ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Финансист номер едно в общината: Разчитаме на бума на огромното строителство в Пловдив за данъка за придобиване на имот
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:27 / 01.02.2024Коментари (6)7164
©
Община Пловдив ще опита да защити и да получи още средства от Фонда за общините. Те ще са над 100-те милиона лева, утвърдени за Пловдив за проекти в Закона за държавния бюджет.

Това стана ясно от участието на заместник-кмета на общината по финанси и стопански дейности Женя Петкова в БНТ Подкаст "Къде живеем?“ с Камен Коларов. Парите ще бъдат използвани за проекти, за които не са достигнали средства в бюджета за тази година, но са в готовност за реализация.

"Да за съжаление имаме такива проекти, но пък се надяваме …има един друг механизъм. Съгласно закона за Държавния бюджет до 1 март има възможност с решение на Народното събрание да се прелокализират средства. Т.е. сега на база на всичко това, което е подадено от общините за тези въпросни милиони има изискване тези проекти да отговарят на определени критерии, разрешителни за строеж, готовност за старт и там, където някой не се е подготвил правилно и  останат средства ще има пренасочване на средства“, обясни финансистът на община Пловдив.

"В рамката на "Местни данъци и такси" нищо няма да вдигаме. Работим само в посока на наемни цени. Трябва да разчитаме на бума на огромното строителство, което се реализира. Има риск, разбира се, дали някой ще купи имот, за да влезе в хазната данъкът, който е за придобиване, но ние все пак разчитаме на прогнозите от предходни години".

Женя Петкова уточни, че вече е публикувано постановлението на Министерския съвет за изпълнението на Държавния бюджет.

"Въз основа на това постановление тези пари, ако забелязвате, са предвидени да се предоставят на министъра на регионалното развитие и благоустройство  – такава е и практиката. Въз основа на това и на ПМС-то министърът на регионалното развитие и благоустройството подготвя споразумения, които споразумения сключва с всеки един кмет на община, на която  са гласувани средства. Въз основа на тези сключени споразумения, тези трансфери влизат в бюджетите на общините. Тези са целеви. Ние трябва да отбележим, че това са 100 милиона целеви за капиталови конкретни обекти. Отделно има едни 5 364 100 лева, които са капиталовите средства за община Пловдив. Могат да представя предварително информация какво е намерението на кмета за една от тях – да се довърши Кукленско шосе“, каза Женя Петкова.

100-те милиона лева за 9-те обекта, предвидени в Закона за Държавния бюджет не са включени в рамката на предложения бюджет на общината за 2024 година. Така се оказва, че през тази година местната администрация ще разполага с близо 800 милиона лева.

Механизмът за финансиране на обекти от Фонда на фондовете или други грантови схеми като програмата на МОН ще бъдат използвани за финансиране на големи проекти като нова сграда на Математическата и ремонта на Хуманитарната гимназия. Настоящата година може да бъде използвана за проектна готовност, предположи още финансистът на община Пловдив.

Тя уточни, че администрацията има капацитет да работи повече и има достатъчно законови способи, които да се използват за събиране на дължимото.

"За мен администрацията е мудна, трябва още да се работи и да се увеличава събирането. Разчитам на по-висока събираемост от местните данъци и такси. Има какво да се желае. Дали ще се търсят нестандартни методи, кампании, осведоменост на хората, информираност по-добра, но трябва да се работи. Това са дължими задължения от хора в работоспособна възраст.“, бе категорична Женя Петкова.

Тя изрази увереност, че администрацията ще успее да си свърши работата и ще осигури по-добра събираемост на приходите от местни данъци и такси.



Още по темата: общо новини по темата: 328
27.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
25.04.2024 »
предишна страница [ 1/55 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на спортклуб
премахни филтъра

на 01.02.2024 г.
0
 
 
Искате да ми кажете, че "финансист номер едно" на Пловдив е заложил всичките си карти на балон? Ко каза ко?!!?!?!?!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: