ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Огромна и много красива рисунка се появи върху сграда в Пловдив
Автор: Диана Бикова 12:30 / 24.04.2021Коментари (2)19994
©
Огромен графит на изчезналия от нашите географски ширини брадат лешояд вече посреща гостите на Пловдив. Изображението заема площ от над 100 квадратни метра на сграда на EVN България на бул. "Васил Левски" 236. Така всички, които влизат в Пловдив от Карловско шосе, виждат огромната птица. Графитът е изобразен по проект на природозащитната организация "Зелени Балкани", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Изображението е дело на художниците от студио "140 идеи" по проект "НАТУРА 2000 в България - Нови хоризонти" на програма LIFE на EС за популяризиране на защитените видове, които са обект на опазване. Сред тях е брадатият лешояд, изчезнал от българската природа през 70-те години на ХХ век.

"Голямата мечта на "Зелени Балкани" е да върне и този вид лешояд. В последните 10 години имаме успешни програми за връщане на видове в Стара планина, в района на Свиленград с белошипата ветрушка", разказа за медията ни природозащитникът Анелия Павлова.

Всички лешояди са обединени под прозвището "санитари на дивата природа", защото се хранят с умрели животни, а брадатият лешояд – и с кости. Така тези птици пазят животните и хората от разпространение на болести и зарази. Видът е най-едрият лешояд в Европа - размахът на крилете достига до 2.8 метра, а теглото му до 8 кг. 

"Зелени Балкани" дълго време са търсили подходяща фасада в Пловдив. "Много хора все още имат предубеждения и не пожелаха да имат изображение на брадатия лешояд на блока си, защото ще ги наричат "Блока на лешоядите". Т.е. имаме още много да работим с екологичното образование на всички нива в обществото", каза Павлова.

Природозащитната организация има дългогодишно партньорство с EVN България и през годините заедно са работили по редица проекти. "Ние участваме в реализацията за това да бъдат подпомогнати усилията за възвръщането на символа на българската природа - брадатият лешояд" - посочи от своя страна Крум Косев от отдел "Комуникации" на EVN България. Силуетът на брадатия лешояд се поставя на всяка защитена територия и дърво у нас. 

Компанията реализира различни дейности по опазване на биоразнообразието и околната среда - обезопасяване на щъркеловите гнезда, ежегодно изпълняваме проекти за обезопасяване на опасни за птиците въздушни електропроводи и др. 

С паното на брадатия лешояд Пловдив се нарежда сред градовете у нас, в които има изобразен графит на важен вид от европейско значение, подчерта Косев. Изрисуването е отнело 7 дни, като компанията е подпомогнала художниците технически.

Цялото интервю с Анелия Павлова и Крум Косев гледайте в прикаченото видео.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Wilmers
премахни филтъра

0
 
 
Ето това са новините, които искам да чета всеки ден! Адмирации за тази благородна инициатива. Дано успеем да върнем поне част от загубената си природа
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: