ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Процедурата по изработване на проекта за реконструкция и модернизация на фасадата на бившия Партиен дом вече е в ход
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:20 / 02.06.2013Коментари (3)4837
© Plovdiv24.bg
Процедурата за изработване на идеен и на технически проект за реконструкция, модернизация и художествено решение на фасадата на бившия Партиен дом вече е в ход, заяви специално за репортер на Plovdiv24.bg зам.-кметът Димитър Кацарски

"В момента текат преговорите с наследниците на носителите на авторските права на сградата, които по Закона за авторските права имат право да участват без конкурс в процедурата за изработването на проектите", уточни той.

Очаква се реконструкцията на фасадата да стартира през другата година. За финансиране Община Пловдив ще кандидатства по Националния доверителен екофонд, сподели още Кацарски.

Както Plovdiv24.bg писа, с решение на тръжната комисия конкурсът беше спрян. 4 фирми бяха подали документи в обществената поръчка.

"Основно става въпрос за промяна в облика на сградата и нейната визуализация, а техническото предложение, което трябва да изготвят кандидатите, ще е с най-голяма тежест при оценяването", разказа тогава пред репортера ни главният архитект на Община Пловдив Румен Русев.

Надстрояване на високото тяло на бившия Партиен дом за изграждане на панорамен бар предвижда промяната в архитектурния му облик, заяви за нас преди време кметът Иван Тотев. В друго интервю за нас той заяви, че това е вторият голям проект след този за Цар Симеоновата градина, с който ще се върви към изграждането на новата визия на Центъра.

Върху ниското тяло на сградата се предвижда да бъдат издигнати още едно или две нива за превръщането на някое от тях в модерен административен център, а от западната страна да има външен асансьор с две спирки: на подземно ниво и на покрива. Сградата ще бъде с окачена фасада по предложение на проектанта.

Предвижда се и художествено осветление с възможности за изписване на надписи и графики. Контролер със зададен брой програми ще го регулира, като ще има възможност по жeлание на възложители програмите да се допълват, разказа още градоначалникът.



Още по темата: общо новини по темата: 33
30.11.2023 »
30.11.2023 »
27.05.2023 »
19.09.2018 »
30.08.2018 »
13.08.2018 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на the_plovdivian
премахни филтъра

0
 
 
Тази сграда, хубава или лоша, е символ на времето, по което е построена - 70те години на 20ти век. Няма нужда от "разкрасяване" или каквато и да е промяна. Ако питате мен, а аз имам отличен вкус, малко по-издължена ще изглежда по-добре - пропорциите в архитектурата са ключ към усещането за красиво. Но аз не бих я докоснал с пръст, най-вероятно, защото съм нормален културен човек. Което очевидно е дефицит в съвременна силно профанизирана България. Да разрушиш и опорочиш архитектурни свидетелства на дадена епоха като Кино Космос (за което има ужасяващи бездарни проекти за преустройство) или Партийния дом е за мен признак на варварство. Все едно да разрушим античния театър за да построим върху него многофункционална зала - "модерна", "в духа на времето" и много по-функционална - с покрив и т.н. Или в Ню Йорк да "модернизират" Radio City Music Hall или Empire State Building. Това все са ЗНАКОВИ СГРАДИ за нашия град и трябва да бъдат ВЪЗСТАНОВЕНИ в оригиналния им вид. Не бих пипнал НИЩО от външния вид на бившия Партиен дом - той се нуждае само от пълно саниране. В ниското тяло има зала с най-добрата акустика в Пловдив. Във високото тяло може да има администрация. Нищо, нищичко не налага преустройство и надстрояване. Най-лесно е да рушиш, много по-трудно е да опазиш, а още по-трудно - сам да създадеш нещо, което ще остане. Много по-смислено е да се ВЪЗСТАНОВИ оригиналния вид на Военния клуб от началото на века - сградата е била разрушена при Чирпанското земетресение и възстановена до сегашния и грозен вид. Но е много трудно да убедиш посредствени хора кое е хубаво и редно и кое не.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
Вдигане на тежести - състезания и подготовка
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: