Призоваха пловдивчани да зарежат колите си поне за един ден

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:05 / 23.07.2014
1574
За поредна година Община Пловдив заяви участието си в Европейската седмица на мобилността (ЕСМ). Пловдив е първият успешно регистриран български град в годишната кампания за устойчива градска мобилност, организирана от Европейския организационен секретариат с политическата и финансовата подкрепа на ГД "Околна среда" и ГД "Транспорт" на Европейската комисия. 

Регистрацията бе потвърдена с подписването на Хартата на ЕСМ от кмета Иван Тотев, с което бе поставено началото на организацията за провеждане на кампанията на местно ниво. На територията на Община Пловдив, организацията и координация на дейностите ще се осъществява от Дирекция "Екология и управление на отпадъците".

От въвеждането й през 2002 г., въздействието на ЕСМ постепенно расте, както в България и Европа, така и по целия свят. През 2013 г. 1931 града от 47 страни официално се регистрираха за участие в кампанията. Хиляди постоянни мерки са били въведени, сред които най-много фокусирани върху инфраструктура за колоездене и пешеходство, намаляване на трафика, подобряване достъпа до транспорт и повишаване осведомеността относно устойчивото поведение на пътуване.

Европейската седмица на мобилността се провежда с цел да се популяризират и насърчат модели на поведение, които да са в съответствие с принципите на устойчивото развитие и по-специално: да са насочени към намаляване на замърсяването на градската среда от транспорта и подобряване на качеството на живот на гражданите.

Кампанията продължава от 16 до 22 септември всяка година и окуражава европейските местни власти да въведат и разпространят мерките за устойчив транспорт. Всички граждани се приканват да се възползват от други алтернативи на автомобила. Кулминацията на тази седмица е събитието "Град без коли!", в което всички участващи градове в рамките на един ден определят няколко зони, предназначени само за пешеходци, колоездачи и публичния транспорт.

Логото на тазгодишната седмица на мобилността "Нашите улици, нашият избор!" се обръща към гражданите и мотивацията им да опазват въздуха чист и улиците по-безшумни чрез техния избор за превоз. Лозунгът набляга на въздействието от оживения транспорт по улиците и нашия всекидневен принос върху качеството на жизнената ни среда и нашето здраве. Алтернативните възможности на транспорт могат значително да допринесат за защитата на здравето ни и за насърчаването на по-устойчиво бъдеще за всички нас.

Кампанията ни напомня, че ние всички имаме роля и дори най-малките промени като колоезденето, могат да окажат положително влияние върху качеството на градския въздух, шумовото ниво и променящия се климат. 

Ходенето пеша и ползването на велосипед, като устойчиви форми на градска мобилност, могат да играят важна роля за насърчаване на физическата активност. Немоторизираното придвижване осигурява редовна активност, която лесно и с минимални разходи може да се включи във всекидневния ни живот.

Община Пловдив чрез дейностите за честването на Европейската седмица на мобилността 2014г., освен популяризиране на алтернативната мобилност цели и даде пример на младото поколение за тяхното поведение при придвижването им. Подготвя се програма на активностите в седмицата на кампанията, която ще бъде обявена на интернет страницата ни скоро, както и на новосъздадения ни портал http://ecomonitoring.plovdiv.bg/plovdiv/.

Очакваме гражданите и гостите на Пловдив да подкрепят алтернативната мобилност като активно се включат в призива "Нашите улици, нашият избор", като заменят превоза с личния автомобил с ходенето пеша, колоезденето, публичния транспорт или като споделят колата си с още няколко пътника в същата посока.

Освен това те могат:

- Да изберат жилище, което се намира в близост до мрежата на публичния транспорт и работното място.
- Да изберат най-близкото училище за децата си и да участват в училищните инициативи, свързани с ходенето пеша до училище или с колело.
- Да научат децата си как да използват публичния транспорт и да им помогнат с графика на превозните средства.
- Когато се налага да използват автомобилите си, да шофират възможно най-спокойно, за да могат да намалят емисиите във въздуха и шума, винаги да спазват ограниченията на скоростта и да поддържат автомобилите си в изправност.

Нека всички заедно подкрепим идеята и бъдем в града без колата си поне за един ден - 20 септември!


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Йовка Златева: Задачата ни е да върнем предишната слава на българ...
Пловдив е в топ 5 на най-евтините градове в Европа за имоти
Борислав Инчев, "Синя България": Зелената сделка е утопия и трябв...
Грозна постъпка пред мол в Пловдив
В Пловдив така и не се научихме как се минава през кръгово кръсто...
Важно за родителите на първокласници в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).