Шекспир, Шилер, Юго и Верди в новия сезон на Пловдивската опера
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:59 / 28.10.2014Коментари ()1346
©
Новият сезон на Пловдивската опера ще мине под надслов "Големите класици в литературата и операта" с творчеството на Джузепе Верди върху произведения от Шекспир, Шилер и Юго. 

Целта е да се развива "колекционерската страст" в публиката чрез обмислена концепция, която следва единна линия с обединяващ център в нея. Такава линия през изминалата година бе Пучини, а центърът - портрети на жени, разкрити в четири негови опери: "Тоска", "Турандот", "Мадам Бътерфлай" и "Бохеми".

Както оперите на Верди, така и творбите на тримата драматурзи - Шекспир, Шилер и Юго, са признати за шедьоври в изкуството. Вечните теми за доброто и злото, за отмъщението и възмездието, за съдбата и свободния избор са мостовете, които обединяват избора на предстоящите премиери през сезон 2014-2015 - "Макбет", "Симоне Боканегра" "Риголето" и "Дон Карлос". 

И разбира се, Верди - композиторът, който със забележително майсторство представя и защитава тези идеи. В оперите му съжителстват история и съвременност, революционни идеи и социални проблеми, обществени движения и емоционални вълнения. 

Дали героите му са пълководци, крале или шутове, те са еднакво подвластни на съдбата и на човешките слабости, на външни обстоятелства и на вътрешни мотивации.

Първото премиерно заглавие "Макбет" ще бъде през ноември, а в него ще участват новите солисти на Пловдивска опера. Новост през сезона ще са и предпремиерните презентации "зад кулиси" на всяко заглавие, в които зрителите ще надникнат в подготовката на представленията с демонстрации на сценичните служби, любопитни беседи, срещи със солистите и присъствие на репетиция с режисьор.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Shekspir-Shiler-Yugo-i-Verdi-v-noviya-sezon-na-Plovdivskata-opera-521837
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.