ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ректорът на МУ Пловдив: Вдигнахме много високо летвата през 2014-а
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:37 / 30.12.2014Коментари (0)2385
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Ректорът на Медицинския университет в Пловдив проф. д-р Стефан Костянев стана първият пловдивски лекар член-кореспондент в Българската академия на науките от 52 години насам в направление "Предклинична медицина". Той е избран след конкурс и след гласуване от Събранието на академиците, което се проведе в София. Ето каква равносметка направи той в края на 2014 година. 

- Професор Костянев, как успяхте да завоювате тази титла член-кореспондент на БАН?

- Ами тайна /смее се/. Всъщност никак не беше лесно, това стана възможно, след като спазвах моето персонално мото, което гласи така: "Не убивай млади таланти, стари професори и смели идеи." Иначе научната кариера е трудно нещо и аз казвам, че тя е като слалом между вратички, само че не по нанадолнището, а по нанагорнището. 

Ако трябва да бъдем сериозни един такъв успех се постига само тогава, когато имаш зад гърба си сериозен научно-изследователски опит, добър колектив, научна инфраструктура, тъй като Българската академия на науките си остава най-високото ниво на научно-изследователско мислене и работа в България и съм щастлив, че след близо 50 години пловдивският медицински университет отново има човек с това високо звание.

- Какво означава това звание за вас?

- Ами това означава признание за моята научна дейност, за това че успях да създам научна школа в областта на функционалната белодробна диагностика и в моята любима дисциплина - патофизиологията. Това е признание за концепциите, за трудовете, които ние сме развивали, защото патофизиологията е дисциплина, която е мост между теоретичните и клиничните дисциплини. Признание за колектива, за хората, които ръководя, за многото докторантски програми, за многото публикации и за това, че вървейки по този път, се лишаваме от нормалните удоволствия, но това е довело до своето естествено признание.

- Казахте от 50 години нямало лекар, който да бъде член-кореспондент на БАН, каква е причината?

- Ами трудно ми е да отговоря. Тъй като аз съм 21-я ректор на пловдивски медицински университет, всъщност първият член-кореспондент в университета е 14-ят ректор - проф. Елисей Янев през 1962 година.

- И половин век по-късно Вие?

- Да. Това означава всъщност, че БАН се опитва да разшири ариала си на научно-изследователска дейност, като посяга ръка на университетите и висшите училища. По стечение на обстоятелствата аз от 20 години имам непрекъснати контакти с институтите и съветите в БАН, ние работим много добре. 

Правим общи проекти, защото индивидуалните постижения в науката са невъзможни, те са възможни само, когато имаш добра инфраструктура, имаш добри и големи колективи, когато работиш в рамките на една мрежа. Аз съм щастлив, че моят университет, моите катедри и всички около мен сме част от една такава световна образователна и научна мрежа.

- Успешна ли беше 2014 година за Медицинския университет в Пловдив?

- Мисля, че беше много успешна. Толкова високо вдигнахме летвата и мисля, че най-доброто престои, защото 2015 година всъщност е годината на нашия 70-годишен юбилей. Равносметката показва, че нашият университет порасна - имаме към 5800 студенти, научната инфраструктура е достатъчно солидна, имаме прекрасни преподаватели. 

Аудиториите, спортните площадки и библиотеката са пълни със студенти. Получихме десетки престижни отличия, финансовото състояние на университета е много стабилно, което е гордост за моя екип и финансово-административния мениджмънт, защото в момента преподавателите в пловдивския медицински университет получават едни от най-високите заплати, което е много важно, защото това е една допълнителна мотивировка и оценка на труда, който полагат. 

- Как оценявате работата на преподавателите?

- Изключително високо, винаги съм казвал, че преподавател в МУ-Пловдив означава класа и висока марка - това са всеотдайни преподаватели и благодарение на тях Университетът има този висок национален и международен научен авторитет. Затова казвам, че преподавателите са най-ценния капитал за МУ-Пловдив. За 2015 година имаме ясна цел и знаем накъде вървим.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: