ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Първата в света марка, струваща милион английски лири, показват в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:35 / 14.10.2014Коментари (0)1930
©
Марката, поставила началото на филателията, ще видят посетителите на изложението "Булколекто 2014". "Черното пени" ще бъде експонирана в бронирана витрина в палата 7 на Международен панаир Пловдив от 24 до 26 октомври. 

Късчето хартия, чиято цена днес надхвърля eдин милион английски лири, се появява на 6 май 1840 година във Великобритания. Марката e наречена "Черното пени" заради стойността - едно пени, и цвета й. 

Върху нея е изобразен ликът на кралица Виктория. Зоологът Джон Едуард Грей купува няколко броя от "Черното пени" с намерението да ги запази и така започва историята на световното филателно движение.

По повод на неговата 175-годишнина Съюзът на българските филателисти (СБФ) ще покаже първата в историята марка по време на "Булколекто 2014".

Петото издание на изложението отбелязва също 135 г. от началото на пощенските съобщения в България и 25 г. от основаването на Европейската филателна федерация ФЕПА, чийто президент Хосе Рамон Морено ще гостува в Пловдив. 

На годишнината на ФЕПА е посветен блок от четири марки на тема "История на електрическия трамвай", който ще бъде пуснат в употреба в деня на откриването на "Булколекто". 

На 150 табла ще бъдат подредени колекциите на участниците във Филателна изложба "България - Португалия", а експонатите са мадалисти от национални и международни конкурси. 

Проявата се организира от СБФ и Международен панаир Пловдив под патронажа на посланика на Република Португалия у нас Луиш Фераш. Ще бъде валидиран пощенски блок, представящ знаменития португалски мореплавател Фернандо Магелан. 

Панаирът на колекционерите "Булколекто" е единствен в България. Показват се сбирки от филателията, нумизматиката, бонистика, фалеристика и други колекционерски области. Участват фирми, предлагащи аксесоари, пощенски администрации, издателства за специализирана литература. 

Историята на "Черното пени"

Идеята за хартиена лепенка като знак за заплатена пощенска услуга е предложена през 1834 г. от британеца Джеймс Чалмърс. Първата марка е направена от Роуланд Хил през 1837 г., но официално е издадена три години по-късно - на 6 май 1840 година. Това е "Черното пени". 

На нея върху черен фон стои портрет на кралица Виктория в профил. Графичният дизайн е дело на Джеймс Чалмърс, книжар и печатар от шотландския град Дънди. Образът на британската кралица останал върху всички марки, издавани в страната, до началото на ХХ век. 

"Черното пени" е използвана около 10 месеца и има тираж 68.8 милиона броя, но излиза от употреба заради сериозен проблем - пъчатът върху черния фон не е достатъчно отчетлив и лесно може да се премахне, а марката да се използва отново. За да се избегне това, се появява марката "Червено пени" през 1841 година. 

Днес първите британски пощенски марки са сред най-ценните в света. На търг в Лондон японски бизнесмен платил 1,35 милиона английски лири за "Черно пени" с клеймо от 2 май 1840 г., т.е четири дни преди валидирането. 2,4 милиона долара е достигнала цената на плик с "Черното пени" и клеймо от 2 май 1840 г. по време на аукцион в швейцарския град Лугано през 1991 година. Тази сума била третата по големина за филателна рядкост. 

През 2007 г. колекция от пощенски марки "Черното пени" бе извадена на благотворителен търг в Ню Йорк с прогнозата, че ще бъде продадена за 4-5 милиона долара. Приходите бяха предназначени за международната хуманитарна организация "Лекари без граници".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Общината недоволна от спирките
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Войната в Украйна
Изграждането на АМ "Струма"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: