Пловдив отбелязва Деня на майстора

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:25 / 12.12.2014
1668
Регионалният етнографски музей - Пловдив, Задругата на майсторите на народни художествени занаяти - Пловдив, Регионална занаятчийска камара - Пловдив, Общинско предприятие "Туризъм" - Пловдив и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив имат удоволствието да Ви поканят на поредното отбелязване на еснафския празник "Св. Спиридон" днес от 10.30 часа. В двора на музея ще бъде възпроизведен занаятчийския ритуал, празнуван още от епохата на Възраждането. 

Денят на Св. Спиридон е известен в страната като "Денят на майсторите". Почита се като закрилник на грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, казанджиите и др.

В Пловдив по традиция Общото занаятчийско сдружение празнува на Св. Спиридон. Част от Еснафския празник бил и традиционният обред, битуващ в средите на занаятчиите - въвеждането в майсторско звание. Празникът на еснафите се съпътствал от общоградски народни веселия.

Занаятчиите, празнично облечени, заедно с жените и децата си, начело със знамето на еснафа, иконата на светеца-покровител и музика, отивали в църквата за тържествен молебен (литургия). Всичкият еснаф - майстори, калфи и чираци запалвали голямата свещ пред олтара. За службата жените носели "Иснафско пендихаро" (петохлебие) за здравето на всички живи майстори и славели. Освен това се правело "коливо" за живите и за мъртвите, върху което палели свещи.

По време на литургията свещеникът споменавал "во време на велики вход" имената на всички живи и починали майстори.

След извършване на литургията еснафът отивал на мястото, където бил приготвен зиафетът (угощението). Цялата процесия била съпроводена от музиканти и множество граждани. Тук устабашията (най-старият и почитан майстор) извиквал кандидатите за майстори, държал им напътствена реч, препасвал ги през рамо с червен пояс, подарявал им от страна на еснафа скромен набор от инструменти и им плесвал по врата един шамар с думите: "Стани като мен"!

В чест на светеца еснафът закупувал с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело за курбан и се организирала обща трапеза. Курбанът се раздавал след приключване на църковната служба. 

Програмата включва: 

• Празнично шествие до съборния храм "Св. Богородица" - 10,30 ч.

• Празнична литургия в църквата "Св. Богородица" - 11,00 ч.

• Посвещаване в майсторско звание (тестерлик) - връчване майсторски свидетелства на новите майстори в музея - 12,00 ч.

• Откриване на майсторската изложба "От сърце - съхранено за векове" (дарения на стари майстори за музея) - 12,15 ч.

• Ревю-спектакъл на съвременни костюми, вдъхновени от традицията (представени от студенти от АМТИИ - Пловдив по случай 50 г. юбилей на академията) - 12,30 ч.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Кметът на Пловдив: Няма как да не ти трепне отвътре, рукне ли род...
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Разследват имотни измами, свързани с бившия полицай, осъден за уб...
Голям успех за ученици от училище "Вапцаров"
Шофьорка: Стойте далеч от това място!
Повече полиция на булеварди в Пловдив с висока концентрация на ПТ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).