ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ПУ: Дипломите на "Английска филология" са валидни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:05 / 25.03.2010Коментари (7)6268
© Plovdiv24.bg
Софтуер неправилно е сборувал кредитите, университетът ще отстрани техническата грешка от всички издадени дипломи
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Валидни са всички дипломи на Випуск - 2007 от специалността „Английска филология" в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски". Това съобщиха от висшето учебно заведение. Допуснатата в тях грешка е техническа и може да бъде отстранена.

След сигнал за нередност, подаден от бивша наша възпитаничка, направихме обстойна проверка на всички изпитни протоколи, сравнихме оценките в главната книга с дисциплините от учебния план и не открихме нарушения или несъответствия, подчертаха от Учебен отдел. Проверката показва, че инспекторът на специалността „Английска филология" през 2007 г. Рени Червенкова е дала коректна справка за издаване на дипломите на Випуск - 2007.

Програмата за изписване на дипломите, която трябва автоматично да сборува кредитите за всеки предмет, е дала грешна сборна сума - вместо 240, е „пресметнала", че общият брой кредити е 183. Ако се съберат в самата диплома кредитите, изписани срещу всеки отделен предмет, техният точен брой ще е 240. Такова е изискването по наредбата за въвеждане на Европейската система за натрупване и трансфер на образователни кредити, която е приета в ПУ „Паисий Хилендарски" през 2004 г., обясниха от университета.

На завършващите през 2007 г. специалността „Английска филология", от която е момичето подало сигнала, новите дипломи с кредити са издадени по силата на пилотен проект „Темпус". Той се реализира съвместно с университета в град Гент, Белгия, като по този начин се улеснява мобилността в учебни заведения извън страната, уточниха от Учебен отдел.

Техническата грешка се отнася единствено за дипломите от специалността „Английска филология" Випуск - 2007. Тази софтуерна грешка може да бъде отстранена. Затова всеки от „английските" възпитаници на този випуск, който установи, че в дипломата му сборът на кредитите е неправилно отразен, може да се обърне към настоящия инспектор на „Английска филология" Лидия Апостолова.

Искаме да подчертаем, че инспекторът Рени Червенкова не е уволнена, нито наказана така, както тиражираха някои медии, обясни зам.-ректорът на Пловдивския университет доц. Запрян Козлуджов. В момента тя работи в Педагогическия факултет. Проверката установи, че Червенкова не е допуснала нито една грешка при подаване на справката за дипломите на Випуск - 2007 на „Английска филология".

Недоразумението и некоректното изваждане на името й от контекста й причиниха морални щети, които не могат да бъдат възстановени. Невярна е информацията в някои медии, че Рени Червенкова е наказвана многократно за допускане на технически неточности и че срещу нея нееднократно са вземани мерки. Личното досие на Червенкова показва, че за 24 години работа в университета, тя не е получавала дори мъмрене, потвърдиха от „Личен състав".

При объркване на данните в диплома обикновено първо се прави проверка на работата на инспектора, който подава тези данни, и това очевидно е подвело някои журналисти. В този случай грешката е в софтуера и ще бъде отстранена, потвърдиха от ръководството.

Припомняме, че на студентка от специалността „Английска филология" в ПУ „Паисий Хилендарски" е отказано да кандидатства в чуждо висше училище, заради диплома, която не отговоря на изискванията извън страната. След молба на студентката, висшето училище й издава дубликат, на който фигурира надписът „копие на невалидна диплома". Това очевидно още повече е притеснило бившата възпитаничка от „Английска филология", смятат в университета. Тази формулировка е задължително условие от наредба на МОМН за дубликатите, обясняват от Филологическия факултет. След отстраняване на техническата грешка в дипломата обаче, няма да се наложи издаване на дубликат, категорични са от ПУ „Паисий Хилендарски".



Още по темата: общо новини по темата: 1
24.03.2010 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на solle
премахни филтъра

0
 
 
Срам ме е, че съм завършила този университет....Срам ме е от обагрените в кръв червено "ръководители" на ПУ. То и абревиатурата е показателна - "пу"!!! И защо в момент на криза плащат на ПР агенция да им прикрива гафовете? По колко на месец отделят от бюджета си за частната ПР агенция? Защо тези пари не ги вложат за нещо по-полезно? Как не ги е срам с този грозен скандал с бараките на ул. "Костаки Пеев"? Нали законите са за всички? Не, това е твърде наивно - те явно са над законите!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бойни спортове
Проектът Модър - Царевец
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: