ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанин разгада тайната на Сфинкса
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:40 / 17.12.2004Коментари (1)2545
Българин разкри тайната на Сфинкса, която от няколко поколения е предизвикателство за светила в египтологията, гръмна тия дни западната преса. Васил Добрев от Френския археологически институт (IFAO) в Кайро пръв в света лансира хипотезата, че грамадният страж на пирамидите в Гиза с глава на човек и тяло на лъв е построен от забравен фараон. Той смята, че фигурата е направена от Джедефре - полубрат на Хафра и син на Хуфу, известен у нас като Хеопс. Досега се предполагаше, че Сфинксът е построен от Хафра, който има пирамида зад статуята и управлява след Джедефре. Но Добрев открил, че пътеките от пирамидата на Хафра заобикалят Сфинкса, което показва, че той вече е бил построен. Освен това Хафра навсякъде е изобразяван с брада, докато последните разкопки показват, че главата на Сфинкса прилича на фигури на Хеопс. Добрев става все по-известен на запад, но в България за него и научните му успехи, за които тръбят "Дискавър ченъл", френски, японски и британски телевизии, се знае сравнително малко. Роден е на 30 юли 1961 г. във Варна, но две години по-късно семейството му се мести в Пловдив, където през юни 1980 г. завършва английската гимназия. Добрев страда от болестта на Хочкинс и получава разрешение за преглед при френския хематолог Жан Бернар. На 4 юли вече е в Париж, където лекарят му дава надежди за пълно излекуване. На 6 юли (неделя) влиза безплатно в Лувъра, където за пръв път вижда на живо йероглифи и фигура на сфинкс. "Излезе, че не знаех почти нищо за тази цивилизация. А навремето ни казваха, че знаем всичко", спомня си Добрев. Това посещение предначертава бъдещето му. През 1981 г., когато след много трудности пак го пускат в Париж, д-р Бернар му казва, че е излекуван, но още 5 години трябва да е на разположение за прегледи. Добрев и баща му решават да не се връщат в България. Семейството им се събира едва през 1990 г. Добрев записва "История на изкуството и археология" в Сорбоната. Разбира, че някак си му се удава разчитането на йероглифите. Завършва и по-късно защитава докторат по египтология. От 1987 г. прави разкопки в Египет, а в Кайро живее от 1995 г. Владее пет езика: български, френски, английски, италиански, немски и арабски. Женен е, но още няма деца. Хобито му е джогингът, но поне до пролетта няма да може да бяга заради травма при автомобилна катастрофа в Кайро. С патерици ще бъде поне до Коледа. "Не бях се връщал в България от почти 25 години, през юли и август 2004 г. изкарах един месец в родината", казва Добрев, който има френско гражданство. Най-добрият му приятел тук е бившият му съученик от английската гимназия Георги Пенев, който е прокурор в Пловдив. Информацията е на в-к "Стандарт".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на МКарзгьозова
премахни филтъра

0
 
 
Аз съм гледала г-н Добрев по "дискавъри ченъл" ....но трябва да подчертая,че той е от малкото Българи, които ме карат да се гордея с моята родина България.Благодаря Ви г-н Добрев
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Електронно таксуване в градския транспорт
Екоактивисти и протести
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: