва да бъде силна, за да отговори на тази конкуренция. Трябва както институтите, така и самата държава да запази генофонда, да се създават все повече сортове и ние също да излезем на чуждия пазар, защото смятам, че България има идеалните условия, климатични и традиции да създава нови сортове и да бъдем на нивото на колегите от другите страни.

В България има традиция да се създават сортове, които освен високодобивни са и устойчиви на болестите. Българските домати са уникални по вкусови качества. Целият свят признава нашите сортове и те са едни от най-търсените в не само България, но вече и в другите страни“, сподели още проф. Ганева. 

На територията на ИЗК "Марица“ една 50-годишна оранжерия стана "умна“ с помощта на agrohub.bg. Година след откриването, модерното съоръжение работи успешно и всеки стопанин, който има интерес, може да види колко полезни са съвременните технологии в зеленчукопроизводството. 

"Подадохме си ръка - науката с технологичните фирми и бизнеса, за да направим проекта. Успяхме да направим една оранжерия, в което да имаме контролиран климат и напояване, както и контролиране на хранителните вещества, т.е. ние имаме вече отдалечен достъп и можем да следим развитието на нашите растения, да знаем с колко и кога да ги храним и какво би допринесло това за подобряването на отглеждане на тези култури“, разказва директорът на ИЗК "Марица“. 

Тя припомня, че по проекта ще се проведат безплатни обучения на земеделските производители. "Тъй като институтът е първият национален демоцентър, при нас стопаните могат да видят как действа тази технология.

Преди да инвестират, те трябва да се убедят, че наистина тяхното стопанство има нужда от това и чак тогава могат да предприемат решения - кое и защо им е нужно и кога наистина трябва да направят тази инвестиция“, препоръчва проф. Ганева, която заедно със своите колеги е подготвила 4 нови сорта домати, които отговарят на търсенето на пазара.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Правят чисто нова улица в Пловдив до меката на шопинга
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: