С юбилеен концерт ФТА "Иглика" отбеляза 65-годишна творческа история

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
12:23 / 28.04.2014
4279
"Фолклорен танцов ансамбъл "Иглика" за пореден път ни смая. На какво се дължи това? Една от сериозните причина се нарича "приемственост". За 65 години съставът успя да съхрани и развие тази приемственост - от най-малките "иглики", които буквално пълзят по пода - до най-големите, които когато тропнат - цялата зала се тресе. Приемственост, която, благодарение на усилията на поколения танцьори и художествени ръководители, успя да прерасне в една много здрава спойка и в един невероятен дух". 

Тоза каза пред препълнената зала на Градския дом на културата "Борис Христов" директорът на ОДК Атанас Куртенков. 

С юбилеен концерт ФТА "Иглика" при Общински детски комплекс - първата детска танцова формация на Пловдив, създадена през 1949 година отбеляза 65-годишна творческа история. С работата си през тези години ансамбълът успя да плени сърцата на стотици деца, прекрачили прага на танцовата зала, така че те да заобичат българския народен танц и култура, и я понесат със себе си напред. 

С невероятните ритми на "Надиграване", "Добруджански танц", "Крайдунавски трепети", "Шопско настроение", "Бачковско хоро" и с впечатляващата хореография на спектакъла "Сватба" ФТА "Иглика" изправи на крака хората, препълнили залата на Градския дом на културата. Професионалният женски народен хор "Космически гласове от България" бе гостуващият изпълнител, който допълнителто вдигна емоцията на дошлите. Като специален поздрав прозвуча изпълнението на 80-годишния гъдулар Игнат Куков, свързал работата си поколения "иглики".

"От години всеки наш абитуриент получава една кутийка с едно цървулче вътре", не скри традицията главният художествен ръководител на състава Венцислава Еленска. 

"Кутийката е - за да затвори притежателят й в нея най-съкровените, най-вълнуващите моменти от концертите, от приятелите, от танците. А цървулчето вътре е едничко, защото другото е при мен, на един дълъг сплит, на който вероятно вече има повече от 100 цървулчета. И, повярвайте ми магията на това цървулче действа, защото на всеки наш празничен концерт танцовата зала е пълна", разказа Венцислава Еленска, съпроводена с бурните аплодисменти на публиката.

Сред получилите магнетичните цървулчета бяха Петър Китов, започнал своя старт в ансамбъла с такъв концерт точно преди 10 години, Неделина Трънкова, Иван Механджиев. 

Директорът на ОДК Атанас Куртенков връчи благодарствени юбилейни грамоти на творческия екип на "Иглика - Кирил Бележков, Атанас Шопов, Митко Попов, Тодор Василев, Боян Атанасов, Елин Костадинов, Даниела Ташева, Георги Монев, Димитър Петров и Венцислава Еленска.

ФТА "Иглика" получи поздравления от ансамбли и танцоми състави от цялата страна, от Виена и Будапеща.

Основан през 1949 година като танцов състав "Пионерски пламък" към Пионерски дом - Пловдив, съставът продължава да ражда млади дарования. Основател и първи негов ръководител е доайена на българската народна хореография Георги Шишманов. 

През следващите години в творческата история на състава са вписани поредица от отличия и успехи плод на труда на стотици деца под ръководството и обучението на именитите хореографи Стефан Доганов, Мария Русинова и Таня Костова. От 1 октомври 1989 г. главен художествен ръководител и хореограф на ФТА "Иглика" е Венцислава Еленска. 

Екипът от преподаватели във Фолклорен танцов ансамбъл "Иглика", са квалифицирани педагози, възпитаници на АМТИИ гр. Пловдив . Хореограф - Димитър Петров , корепетитори Георги Монев и Елин Костадинов. Концертните изпълнения на ансамбъла са съпровождани от оркестър от народни традиционни инструменти. Кирил Бележков изпълнител на кавал, Боян Атанасов изпълнител на гайда, Атанас Шопов изпълнител на гъдулка, Тодор Василев изпълнител на тамбура и Митко Попов изпълнител на ударни инструменти.

Днес във ФТА "Иглика" танцуват повече от 200 деца на възраст от 5 до 18 години, от 24 училища на Пловдив. Формацията има има 5 концертни състава . Официално се организират и се провеждат 2 конкурса за набиране на нови деца , в края на месец май и началото на месец септември.

От 1989 до 2013 ФТА "Иглика" е осъществил повече от 770 концертни участия и самостоятелни концерти, като 25 от тях са участия в международни културни форуми във Швейцария,Франция, Германия, Полша, Македония, Кипър, Турция, Гърция, Румъния, Сърбия.

ФТА "Иглика" е носител на 27 призови награди от национални и международни конкурси, много от танцовите произведения в репертоара, дело на хореографите на ансамбъла, са наградени за оригинална хореография на национални конкурси. ФТА "Иглика" многократно е излъчван по БНТ, регионалните телевизии, Македонската, Френската и Турската национални телевизии.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Кандидатите на ГЕРБ в Пловдив: Транспортът трябва да е национален...
Пловдивски бизнесмен към шефа на полицията: Ще изляза на протест ...
Мощна офанзива на "Модър-Царевец"
Важни срокове за гласуване в подвижни секции, по настоящ адрес и ...
Съдът върна на работа бившия шеф на "Общински пазари"
Издадена е заповед да се проверят всички камери, които са засекли...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).