ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчани, живеещи до "Каспела": Ще ни зазидат! Има ли закони в България?
Автор: Диана Бикова 15:16 / 02.04.2024Коментари (24)19988
Градоустройствените безумия в Пловдив продължават да изплуват на бял свят с пълна сила. И поредната недомислица отново е в ущърб на хората. За проблема на ул. "Царевец" разказват пред камерата на Plovdiv24.bg част от живеещите в блока с десет входа. Те споделиха, че всички семейства са единодушни в желанието си да запазят зелената полянка пред терасите си.

В тревната площ от източната страна на блока предстои да се вдигнат две нови сгради - едната жилищна, а другата - ново крило за близката болница "Каспела". Това означава, че сградите буквално ще бъдат залепени за терасите, обясни Мария Николова. Отстоянието е около 7 метра. Хората са виждали документи единствено за новата жилищна сграда, където отстоянието е дори по-малко. 

"Нашето желание е тази грешка, която е допусната, когато са взимали решения за строителството на каквото и да е, защото е хуманитарно болницата да се разширява, да се има предвид, че разстоянието между двете сгради не отговаря на нормалното като място за живеене. Мястото може да е удачно за тях, но за нас не е. Трябва да се вземе предвид и нашето желание" - категорична е Стефка Василева. 

Жилищният блок е бил одобрен за саниране, но това така и не е направено досега. "15 години болница стига! От онзи край болница, от този край болница. Ние живеем в болница. Лекари, плачещи хора, катафалки, санитарки. Боклука няма къде да си изхвърлим - кметицата каза: тези три казана са на "Каспела"" - описва картинката друга жена.

Преди да започне строителството на болничния корпус, на мястото е имало ламаринена барака за биологичните отпадъци и котките и кучетата ги разнасяли из квартала. Някои спални и ЯМР на лечебницата ги дели една стена. Факт е, че последният блок 3 от здравния комплекс е на калкан с жилищния блок. А сега предстои да се издигне четвърта сграда към болницата. 

"Не съм съгласна тази болница да е тук. Има ли закони в България, няма ли? Всичко е погазено" - възмущава се жената. Не само, че не е искано разрешение от живущите, а никой дори не ги е уведомил, че ще има такова нещо. 

Най-големият проблем за хората е, че ще бъдат зазидани. От страната на бъдещия строеж са всекидневните и спалните на блока, от другата страна са кухните и баните. Това означава, че като излязат на терасите си ще гледат пред себе си бетон, а небето ще могат да видят само като вдигнат поглед нагоре.

Живущите разказват, че проблемът е заложен още през 2012 г., когато е променен Законът за устройство на територията. "Така хубаво са си подложили, че няма никъде в квартала зелени площи. Може да си правят каквото си искат. Ние не сме фактор. Проблемът е много надълбоко и много надалече. На този терен няколко пъти му е сменян статута, превъртан, преправян така че нито ние, нито някой да може да им направи нещо. Срещу хора с немалко пари нищо не може да се направи" - сподели мъж.

Мнозина са видели преди седмица седмица как се отсичат дърветата, за което имало разрешение от миналия октомври. "Много съм възмутен. От една страна, трябва да сме благодарни, че се строи, че има болница - човек ще изпадне в нужда. Но за всичко си има точното място. Наоколо има много болници. Искам да попитам хората, които строят - ако приемем, че сградите вече са построени, тези хора дали биха живели на такова място? Зазидани, да имат тотална липса на светлина? Мисля, че отговорът ще е "не"" - каза млад човек, който си припомни как е играл футбол с приятелчетата си на зелената полянка.

Общината трябва да вземе отношение, защото са засегнати интересите на много хора и да не се замитат неща, защото един вид и централното кметство е съучастник на това, което се извършва - смята живущ в блока.

Всички са категорични, че интересите на гражданите са по-важни от интересите на една болница. Вече трябва да се разбере, че и обикновените хора имат права, а не само тези, които имат пари и смятат, че може да правят каквото си искат безнаказано. 

Преди години е имало апетити към същия терен. Тогава живуща в блока е водила дело да се запази зелената площ и го е спечелила. Съдебното решение обаче е било покрито в последствие. Хората изтъкват в своя полза наредба за хигиенните норми, според която не може да се строи на разстояние по-малко от един път и половина височината на сградата пред която се вдига нов строеж. 

"Нашата сграда е 20 метра. Умножено по 1,5 къде отиваме? Тука има деца, има възрастни хора. Ще ни вдигнат тук една стена и слънце няма да влезе в жилището. Това не е нормално според нас. Господин Здравко Димитров, моите уважения, той, доколкото знам, е собственик на тия земи, дали ги е продал или не - негова си работа. Но не е редно да се прави тук нова сграда" - каза възмутена жена.

Тя припомни, че Министерският съвет наскоро прие решение да не се строят повече нови болници в България докато не се преработи националната здравна карта, което предстои през месец май.

Живущите в блока са категорични, че ще търсят правата си по всички възможни начини. Нямат намерение да се отказват и обмислят по-сериозни мерки.

Подробности за целия казус гледайте в прикаченото видео!



Още по темата: общо новини по темата: 3
11.04.2024 »
01.04.2024 »
30.03.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Христо Бояджиев
премахни филтъра

+5
 
 
ква гнила ябълка е цялото управление. Що бе г-н гл. архитект , що бе г-н кмете за пустите пари еб*хте ма*ата на хубавия град.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
Електронно таксуване в градския транспорт
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: