Огромна лъжица се появи в центъра на Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:55 / 25.11.2014
8103
Скулптури, представляващи 3 гигантски предмета от ежедневието - лъжица за хранене, връзки за обувки и дамска обувка, бяха поставени на централни места в Пловдив по повод кампанията "Малките неща имат голямо значение", която се осъществява от "Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит" и "Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България" с подкрепата на община Пловдив и в партньорство с частна болница.

Инициативата стартира с пресконференция в община Пловдив, по време на която пациентските организации призоваха хората да не забравят, че малките неща имат огромно значение и не бива да ги приемаме за даденост.

Всеки от предметите разкрива различен битов проблем на човек, страдащ от ревматично заболяване. Целта на нетрадиционната кампания е да насочи общественото внимание към ревматичните заболявания и да покаже как те променят живота на хората, страдащи от тях.

"Едва ли много от нас се замислят какво означава да не можеш да завържеш маратонките си, защото гръбнакът ти е скован от "болест на Бехтерев" или пък какво е за една жена никога повече да не може да носи обувки на висок ток. Какво е да не можеш повече да се храниш с лъжица, защото ставите ти са изкривени. Всички тези усещания са част от живота на хората с ревматични заболявания. На болните бих казала, че колкото по-добре са запознати с артрита и колкото по-позитивна нагласа имат, толкова по успешно ще се борят с него", сподели Роза Чеглайска, Председател на "Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит"

Кампанията акцентира върху изключително голямото значение на ранната диагностика още при появата на първите симптоми, за да се предотвратят по-тежки последици и инвалидизация.

"Автоимунните заболявания засягат млади хора, дори и деца.", обясни проф.д-р Анастас Баталов от УМБАЛ "Каспела". 

"Често заболяванията започват на 20-годишна възраст и пациентите носят това бреме цял живот. Проблемът е, че не е ясна причината за тези заболявания, но в България има много добри специалисти, които използват най-модерните методи за лечение, каквито са биологичните лекарства", допълни той.

"Над 100 млн. души в Европа страдат от ревматични заболявания, а в България по неофициални данни броят им надхвърля 100 000", разказа Боряна Ботева, председател на от ОПРЗБ. 

"Отдавна искам да осъществим такава голяма и интересна кампания за информираност, с която повече хора да научат за съществуването на ревматичните заболявания и последиците от тях", добави тя.

Скулптурите ще останат изложени в продължение на два месеца - до 25-ти януари 2015 г., за да могат повече хора да ги видят и да се включат в кампанията, която паралелно ще тече и във Фейсбук на страницата "Прегърни ме със сърце" (https://www.facebook.com/Hug.with.soul.).

Ревматичните заболявания представляват широка гама от ставни и извънставни заболявания. Основна сред тях е групата на възпалителните ставни заболявания, от които най-често срещани са ревматоидният артрит (РА), псориатичният артрит (ПсА) и анкилозиращият спондилит, по-известен у нас като "болест на Бехтерев". 

Тези заболявания имат голямо социално значение, защото засягат хора в активна възраст, имат широко разпространение, влошават сериозно качеството на живот на болните и водят до загуба на трудоспособност и тежка инвалидизация. 

Общото при тях е автоимунната им генеза - имунната система "обърква" собствените тъкани с чужди и предприема атака срещу тях. Причината за тяхното развитие е неизвестна, поради което засега те не могат да се излекуват окончателно. 

Ревматоидният артрит, псориатичният артрит и болестта на Бехтерев са заболявания, при които освен ставните прояви, може да има и системни прояви - засягане на очите, кожата, белия дроб, сърцето, съдовете, бъбреците. 

По неофициални данни в България има около 60 000 болни от РА, около 30-40 хил. са с ПсА и около 20 хил. с "болест на Бехтерев".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).