ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
На 50 км от Пловдив се намира единственото у нас мегалитно яйце
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:09 / 19.11.2023Коментари (2)9114
© NOVA
Тази неделя в рубриката "Дотам и обратно" на NOVA Ники Василковски ни разказва къде се намира единственото у нас мегалитно яйце. По възвишенията, северно от Брезово, в цветната горска идилия, надничат огромен брой загадъчни каменни лица. Наречени в наши дни мегалити, тези скали са имали специално място в живота на древните хора.

Средна гора е пословично известна със своите интересни и причудливи каменни струпвания. "Корабът", "Лицето", "Правите камъни" - буквално на всеки хълм има поне по една интересна скала.

Всяко от брезовските селца в полите на планината може да се похвали с любопитен мегалит в своето землище. Избираме Розовец - родното място на българската археология с първите ценни находки от края на 19 век. Оттам поемаме на 4-километров преход в търсене на древен портал към отвъдното.

Към "Слънчевата врата" води добре отъпкан, широк коларски път. Късната есен е оцветила голите поляни над Розовец в жълто-кафеникави багри. По-нагоре в подножието на връх Гърков камък пейзажът става горски и все по-често, като стражи край пътя, бдят огромни гранитни канари.

Почти на върха свиваме по тясна пътечка, която ни извежда край едно от онези впечатляващи скални струпвания, които отдолу изглеждат като сиво-бели петна в горския рай. Под нас е долината на Гюлдере и белеещите къщи на Розовец, а напред Горно-тракийската долина. Слънчевата порта се оказва точно под нас. През дупката се вижда грубо оформен релеф, наподобяващ слънчев диск.

За траките подобни мегалитни структури служели като портал към отвъдното. Вярвали, че преходът към света на мъртвите се случвал в конкретни астрономически моменти, като например равноденствията.

Съвсем наблизо, между селата Бабек и Свежен, в подножието на Лютова могила, поемаме по стар път, използван в годините на античността. Търсим друго, не по-малко любопитно, тракийско култово място. Само на 600 метра встрани от шосето се намира "Змейовият полог". Минаваме покрай добре оформената каменна обредна маса, за да разгледаме едно уникално яйце – на змеицата. Любопитното при този камък е, че това е единственият с такава форма, открит на територията на нашата страна.

В представите на древните траки яйцето било копие на Вселената. От него се раждал животът и вероятно по време на зимното слънцестоене или равноденствието в първите месеци на годината тук е имало специални ритуали.

За астрономически ориентир и тук е построена слънчева порта. С нейна помощ обредите се случвали в точния момент, когато поредната душа на някой тракийски големец е трябвало да поеме към отвъдния свят.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Бай Рангел
премахни филтъра

+1
 
 
Интересно място, признавам си не го знаех и не съм го посещавал. Но не бива така ангро да се декларира "единственото у нас мегалитно яйце". Идете на Бегликташ северно от Приморско, там ще видите наистина уникални мегалитни форми, всякакви ! Има и "яйца"... Местните са го разработили добре и е туристически обект. Дано и това до Розовец да стане.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Абитуриентски балове 2024
Нов ГКПП Рудозем-Ксанти
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: