ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Покъртителни истории на двама несретници, живеещи в пловдивската гара
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:32 / 22.07.2016Коментари (4)12195
© 24 часа
Живко лежи на перона без сили, хора му оставят храна като на куче
Пловдивската жп гара се превърна в подслон за несретници. Десетина души всяка нощ спят в чакалнята. След сигнал на "24 часа" до социалните институции двама от тях - Живко и Верка, ще бъдат настанени в домове.

"Това са хора с различни съдби. Някои са прокудени от децата и близките си, други сами са си виновни, за да изпаднат", обясняват жп работници. 

Те са потресени от съдбата на известния навремето музикант Живко Янков. В момента той гасне до тоалетната на перона.

Мъжът лежи върху 2 кори картон, за възглавница му служат куп дрехи. Върху найлон и вестник някой му е сложил манджа като на куче.

"Преди години този човек свиреше на бузуки по таверните на Пловдив. Търсеха го, защото беше добър музикант", обяснява бездомник, който обитава гарата.

Той знае историята от самия Живко. Янков тръгнал на гурбет в Испания, но слязъл по погрешка в друг град и от стрес получил инфаркт. Оттам нататък животът му се превърнал в ад. 

Музикантът успял да се прибере в Пловдив, но вече не можел да свири. Останал и без покрив, тъй като роднините му не го искали. От 4 г. жп гарата е негов дом. Сред персонала там е известен с прякора Али Баба заради голямата му брада.

"Живко прекара най-големите студове на перона. Спеше на цимента, нямаше завивки. Известно време беше и бос, скъсаха му се обувките", разказва Цвети Найденова, която се грижи за тоалетната. 

Тя многократно е хранила клетника и се опитвала да помогне с каквото може. Жената твърди, че Али Баба е подлаган на унижения, защото се изпуска по малка нужда и ходи некъпан.

Жестоки хора му подхвърляли развалени продукти, които той изяждал. Зимата младежи се подиграли с него, като му донесли вместо шапка разрязан вълнен чорап. Наркомани пък го пребърквали и му крадели пенсията и парите, оставени от милостиви пътници.

Наскоро французойка му купила сандвич и Живко го натъпкал в устата си от страх някой да не му го вземе.

"Минувачи ми викат да го изгоня, защото разнасял зарази и воня на урина, но той е човешко същество. Всеки може да изпадне така", казва служителката на тоалетната.

"Хич ме няма, не мога повече да издържам", оплакал ѝ се Живко. 

Железничарите на гарата казват, че допреди 2 г. Али Баба бил на крак. Обикалял града с колело и се занимавал с куфарна търговия. Получил обаче инсулт и започнал да отпада. Вече няма сили да се движи и да говори.

В "Социално подпомагане" - Пловдив, са запознати със случая на Живко. Шефът на службата Надя Танева коментира, че преди време колегите са му осигурили подслон в дома за хора с физически увреждания, тъй като има ТЕЛК. 

Преди 4 г. обаче той сам поискал да напусне. Обяснил, че предпочита да е навън и да се занимава с куфарна търговия.

"Откакто е излязъл от дома, колеги са ходили 7 пъти да го търсят на гарата, тъй като са получавали сигнали за него от Транспортна полиция и граждани. Посетили са го и в болницата, където бил настанен преди няколко месеца. Янков категорично е отказвал да се върне в стария си подслон", уточнява Надя Танева.

Сега подчинените отново са ходили при Живко и са го убедили да се прибере в дома. Необходимо е само да направи чревни изследвания.

След сигнал на гражданин и на в. "24 часа" социалните са се задействали да помогнат и на 67-годишната Верка Иванова от Батак, която живее повече от месец в чакалнята на гарата. 

Пенсионерката е с болно сърце и бъбреци, анемия и високо кръвно, краката са отекли, придвижва се с два бастуна.

"В Пловдив съм била 25 г. на квартира заедно със семейството ми. Работех първо като кондукторка, а после станах шивачка. След като се пенсионирахме с мъжа ми, се върнахме в Батак заедно с двамата ни синове", разказва Верка.

След смъртта на съпруга и на малкия им син, големият, който наскоро се прибрал от гурбет заедно със съпругата си, започнал да бие и тормози майка си. Искал да се махне от къщата. След като налетял с нож, пенсионерката напуснала дома си.

"Тръгнах си само с един кат дрехи на гърба. Ако не бях избягала, синът ми щеше да ме заколи", описва преживения кошмар жената. В безизходицата не дошло нищо друго на ума, освен да отиде в Пловдив, където е прекарала половината си живот.

Пристигнала без пари, дрехи и храна. Започнала да нощува на пейка в чакалнята на жп гарата. Състрадателни пътници, служители на гарата и на Транспортна полиция поели грижата за нея - купували продукти, оставяли дребни суми, а някой подарил леко одеялце, тъй като нямало с какво да се завива нощем.

"Не мога да си намеря място. Дните и нощите ми са ад. Ставам, лягам, правя по няколко крачки, тъй като едва ходя. Тежко ми е, срам ме е от хората. Не съм предполагала, че ще ми дойде такова нещо на главата", плаче Верка.

Жената е съсипана от мъка заради поведението на сина си. Казва, че не би го прокълнала, но никога няма да му прости. Работник от фирма, който пътувал с влак, се превърнал в нейния спасител. 

Емил Благоев я настанил в болница, когато станало лошо, снабдявал я с лекарства. Помогнал да се запише при джипи от Пловдив. Отишъл в "Социално подпомагане", за да сигнализира, че Верка се нуждае
от подслон, иначе ще умре на гарата. 

Социалните вече са осигурили място в старчески дом в Пловдив. До ден-два предстои да бъде настанена в сектор за трудноподвижни с денонощни медицински грижи.

"Мечтая си само за нормално легло и спокойствие. Не искам друго", казва прокудената от сина си пенсионерка.

Името на Верка не е истинското. Жената се срамува от състоянието си и помоли да бъде под чуждо име. Заплаши да посегне на живота си.

"Непрекъснато получавам сигнали за хора без покрив в тежко състояние. Общината се опитва да им осигури подслон", коментира зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков

През зимата на 2012 г. дори се наложило да настаняват бездомници в стаи на две общински болници, тъй като приютът в кв. "Гладно поле" и отрезвителят били пълни.

Според Титюков голям проблем е, че повечето хора, останали на улицата, нямат редовни документи. Наскоро му се обадили за мъж, който спял в билетната каса на стадион "Пловдив".

Човекът има стар зелен паспорт. Титюков му помогнал да си извади лична карта и го регистрирал на адрес, определен от градската управа за такива случаи.

Заради проблема с бездомниците общината ще кандидатства за финансиране по програмата "Региони в растеж" за построяване на център за временно настаняване на цели семейства.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на OT18
премахни филтъра

+4
 
 
А къде е прословутата БПЦ в такива случаи. Или владиките гледат да се ояждат и после да ни четат морал и вероучение. Срамота е такива хора да управляват БПЦ и да не се тротнат и мъничко за миряните си.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Волейболен клуб Виктория Волей (Пловдив)
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: