ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Истината за площадката в СОУ "Константин Величков" в Кючука
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:40 / 10.04.2013Коментари (29)14931
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "Константин Величков":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Читател на Plovdiv24.bg попита на редакционната поща на сайта защо спортната площадка с изкуствено покритие в училище СОУ "Константин Величков" в "Кючук Париж" не може да се ползва свободно от жителите на квартала. Освен неговото мнение публикуваме и гледната точка на ръководството на школото, което мотивирано и обосновано обяснява на читателите ни истината около случая:

Здравейте, от няколко седмици често ставам свидетел на едно неприятно явление: достъпът до малката останала част от игралната площадка (останалата част е заета от детската градина, за която Вие сте информирали преди време) в училище СОУ "Константин Величков" в квартал "Христо Ботев" ("Кючук Париж") е забранен, а нарушителите (децата и учениците, които желаят да спортуват на това място) биват заплашвани от ръководството и служителите на учебното заведение с полиция и санкции.

Ясно е, че директорката на училището, г-жа Ели Атанасова, има законното право да прави така, но действията ѝ, според мен, не отговарят на моралните, неписани закони. В околността има още доста училища, но никое от тях не постъпва по този позорен начин: да заключва игрището си, за да не го "повредят". Срамота е!

Чудя се дали наистина ръководителите на училището се страхуват "скъпоценната" им игрална площадка, която е съставена от 2 части: остатък от половин асфалтово баскетболно игрище от миналия век и футболно такова с "нова", втора употреба, полуразкъсана настилка от изкуствена трева (зелен мокет), да не бъде "повредена", или има някаква друга причина за тази зоркост? Бих искал да чуем официално техните мотиви.

Та нали напоследък все повече и поведе набират популярност идеите за борба със затлъстяването на българските тийнейджъри чрез изграждане на спортни съоръжения и насърчаване на спортните дейности, а не застояването у младите хора?! Мисля, че ситуацията в СОУ "Константин Величков" напълно контрастира с новите, модерни представи за това.

Все пак при някои ученици (деца от 6-7 до 16-17 годишна възраст) желанието за игра на баскетбол и футбол в двора на това училище надделява над забраните и другите пречки и те успяват да преминат през ръждясалата, висока около 2,50 метра ограда с шипове. Това не е безопасно и застрашава тяхното здраве и живот. Нека не забравяме , че човешкият живот и здравето на хората са по-важни от всичко останало, включително и законите!

Не мисля, че е моя работа, работа на един непълнолетен ученик, да се занимавам с проблеми от този тип, но, така като гледам, явно другите хора нямат желание да го направят, защото са свикнали с подобен тип отношение към тях в България. Е, аз не съм един от тях. Затова като един деветокласник, бивш възпитаник на СОУ "Константин Величков", гражданин на район "Южен", на град Пловдив и на демократична Република България, се надявам да бъдат намерени отговори на въпросите, които поставих и проблемите да бъдат разрешени. Обръщам се към Вас, защото Вие сте една от малкото останали безпристрастни медии в нашето време и отразявате събития в държавата ни наистина обективно. Благодаря Ви предварително! Приятен ден!

"Това изкуствено покритие го получихме като дарение от Европейската федерация по хокей на трева със съдействието на българската страна. Нашето училище развива хокей, има и паралелка по футбол, която дори представяше България на известен международен форум. Заделихме 15 000 лева от нашия бюджет без никой друг да ни помогне, за да заплатим полагането на настилката. Тези пари разсрочено трябва да изплатим до края на годината на фирмата, която транспортира "тревата" от Лондон и я постави в нашия двор. 

По закон имаме право почасово да отдаваме под наем съоръжението, като това е единственият начин да възвърнем вложените от нас средства. Искам да подчертая, че за целта редовно си плащаме всички данъчни задължения към Община Пловдив. Освен това няколко пъти досега се режат катинарите, чупят се вратите, влиза се с неподходящи обувки, като по този начин се разваля самата настилка. Това не е общинско игрище. Такива игрища има общо 7 в цяла България и ние правим всичко възможно да го запазим за нашите ученици, които го ползват и се подготвят на него. Предстоят още подобрения - да се сложат мрежи на вратите и други.

Отделно от това имаме и предписания от полицията за обезопасяване на двора, който част от жителите на квартала са свикнали да ползват като улица между ул. "Бугариево" и бул. "Македония", което е недопустимо от гледна точка на безопасността на децата", изчерпателно обясни директорката на училището. 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на ivan kiriliov
премахни филтъра

+16
 
 
Съгласен съм - това не е общинско игрище. За да могат децата, които учат и спортуват в училището да имат площадка, мястото не трябва да е за всички. Защо хората, които са в близост до други училища, не искат достъп до местните физкултурни салони например? Защото е нелогично. Живущите щом искат да има къде всички да спортуват, спокойно могат да си изчистят междублоковото пространство зад блоковете до училището. Там е отлично за футбол и сутрешна гимнастика за бабите. ;)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: