Шекспир, Шилер, Юго и Верди в новия сезон на Пловдивската опера

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:59 / 28.10.2014
1325
Новият сезон на Пловдивската опера ще мине под надслов "Големите класици в литературата и операта" с творчеството на Джузепе Верди върху произведения от Шекспир, Шилер и Юго. 

Целта е да се развива "колекционерската страст" в публиката чрез обмислена концепция, която следва единна линия с обединяващ център в нея. Такава линия през изминалата година бе Пучини, а центърът - портрети на жени, разкрити в четири негови опери: "Тоска", "Турандот", "Мадам Бътерфлай" и "Бохеми".

Както оперите на Верди, така и творбите на тримата драматурзи - Шекспир, Шилер и Юго, са признати за шедьоври в изкуството. Вечните теми за доброто и злото, за отмъщението и възмездието, за съдбата и свободния избор са мостовете, които обединяват избора на предстоящите премиери през сезон 2014-2015 - "Макбет", "Симоне Боканегра" "Риголето" и "Дон Карлос". 

И разбира се, Верди - композиторът, който със забележително майсторство представя и защитава тези идеи. В оперите му съжителстват история и съвременност, революционни идеи и социални проблеми, обществени движения и емоционални вълнения. 

Дали героите му са пълководци, крале или шутове, те са еднакво подвластни на съдбата и на човешките слабости, на външни обстоятелства и на вътрешни мотивации.

Първото премиерно заглавие "Макбет" ще бъде през ноември, а в него ще участват новите солисти на Пловдивска опера. Новост през сезона ще са и предпремиерните презентации "зад кулиси" на всяко заглавие, в които зрителите ще надникнат в подготовката на представленията с демонстрации на сценичните служби, любопитни беседи, срещи със солистите и присъствие на репетиция с режисьор.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии
Интересни рокади в пловдивската прокуратура


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).