ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пазарът на къщи около Пловдив е най-активен, вижте кои са най-желаните села
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:29 / 21.06.2023Коментари (2)15655
©
Цените на жилищните имоти в страната се намират в плато, без предпоставки за сериозни движения до края на годината. Спадът в броя сделки в София е около 5% на годишна база, докато в Пловдив и Варна понижението в активността е около 15%. Пазарът на този етап може да се определи като устойчив, сочи анализът на Имотека, която е част от Реалто Груп.

"Очакванията за драстични понижения в цените няма да се сбъднат, а активността вече се балансира след първоначалните резки спадове. Резултатът днес е равновесие между търсене и предлагане, което преди липсваше и няколко години беше с превес на търсенето. Пазарът е спокоен и стабилен, като хората продължават да търсят промени и подобрения в начина си на живот", коментира Явор Пейчев, изпълнителен директор на Имотека.

Според Пейчев настъпилите промени през последните 12 месеца се изразяват във видими трансформации в мотивите и нагласите на клиентите. Променя се и профилът на желаните имоти. На преден план днес излизат затворените комплекси и къщите, разположени в близост до големите градове.

"Интересът към къщи не беше единично COVID явление, днес то се повтаря дори в по-голяма степен. Цените в момента са високи и потребителите търсят пресечната точка между немалката сума, която трябва да отделят за имот, и продукта, който би им допаднал. Изправени пред решението да отделят над 200 000-250 000 евро за жилище, много от купувачите решават, че просторът и комфортът на големия дом са водещи за тях. Тенденцията е валидна както за малките населени места около София, така и за тези в близост до Варна и Пловдив", казва Пейчев.

Освен към къщи, купувачите днес все по-често се ориентират към затворени комплекси с апартаменти. В тях те откриват луксозно изпълнение ведно с архитектурно впечатляващи общи части, целогодишна поддръжка и цялостна среда на живот.

"Много купувачи търсят затворена среда, която им дава сигурност и спокойствие, но и нещо повече – начин на живот. За немалко хора притежанието на имот в комплекс от висок клас и с утвърдено име е въпрос на престиж. За тях това не е само покупка на квадратни метри жилищна площ, а инвестиция в собствения им имидж", коментира Пейчев.

Според него налице е и промяна в поведението на инвестиционните купувачи. Докато хората, които търсят дом за лично ползване, са водени от идентични мотиви във всеки един момент – да живеят в по-големи и уютни имоти, то втората група клиенти има различни мотиви.

"Важно е да имаме предвид, че ръстът в цените в последната година е резултат основно от сделките с 3-стайни жилища, които най-често се търсят за лични нужди. Общата икономическа нестабилност накара единичните инвеститори да изчакват, което рефлектира и в ценовите нива на 2-стайните жилища – те нараснаха значително по-малко в последните 12 месеца", казва Пейчев и допълва: "Инвеститорите днес търсят комплект от имоти – те разполагат с налични средства и търсят качествен нов проект, в който да купят 5 или дори 6 имота, от които да спечелят впоследствие".

Според Имотека, независимо от мотивите си, клиентите са изключително информирани за състоянието на пазара днес. Купувачите активно търсят и сравняват различни оферти и добре идентифицират рисковете. Склонни са да платят повече от предвиденото, ако видят, че даден имот е наистина качествен и отговаря на изискванията им.

Без отстъпка се случват 61% от сделките в София за периода януари – май 2023 година. Останалите 39% попадат в рамките на търговската отстъпка – до 5% от общата стойност на имота.  Средният размер на отстъпка при сделка е 8725 евро, а над 10 000 евро е компромисът при 9% от всички сделки в столицата.

Идентична е ситуацията в Пловдив, където без отстъпка се сключват 59% от сделките, а във Варна техният дял е 56%. Средният размер на коментарите в цената в двата града не надхвърля 5% от първоначално обявената стойност. И в двата града процентът на покупките, направени след отстъпка от над 10 000 евро, е под 10%.

Близо половината от сделките в София се реализират с кредит, докато в Пловдив този дял е 41%. Във Варна покупките с външно финансиране са 27%.

Пловдив и Пловдив

В Пловдив пазарът на къщи винаги е бил най-активният в страната от началото на COVID пандемията. Традиционно купувачите търсят в малките населени места от Южната дъга - Марково, Белащица, Първенец, както и разположените в Родопската яка. Днес радиусът на пазара около Пловдив се разширява - интерес предизвикват имоти, разположени в малките населени места на 20, 30, дори 40 километра разстояние от града.

В обсега на клиентите попадат и населените места около летище "Крумово" - Кочево,  Караджово,  Катуница,  Ягодово, като от 2020 насам цените на фамилни къщи там са нараснали значително. Ако допреди две години купувачите на селски къщи бяха на около 45 години, то днес възрастовата граница пада и в тях се заселват много млади хора и семейства, работещи от разстояние и търсещи по-добра среда за децата си, сочат наблюденията на Имотека.

Тенденцията на растящ инерес към къщи в затворени комплекси е валидна и за морския град. Купувачите се интересуват както от самостоятелни, така и от редови, а дори и от къщи-близнак. Св. св. Константин и Елена се отличава с голямо предлагане на цени, по-високи от средните за Варна. Локацията добива все по-голяма популярност като район с висок клас имоти – както къщи, така и апартаменти, в бутикови затворени комплекси. Виница, Траката и Бриз са други райони, в които също се наблюдава луксозно търсене и предлагане. Допълнителен двигател на пазара в морската столица е активността в районите с по-големи обеми ново строителство като "Възраждане" и "Пчелина".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на pest
премахни филтъра

на 21.06.2023 г.
0
 
 
Прекрасна инфраструктура! Тротоари бол, никакви дупки по асфалта и само една трета ползват зверски лаещи кучета вместо СОТ. А и тока хич не спира. Водоподаването е ок, ама само в Марково ‘дет са го закършили, но то се свиква…А кметовете са изпълнени с идеи как да подобрят живота на народонаселението. Самите жители изхвърлят боклуците си само на определените места, а графикът за сметосъбиране е безупречен. Късмет на новодомците.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: