ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Мнение: Махнете това задължително за всички шофьори правило, малоумно е
Автор: Васил Динев 19:31 / 10.04.2022Коментари (32)26786
© Plovdiv24.bg
Читател на Plovdiv24.bg се свърза с редакцията ни и направи предложение към депутатите от Народното събрание. Даваме му думата веднага:

"Здравейте! Става въпрос за следното - да бъде премахнато поне през летните месеци абсолютно малоумното задължение да шофираме със запалени светлини през деня. Въпросната промяна в закона за движение по пътищата влезе в сила през лятото на 2012 година.

Мотивът, доколкото помня, тогава бе един-единствен. А именно - да се намали броят на пътнотранспортните произшествия, особено с пешеходци. Е, случи ли се това? Не! Почти всеки ден съобщавате за блъснат пешеходец. Правилото за пуснатите фарове определено не работи, не и в нашата страна.

Не може навън да е 30 градуса, слънцето да блести суперсилно, а ние да караме по този начин, в такива условия фаровете дори не се виждат от пешеходците заради естествената дневна светлина. Затова апелирам - премахнете го", посочва пловдивчанинът.

"За" този текст през юли 2012 гадина гласуваха 80 народни представители, "против" - 12, "въздържал се" - 17. Преди текстът да бъде гласуван, депутатът от ПГ на Синята коалиция Иван Иванов тогава, заяви, че с включени къси светлини моторни превозни средства се движат само през тъмната част на денонощието. Управлението на МПС с включени светлини е практика единствено в страните от Северна Европа, където тъмната част на денонощието е по-дълга от светлата, каза Иванов.

Според тогавашния зам.-председател на Народното събрание Анастас Анастасов българите масово карат със запалени фарове почти през цялата година. "Аз съм напълно "за" този текст", добави Анастасов.

Независимият депутат Димитър Чукарски посочи, че сега съществуващата уредба е достатъчно коректна.Народният представител от ПГ на ГЕРБ Теодора Георгиева каза от парламентарната трибуна, че подкрепя използването на светлини целогодишно, за да се повиши безопасността на пътя.

Целогодишни светлини се използват в Швеция, Финландия, Норвегия, Дания и други. Има евродиректива, която задължава производителите на автомобилите да бъдат оборудвани с дневни светлини, каза тя.


Още по темата: общо новини по темата: 4
07.08.2012 »
03.08.2012 »
20.07.2012 »
05.11.2011 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Focusman
премахни филтъра

+1
 
 
Грешка за приемането на закона, че е от 2007. Заблуди се с това, от кога се правят автомобили с дневни светлини или имат модулна подготовка за това.
0
 
 
Само да кажа, че това правило е от както влезнахме през 2007-ма година в ЕС. И не е "малоумно", защото повечето шофьори, свиквахме с това и не е лошо. В много ситуации, мислейки че автомобила е паркиран, той се движи. Да не говорим, че и мигачи не се ползват. Аз също имам дневни светлини на автомобила сега, на предния нямах, но няма нищо по-хубаво от това, защото тези светлини не са само за пешеходците, а и за водачите на МПС. Може би на младежите, които обичат да правят каквото си искат, им е все тая като на човека от статията. НЕ, с главни букви, трябва да ги има. И това няма нищо общо с продължителността на деня, а с отговорността за онзи зад волана. Нито ток харчи, нито нищо. Иска само добре регулирани фарове, защото комбинацията с "модерните" крушки и безотговорността от това дали не се пречи, е много неприятна.
-1
 
 
Малоумно е да караш без фарове. Аз съм взел книжка през 2016-та, т.е. когато вече законът бе приет. Свикнал съм, че всяка кола която се движи трябва да е с пуснати светлини. Колата ми си разполага с т.нар. ДНЕВНИ светлини, които няма как бъдат загасени. Тъй че, ще помоля чичките с ладите и коли на по 30 години да се съобразят с живота през 2022-ра. Не да се чудим дали участвате в движението. Живи и здрави!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: