Община "Марица" прие декларация против присъединяването към Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:07 / 23.09.2009
3445
На общинска сесия днес съветниците от община "Марица" приеха с огромно мнозинство декларация, в която изразяват несъгласието си с евентуално присъединяване към Пловдив. Plovdiv24.bg публикува текста й дословно:

Д Е К Л А Р А Ц И Я
От Общински съвет "Марица"

Ние, общинските съветници от Община "Марица", като изразители и защитници на интересите на населението на общината, съгласно положената от нас клетва категорично заявяваме несъгласието си с появилите се напоследък в публичното пространство мнения относно „незаконното" и „неморалното" съществуване на Община „Марица" и Община "Родопи" и належащото им присъединяване към Пловдив. На тези нападки може да бъде отговорено по един-единствен начин:

Община „Марица" е създадена на 12 ноември 1987 г. с Указ № 3182 на Държавния съвет на РБ, публикуван в Държавен вестник на 17 ноември 1987 г., с който започва съществуването си като самостоятелна административна единица. 


И от учредителната си сесия, проведена на 09.03.1988 г. до сега нейните ръководства работят в една посока -подобряване условията за живот на населението в Общината, защита правото й на самостоятелно съществуване и успешно реализиране на нейния потенциал. 

Нека припомним, че Община „Марица" вече е била част от Пловдив, но за съжаление това по никакъв начин не е допринесло за добруването и благосъстоянието на нейните жители. 

През 1988 г. инфраструктурата й е по-зле и от някои балкански селища. Липсва канализация, осветление, сметосъбиране, общинските пътища тънат в кал и прах. Материалната база на кметства, училища, детски градини, читалища, здравни служби е остаряла, дори на места - рушаща се. Надеждите на хората са насочени точно в тази посока. Парите да се разпределят така между селата, че да има за всички, а не както преди - само за града. 

И въпреки, че е една от младите общини на територията на Република България, днес - 20 години по-късно, във всяко населено място има оформени центрове, ремонтирани, приветливи и нови кметства, детски градини с отлични условия за отглеждане на децата, прилични здравни служби, народни читалища, ремонтирани училища и може би прецедент в новата история - построено ново училище със собствени средства, спечелени канализационни проекти, изградени мостове, ремонтирани пътища, осветени улици във всички села, организирано сметосъбиране, красиви детски площадки, множество пенсионерски клубове, Дом за възрастни хора, две детски млечни кухни, РПУ и перфектно административно обслужване. 

В резултат на положените усилия Община "Марица" е конкурентно способна на вътрешния и международен инвестиционен пазар. Оформиха се няколко зони за бързо икономически развитие, тъй като е известна сред инвеститорите и бизнеса с безкористното си обслужване и широко отворените врати за партньори, които развиват общинската икономика и водят до създаването на много нови работни места и задържането на хората във селата. Колкото до тълкуванията „морално" или „неморално" е съществуването на тази административна единица, ще обърнем внимание, че не съществува универсално приложим стандарт за морал. 

Моралът най-общо е система от принципи на поведение и отношение към света, отнасяща се до понятията добро и зло, правилно и неправилно, и е тясно свързана с човешката етика.

Нима е морално да бъдат пренебрегнати вложените многогодишни усилия на 35 000 души население да подобри съществуващия си стандарт на живот; за да се изгради напълно тъй необходимата модерна инфраструктура. Нима е правилно да бъде захвърлен с лека ръка стремежът на жителите в Община „Марица" към едно по-спокойно и достойно бъдеше за децата и семействата им. 

Нима е законно да се пренебрегне Хартата на човека и местното самоуправление и както преди демокрацията, с указ са създадени Община „Марица" и Община „Родопи", без да се пита населението, сега отново - със същия метод, без съобразяване с хората, но вече в демократична европейска България, да се решава кое е правилно и кое неправилно. Може ли в условия на криза да се руши нещо доказано работещо, за да се създаде нещо вече проверено и доказано неблагоприятно за населението в нашите села.

Ние, съветниците от Общински съвет „Марица", категорично заставаме срещу подобни груби опити за посегателство върху местното самоуправление и насилствено присъединяване на нашите села към структурата на Община Пловдив, както и към стремежът умишлено да се обезсмисли досегашното съществуване на Община „Марица". 


Заявяваме, че ще използваме всички разрешени от законите средства, включително информиране на Европейския съюз за защита интересите на населението на Община "Марица".

Оставаме с надежда, че полемиката в средствата за масова информация ще отмине и разумът ще надделее.


Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ

Виж коментарите (1)

Още по темата (146):
28.12.2023 Сигнал: Селата в община "Родопи" се разпродават!
20.12.2023 Кметът на село, в което живеят много пловдивчани: Ако станем част от Пловдив, ще му създадем доста проблеми
18.12.2023 Наливат 13 милиона лева в едно от най-близките до Пловдив села
18.12.2023 Кметът на община "Родопи" доволен, че Белащица не се присъедини към Пловдив
17.12.2023 Белащица няма да се присъедини към община Пловдив
17.12.2023 Изключително ниска активност на референдума в Белащица
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).