ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивско семейство скочи срещу акт за пресичане на улица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:44 / 17.09.2015Коментари (10)6058
Пловдивчани скочиха срещу акт, написан им при пресичане на улицата към гарата в Бургас. Те настояват общинските власти да вземат предвид сигнала им и да предприемат необходимите мерки.

На 23-и август 2015 г., към 11 ч. сутринта, Михаил Грънчаров и неговата съпруга Славка Грънчарова са били глобени за неправилно пресичане от полицаите Милена Димитрова и Димитър Фотев. Това станало пред жп гара Бургас на ул. "Иван Вазов" пред работещия вход на гарата.

"Формално погледнато (но само формално!) полицаите имаха право да наложат глоба, защото не използвахме т.н. пешеходна пътека, пресичаща ул. "Иван Вазов" на Т-образното кръстовище с ул. "Александровска". В действителност обаче, това беше полицейска хайка за лов на нищо неподозиращи летовници и чужденци, гости на гр. Бургас, решили да посетят нашето родно Черноморие, посочват в писмо, изпратено и до Burgas24.bg Михаил и Славка Грънчарови.

Според тях те са глобени неправилно, понеже светофарът на споменатото кръстовище на работел. Освен това пешеходната пътека извеждала на строителната площадка, в която е превърната жп гарата в момента.

"Идвайки от улица "Александровска", тесният остатък от тротоарна ивица, водещ от пешеходната пътека към входа на гарата по ул. "Иван Вазов", почти не се забелязва. На всичкото отгоре, той минава покрай металните строителни заграждения и гражданите, които решат да го използват, за по-сигурно вървят по платното", жалват се те.

Според тях във всяка нормална държава такива заграждения се маркират и обозначават с надписи като "Премини на отсрещния тротоар!" и други подобни, защото обикновено минаването покрай строителни площадки, като тези на гарата, крие опасности за пешеходците.

"От гореописаното става ясно, че мястото беше добре подбрано за хайка, при липса на трафик в късния неделен преди обед, още повече, че полицаите глобяваха гражданите избирателно, т.е. пътници напускащи града, които в бързината си, нямат време да реагират адекватно", добавя семейство Грънчарови.

Според тях най-възмутителна е самата процедура по глобяването. "Полицаят ни пресрещна и ни поиска личните карти без никакви обяснения и влезе в колата при колежката си. След малко излезе, дойде при нас и ни каза, че ще ни глобят за неправилно пресичане. Зададе ни буквално следния въпрос: 

"Искате ли копие за себе си?", без да уточнява копие на какво и дали ще ни глобяват с фиш, или ще ни съставят акт. За нас няма съмнение, че тук става дума за корупционни практики, провеждани с цел лично облагодетелстване на държавни/общински служители (полицаи). Всеобщо известен е фактът, че при налагане на глоба, служебното лице е длъжно да издаде квитанция или копие и това не се прави пожелание на глобения", категорични са те.

И добавят, че много други пътници, напускащи града от гара Бургас, мъкнели багажа си по платното за движение на автомобили, а не по невидимата тясна ивица от тротоара, оставена под строителните заграждения на гарата, тъй като очевидно се притеснявали да минават в близост до строежни скелета.

"След като ни съставиха актове за административно нарушение, ние останахме пред входа на гарата, за да видим дали ще бъдат санкционирани и други наивници, попаднали в полицейския капан. Забелязвайки че ги наблюдаваме, полицаите се видяха принудени да глобят още двама души, вървящи заедно, които обаче пресичаха неправилно откъм другата улица, където имаше работещ светофар. Веднага след това полицейската кола се изнесе скоропостижно. Очевидно им стана неудобно, че прозряхме плиткоскроената им хитринка да измъкват лесно и "съвсем законно" пари от посетителите на града", подозират двамата пловдивчани.

Те предоставят и номерата на актовете, които са съставени за нарушение на чл. 165, т.1 от ППЗДвП. "Странно е, че в тях полицаите се представят като ст. специалисти в Общината, а не като полицаи от Пътна полиция, имащи право да съставят актове по ЗДвП. Написани са на някакви странни бланки за "установяване на нарушение от управител и членове на управителен съвет, собственици на обекти в етажна собственост", озадачени са получилите актове.
 
"Вероятно щяхме да повярваме в добронамереността и загрижеността за живота ни като пешеходци, ако имаше някакво по-сериозно движение по улицата и ако минаваха автомобили докато пресичахме; както и ако не бяха се случили гореописаните обстоятелства. Същевременно в страната продължава прегазването на пешеходци точно на пешеходни пътеки", пишат още получилите акт.

"Това ли е начинът да се измъкват пари от посетителите на иначе хубавия курортен град Бургас, било то за лично облагодетелстване, било за запълване на общинския бюджет? Защо в този град законът се прилага формално, вместо да бъде адекватно обезопасен районът на строителните работи на гарата с надлежна и ясна маркировка, надписи за опасност, работещ светофар при поискване от пешеходците и др. подобни? Защо не се премести временно пешеходната пътека, вместо пешеходците да бъдат изпращани в строителната площадка и принудени да жонглират с багажа си по тясната невидима ивица тротоар и по уличното платно?", задават въпроси семейство Грънчарови.

Те изразяват несъгласие с така съставените им актове и опита да им се измъкнат пари безотчетно, без да им се издадат копия от документите, което изрично са поискали за тях.

В писмото си, което е изпратено до кмета на Бургас Димитър Николов, началника на Дирекция УКОРС в Община Бургас Веселин Василев, омбудсманът на Бургас Таню Атанасов, както и до Отдел "Антикорупция" са приложени част от направения снимков материал на обстановката около гарата. 

От него се вижда, че пешеходната пътека, с голяма дупка по средата, извежда към строителната площадка пред гарата, както и че светофарът не работи. Освен това има пълна липса на трафик. На кадрите си личи, че откъм ул. "Александровска" е невъзможно човек да прецени дали има изобщо тротоар покрай загражденията. 

Те добавят още, че гражданите продължили да пресичат пред входа на гарата, поради гореизброените обстоятелства, веднага след като си тръгнали полицаите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Barman
премахни филтъра

+1
 
 
Добре де, разбирам, че районът около Бургаската ЖП гара е типично по български нерегулиран, необезопасен и с недобра маркировка заради ремонтните работи, но едно ме шашна, как можеш да кажеш, че можели да пресичат улицата там, където си искат и им е удобно, защото нямало трафик, т.е. нямало преминаващи коли ! Това е все едно шофьор на кола да реши да мине на червен светофар защото видите ли няма движещи се наоколо коли ! Цялата ситуация е много странна, включително и това, че полицаи се представят за общински служители ! А за хаоса и необезопасенността околко жп гарата би трябвало да носи отговорност Общината, а не да налагат глоби на хората, след като не са им осигурили безопасно пресичане на улицата пред гарата и след като знаят, че там трафика - т.е. преминаването на хора е най-голям. Или там важи правилото - дайте да създадем затруднения за хората пък после да ги глобяваме ! Това не е грижа за човека, а нарочно усложняване и изнервяне на живота им !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: