Митове и легенди за Мильо, който всеки ден ни гледа от Главната!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
16:22 / 07.04.2018
65189
През последните два дни при гостувания в студиото на ПОТВ на Тома Спространов и Георги Григоров беше хвърлена още светлина върху живота на Мильо – една емблематична личност, за която старите пловдивчани си спомнят с добро чувство. Георги Григоров показа неизвестна снимка на този странник, която го показва в добро настроение, с цигара "Фемина" в ръка. Опитахме да се изясним кога е роден и кога е починал.

Според зрителка, която се обади в ефир, рождената му година е почти сигурно 1922-а. Има версии облаче и за 1920. Припомняме, че Мильо е бил нормално дете, но след заболяване в началното училище се е стигнало до познатите психически отклонения. Много вероятно е причината да не е била някаква болест, а жестоките побои, които му е нанасял вуйчо му. Мильо е бил сирак и вуйчо му и жена му са се грижили за него. Ако под "грижи" разбираме постоянните побои и оставянето му да гладува.

Редовната зрителка на ПОТВ пък написа писмо, в което разказва, че според нейни познати като младеж Мильо е бил вкаран от милиционери в ареста и там също е бил жестоко бит. Тома Спространов разказа за почти ежедневните си срещи със своя съсед.

Според други зрители Мильо е загубил желание за живот след известната случка, когато някакви младежи го хвърлят в студените води на езерото на Цар Симеоновата градина. "Скимтеше като куче", спомня си един свидетел на гаврата. Според някои Мильо почива някъде към 1973 г.

Продавачка в магазин, където са приютявали Мильо на топло, твърди, че той умира към 1976-77-а година. Последният спомен за него е, че вече ходил окъсан и все по-малко са били тези, които са му помагали. Намират го вкоченен в стаичката му на ул. "Теодосий Търновски".  

Вълнуващата легенда за свръхчовешката надареност на зевзека карала мнозина да го замъкват някъде, да му разказват разни истории за жени и да го карат да се възбуди. Искали да видят истина ли е. Така един недалновиден млад мъж завел годеницата си пред прозореца на Мильо, за да го гледат като се съблича. Гледали, гледали, след което момичето развалило годежа.

Д-р Георги Лазаров, съученикът на загиналия в концлагер музикант Сашо Сладура от  някогашния френски колеж в Пловдив, е инициаторът за паметника на Мильо преди години. Емигрантът в Балтимор, САЩ, дари средства и за паметник на Сладура. Скулптурата е дело на майстора Данко Данев. Мильо, с ръка на ухото и друга – дълбоко в джоба, седи на стълбището над Главната, където често е бил виждан приживе. 

"Той беше един безобиден идиот, аз го помня – разказва в свое интервю бившият ректор на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" проф. Огнян Сапарев. Смятам, че той е най-големият символ на Пловдив след тепетата. Мильо беше симпатичен идиот, докато атмосферата в Пловдив е идиотска, но не толкова безобидна".

Виж коментарите (7)

Още по темата (7):
16.02.2020 Спомени за култови пловдивски книжарници и книжари
01.06.2018 Тук е живял пловдивският елит
24.04.2018 Добавиха нови безценни попълнения към филибелийския жаргон
19.04.2018 След "Густо, майна, Филибето" - нова порция жаргони! Знаете ли ги,
пловдивчани?
17.04.2018 Някой помни ли къщата срещу "Тримонциум"? Сега там хитът са дюнери и пици
11.04.2018 Ха да ви видим сега, пловдивчани! Знаете ли жаргона на Филибето?
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).