ОИЦ активизира младежи да се включат в конкурс за проект

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:36 / 17.04.2014
1413
Студенти, средношколци от професионални гимназии, ученици от горните класове и безработни младежи от общо 9 общини се запознаха подробно с новата национална инициатива "ДА създаваме ЗАЕДНО европейски проекти". 

Това стана на информационни семинари на Областен информационен център в Първомай, Стамболийски, Асеновград, Сопот, Ръжево Конаре, Калояново, Перущица, Карлово и Пловдив, където младите хора бяха активизирани да мислят за проектни идеи и подтикнати да пишат проекти, участвайки в националния конкурс. 

Екипът на ОИЦ - Пловдив проведе досега общо 7 планирани информационни събития с младежи в подкрепа на кампанията. Поради интереса на младите хора и полезността на конкурса за писане на младежки проекти в областта бяха организирани и други нови 4 извънредни, непланирани информационни семинара - един в Лъки и три в Пловдив - със студенти от Аграрния университет и от Университета по хранителни технологии. 

Освен тях, на 4 и 11 април в туристически комплекс "Асенова крепост", по време на неформални информационни срещи с медиите, студенти - стажант-репортери и стажанти "Връзки с обществеността" и специализанти по културно наследство и авторско право от Пловдивски университет също се запознаха подробно с новата национална инициатива. 

Със заявените нови 3 информационни събития - на 23 април в ОУ "Панайот Волов" и на 25 и 28 април - отново в Карлово със средношколци от СОУ "Христо Проданов", общата бройка на тематичните информационни събития за националния конкурс "ДА създаваме ЗАЕДНО европейски проекти", ще нарасне до 16.

"Като цяло младежите в Пловдивска област са амбицирани да участват с проектни идеи в националния конкурс за писане на проекти, очакваме обаче техните амбиции и идея да прераснат бързо в проектни предложения, а не само да останат като идеи", коментира Велизар Петров, управител на ОИЦ - Пловдив. 

Според него надпреварата предизвиква интерес сред младите хора, защото чрез конкура те ще повишат интереса към новите оперативни програми в страната и ще ще се запознаят с основните правила и процедури в процеса на подготовка на проекти, финансирани с европейски средства.

В Карлово например средношколци от специализираната природо-научна паралелка на СОУ "Христо Проданов" се амбицираха да напишат проект, с който да внедрят германско ноу-хау за бърза преработка на отпадъци. Техни съученици пък обещаха да напишат проекти, свързани с историческото наследство на града на Левски, както и с нови екопътеки по специални туристически маршрути в Карловския балкан.

Ученици от Професионалната гимназия по лозарство и винарство в Перущица и от училище "Христо Ботев" в Ръжево Конаре пък споделиха, че ще пробват техни идеи за национални панаири за художествени занаяти и местните традиции и бит да прерастнат в проекти.

Група студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство пък са амбицирани да организират в Пловдив чрез проект с европейско финансиране голям студентски фестивал на културното художествено творчество, на който да поканят свои колеги творци от известни университети в Европа.

"Идеята за този национален конкурс за писане на младежки проекти се приема много добре от младежите, защото така те първо се запознават практически с процеса на кандидатстване с проекти, и второ - те ще се "потопят" по-дълбото в материята и ще видят как се случват нещата", коментира медийният експерт на ОИЦ - Пловдив Митя Иванов.

"Оказа се, че част от младежите, с които се срещна нашият екип имат желание да разработват проектни предложения, да участват с проекти, например за мобилност, както и да практикуват в страни от Европейския съюз. Изобщо много млади хора са ентусиазирани от конкурса, сами проявават активност и са пълни с идеи".

Областен информационен център - Пловдив е част от мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, изградени с финансовата подкрепа на оперативна програма "Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

ОИЦ - Пловдив работи в рамките на проект на община Пловдив, №BG161РО002-3.3.02-00021-С0001 "ИзграЖдане на областен информационен център в гр. Пловдив".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).