ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Потресаващо от майка на близнаци: Всичко бе прекрасно, докато не забременях! Според шефовете едва ли не трябваше да направя аборт
Автор: Цвети Тончева 18:21 / 02.02.2022Коментари (5)11360
© Pixabay
В редакцията на Plovdiv24.bg дойде сигнал от майка на близнаци, която е била уволнена от работа по един грозен според нея начин. Разгневена и разочарована от ситуацията и несправедливостта, младата жена пише писмото си до нас, което поместваме с незначителна редакторска намеса: 

"Пиша ви във връзка с огорчението, възмущението и отвращението си от завистта, злобата и арогантността от работодателите в Пловдив спрямо майките на деца (близнаци ) и по-конкретно относно фирма "Синергон Хотели" АД. Поощряването на естествения прираст на населението и раждането на деца преди навършване на 50-годишна възраст е мит, състоящ се в прекратяване на трудово правоотношение, преди да си използвал полагащия се отпуск по майчинство след навършване на децата на 2 години.

Спрямо Кодекса на труда имаш право на неплатен отпуск за отглеждане на дете от 2 до 8 г., но за да го ползваш, трябва да имаш трудов договор. Ето какво се случва с хората, които не си мълчат и си търсят правата по законен ред. Започнах работа в "Синергон Хотели" АД, като нямах ни най-малка представа, че ще се стигне дотук. Всичко беше прекрасно като персонал, (тогавашният, защото почти всички се пенсионираха оттогава досега), отношение, заплащане и условия на труд до момента, в който не забременях.

Когато споделих новината с ръководството, едва ли не трябваше да направя аборт, но да не напускам работното си място и да си върша задълженията. Имах изключително тежка многоплодна и рискова бременност и трябваше да стоя под наблюдение и в болнични.

Намериха ми заместник, който впоследствие се оказа "ябълката на раздора" и човекът, който решава да ми прави мръсно, за да може да ме уволнят, а тя да запази работата си. За времето, в което бях в болнични и след това в майчинство, съм ходила лично в офиса на фирмата почти толкова пъти, колкото когато съм на работа.

В 21 век, когато с видеоразговор може да се свържеш от единия до другия край на света, без ограничения, часови пояси и каквото и да било, нещата за "Синергон Хотели" АД не стояха така. Трябваше всеки един документ, всяка една молба и заповед да бъде лично и собственоръчно подписвана в офиса пред лицето, което ме замества. Разбира се, в предварително уговорен час и ден, удобен за колежката, а не в работното време на фирмата.

Тя има последен модел офис техника и интернет, служебен имейл, но понеже е от "старата школа", трябва всяко нещо пред очите й да се подписва, не може да се сканира. Все си казвах "карай, да върви ", въпреки че нямах много време, защото вкъщи ме чакат две палави деца, които трябва да възпитавам. Все пак ги гледам аз, мъжа ми е на работа, защото трябват доходи, нямаме детегледачка и баби, на които да разчитаме за помощ, както повечето млади семейства сега. Чашата взе да прелива с изтичането на втората година от майчинството.

Тогава започнаха телефонни разговори с крясъци и писъци от човека, назначен да изпълнява функциите на ръководител "Човешки ресурси“ - стара мома, самотница, която мрази всички, които дишат. Нито един от колегите ми не я харесва нито като човек, нито като колега. Но за сметка на това тя е такъв "безценен“ кадър за всеки работодател. Никога няма да излиза в отпуск, в майчинство, никога няма да отсъства, защото детето й е болно, няма родители, няма хоби, няма приятели, няма среда, с две думи работник-мечта. Всеки работодател би мечтал за такъв човек в екипа си.

В общи линии човек, който изобщо не ме познава и няма нито един работен ден с мен като колега, направи така, че дори работодателят, с който никога не съм имала никакви пререкания, да се обърне срещу мен. Все пак двама души на 60 години, които нямат нито семейство, нито деца, а живеят, за да отидат на работа и там да се правят на велики, не ги обединява нищо по-силно освен омразата към хората, които имат деца, особено пък ако са две. Бях заплашвана със съд, ако не се съглася с условието да ползвам целия си неплатен отпуск (моят като майка и този на мъжа ми като баща).

Подадох сигнал и жалба в Инспекцията по труда заради това, че не ми беше разрешен два пъти платен отпуск и неплатен отпуск с трудов стаж - без никакво основание и писмен отговор. Вследствие на проверката от Инспекцията по труда получих с частен съдебен изпълнител, лично на адреса си, заповед за прекратяване на трудовото правоотношение. Изпълнителният директор Васко Танев - бивш директор на "Гранд хотел - Пловдив", няма смелост да вдигне телефона и да каже "Уволнявам те", а праща ЧСИ.


Ето така се ползва неплатен отпуск за отглеждане на дете от 2 до 8 години! Подчертавам, неплатен. Представяте ли си какво е, ако е платен? Бих искала да предупредя всички майки, които си мислят, че са под закрилата на Закона, че винаги има вратички, и то в полза на работодателя. И в България има закони, но има и милиони. Вторите са винаги за предпочитане. Ето това се случва с всеки, който реши да си търси правата по законен път.

Пишеш на Инспекцията по труда, подаваш сигнал и жалба за принуждаване да ползваш един отпуск, а ти имаш право и искаш да ползваш друг, който не ти се разрешава и не ти се дава обяснение по каква причина, и получаваш, едва ли не като престъпник Заповед за прекратяване на трудовия ти договор с ЧСИ. Ето така, по този начин всички млади двойки се "подтикват" да имат деца, или ако имат едно, да имат още едно.

Направо те отвращават и работодателите, и фирмите, и законите, и отношението, и имаш силите, времето и желанието да ходиш и да се разправяш по институции с адвокати и съдии, вместо да си гледаш децата, които си създал с толкова любов. Няма група за майки, в която да няма въпрос "как оставате и се задържате на работа с малко дете?" , Или  "как на интервю за работа не казвате, че имате дете на 2-3 години“, или "какво правите, когато детето ви е болно и се налага да го гледате вкъщи и да отсъствате от работа, без да ви уволнят".

В България нещата са такива, каквито са - майка си, значи не те искаме на работа. Имаш близнаци  "оооо, ти изобщо не ставаш за работа“. Та, мислете за деца и раждайте повече! Ако разчитаме на държавата, на фирмите и на институциите, отдавна трябваше да сме изчезнали.... Аз съм човек, който е възпитан да бъде честен, отговорен, дисциплиниран и доблестен. Да отстоява правата си и да не оставя нещата така. Неща, които са отживелици и в този алчен, злобен, арогантен и лицемерен свят нямат никакво място. Е, ще възпитам и децата си такива. Пък да става каквото ще! Все пак децата са ми всичко! Те са моя кръв, моя плът! Шефовете могат да го д***т!


Забравих да добавя името на колежката Пенка Форшинова. И да кажа, че дори и трудовата ми книжка не бе дадена, заедно със заповедта, а след 5 дни, което е нарушаване на трудовото законодателство на Република България. Също така е подсъдимо и изхвърлянето и унищожаването на документи като молби за отпуск, за които е направена проверка от Инспекцията по труда, но не са намерени, по простата причина, че са унищожени. В общи линии смърди отвсякъде ситуацията."

Plovdiv24.bg потърси за мнение по казуса фирмата "Синергон хотели" АД. Свързахме се с Ваня Бручева, главен счетоводител на фирмата, тъй като работодателят отсъстваше.  

Тя ни каза, че служителката не е освободена неправомерно, всичко е законно и те не са се отнесли некоректно към нея като към майка. Тя е получила всички обезщетения и осигуровки по време на майчинството си. Основанието, на което тя е освободена, след като са изтекли двете години от раждането на близнаците, е поради изтеклия срок за изпитване в полза на работодателя,  на какъвто трудов договор е била назначена.

"Няма неправомерност, не зная какви точно претенции има госпожата, след като всичко, което е трябвало да се случи, приключи. Вчера й беше връчена и трудовата книжка. Ние сме сериозна фирма, всичко е направено по законен ред. Тя беше в майчинство, което и приключи, ползва и отпуск, който и се полагаше. Има някакво лично отношение, или е огорчена, но нещата не стоят така. Ние не можем да си позволим такъв подход към служителите си, няма нищо лично и целенасочено.

Ако е било така, ние сме щели да и прекратим правоотношенията още като  е родила, но това се случва сега, след като е изтекло майчинството и. Не се отнасяме некоректно, ние сме си спазили всичко“,
каза още главният счетоводител на фирмата Ваня Бручева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Агоп Дудикян
премахни филтъра

Когато знам какво ми е само аз си знам какво ми е! Жалери
на 02.02.2022 г.
+4
 
 
Институцийка им кажи и е достатъчно! Хранилка за държавни търтейчета!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: