Христо Данов: Гергов е типичен пример за кредитен милионер, забогатя от износ на месо в Русия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
10:03 / 09.11.2014
4666
Георги Гергов е типичен пример за това как се създадоха кредитните милионери в България. В края на 90-те години банкерите опраха пешкира за кризата и масовите фалити на трезорите. Срещу тях имаше преследване, някои лежаха в затвора.

Никой обаче не потърси отговорност от онези, които забравиха да върнат кредитите си към банките или изчистиха многомилионните си задължения срещу жълти стотинки. Схемата беше следната - теглиш няколко милиона в лева, а после ги връщаш, когато доларът стана 3000 лева. 

Беше много удобно за бизнесмени, които по онова време правеха износ към държави с доларова икономика. От шефовете на тогавашната "Хебросбанк" Александър Грозданов и Юли Попов съм чувал, че Гергов е върнал огромен заем, теглен преди хиперинфлацията, с парите от износа на 5 тира месо за Русия. Много хора се възползваха от схемата, а после съдиха банкерите, че са отпускали кредити без обезпечение. На всички бе ясно, че кредитите трябваше да се преобразуват в доларови. Така банките, а и държавата, нямаше да бъдат ощетени и нямаше да се стигне до фалити.

Схемата обаче явно е била замислена предварително и донесе много бели на държавата. Точно с нея се нароиха кредитните милионери.

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Процесуални пречки спънаха делото за убийството в Скутаре
Отложиха затварянето на кръстовище в южната част на Пловдив
Снимка от Пловдив стана повод за оживена дискусия
Тя оцеля след жесток удар в Пловдив. Ето как е днес Карина, която...
Прокуратурата съобщи за кървава сцена в Пловдив
Ексклузивно: Бутат един от стадионите в Пловдив и го правят парк?...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).