ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Презастрояването в Пловдив - все по-болезнено
Автор: Георги Василев 12:35 / 01.01.2021Коментари (2)13153
© Plovdiv24.bg
В началото на 2021 г. идва време за равносметка. През цялата 2020 г. репортерите на Plovdiv24.bg бяха в горещите точки на Пловдив и областта, за да информират читателите на медията ни за актуалните новини и събития. А такива не липсваха. Докато страната беше парализирана от кризата с коронавируса, житейските драми почти се превърнаха в ежедневие. Не липсваха скандали около презастрояването на града, което в последни време се превръща в една от най-актуалните теми, които вдигат гражданите на протести. Ето част от развитието на най-интересните казуси за изминалата година:

"Остана ми малко парче от хоризонта, което блоковете да притискат, за да усещам болка“. Така пловдивчанин описва гледката от терасата си, която заради строежите постепенно се превръща в пейзаж от прозорци и стени.

За поредна година презастрояването на Пловдив се оказа сред най-горещите теми в града ни. През 2020 г. стана ясно, че определени обекти са били построени в разрез с устройствените планове, но "вече било твърде късно да се направи каквото и да е“. Въпреки кризата, новите сгради никнат като гъби след дъжд в градската среда, предшествани от протести, дискусии и липса на резултати.

Началото на годината беше белязано с развитие по огромния скандал в район "Южен“ заради намерението фирма ПИМК да гради нова кооперация на метри от кметството  на района зад. т.нар. Юбилеен блок. Теренът до този момент беше използван като зелена площ от гражданите в квартала, които веднага се обявиха против строежа и започнаха организирането на подписки и протести. Кметът на район "Южен“ почти веднага обясни, че шансовете на гражданите са нищожни. Въпреки това над 400 човека се събраха, за да бранят градинката. Те поискаха детска ясла и заявиха, че "ще протестират до дупка“.

Един от гражданите, който се грижеше за градинката почина по време на протеста. 79-годишният мъж получил инфаркт.

Последваха обещания за срещи с кметове и диалог, но през това време багерите и камионите вече работиха в терена. Гражданите отговориха като започнаха често да блокират пешеходната пътека на бул. "Никола Вапцаров“, която се намира точно до блока.

По-късно стана ясно, че всички процедури по въпросния строеж са спазени и всичко е законно. Въпреки това шефът на ПИМК заяви, че разбира гражданите и се нае да облагороди цялото пространство около новата кооперация, въпреки че няма задължение да го прави.

Последваха нови подписки, блокади и сигнали до медиите и институциите, казусът стигна до омбудсмана, но строежът продължи.

През 2020 година ново развитие имаше и по казуса с парка зад хотел "Санкт Петербург“, където бизнесменът Байрям Солак иска да строи високи сгради. През тази година казусът се разнасяше по съдебните зали, а протестиващите граждани обвиниха общината, че защитава интересите на инвеститора, като дори крещяха "оставка“ пред прозорците на кмета.

През лятото инвеститорът отказваше да окоси терена, който заприлича на джунгла.

По-късно общината загуби делото, в което Солак обжалваше мълчаливия отказ на кмета за промяната на ПУП-а не терена. От администрацията ще трябва да премахнат и запустялата тоалетна, която превръщаше общината в съсобственик. Междувременно граждани превърнаха терена в паркинг, а Солак е все по-близо до започване на строежа.

В началото на юли багери започнаха да копаят в терена между магазин "Лекси" и Захарна фабрика в Пловдив, където йорданският бизнесмен Таха Рахман смята да стои огромен жилищен комплекс. Имаше опит за промяна на ПУП-овете в района, която обаче бе върната от областния управител, а в последствие бе входирана за ново гласуване в Общинския съвет. По време на самата сесия обаче точката бе изтеглена. В края на месеца общината отказа издаването на разрешително за строеж.

Стана ясно, че десетки нарушения на "Закона за устройство на територията“ са превърнали пловдивски паркове и зелени площи в строежи, блокове, жилищни комплекси, супермаркети и т.н. Дългогодишната порочната практика, която води до ужасяващо презастрояване и задушаване на града ни, се прилага до ден-днешен, като се случва да се гласуват внесените предложение за промяна на подробни устройствени планове в града ни. без да се съобразяват с т.нар. стратегически документ - общ устройствен план.

На протест излязоха и жителите на улица "Весела“ в район "Централен“, които се обявиха против намерението на инвеститор да строи  15-метрова жилищна кооперация между две детски площадки.

Междувременно жителите, които вече обитават новите жилищни комплекси, проплакаха заради липсата на адекватна инфраструктура. В сигнали до медията ни, жители на комплекс "Орхидея“ се оплакаха, че трябва да правят нарушения на ЗДвП, за да излязат от домовете си и да шофорат в посока центъра. Жителите на комплекс "Марица гардънс“ пък се жалват срещу строителните машини, които ежедневно са разположени на пътя, който свързва жилищата им с градската пътна мрежа.

Скандал гръмна и около държавния терен, който се намира на кръстовището на бул. "Никола Вапцаров“ и улица "Братя Бъкстон“. Припомняме, че първоначално имаше идея там да бъде построена административна сграда, в която да се прехвърлят всички държавни или общински институции, но това на практика при сегашните условия не може да бъде направено. След анализ и доклад на назначената от областния управител Дани Каназирева специална комисия стана ясно, че най-разумно е на мястото да бъде изградена детска ясла.

Съдбата на терена ще бъде решена на търг, който се проведе на 29 декември. Инвеститорът ще трябва да построи забавачката и още два обекта (подходящи за ведомства), които трябва да предаде на дъжавата. В замяна ще има възможност да построи и жилищна сграда със сериозно РЗП.


Още по темата: общо новини по темата: 29
30.01.2021 »
04.01.2021 »
03.01.2021 »
03.01.2021 »
03.01.2021 »
03.01.2021 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Градът ни не беше ли с едни от най-завишените норми за замърсен въздух в Европа и не отнесохме ли глоби поради тази причина - бездействие на управляващите да се справят с проблема? Може пък презастрояването и унищожаването на зелените пространства да е част от забог...да де, мерките им за борба с праха в града!
-2
 
 
Абе мама му стара това е град като искате поляни и дървета ходете в планината или в покрайнините Труд и Ягодово! Ама после ще мрънкате улицата ми е чакъл, канализация няма, мирише ми на обор от съседите и т.н.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Бюджет 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1490) 16%
Спас Гърневски (1287) 14%
Д-р Иван Чомаков (872) 10%
Славчо Атанасов (2357) 26%
Иван Тотев (2331) 26%
Здравко Димитров (792) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: