ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Евелин Парасков: Задължителната работа след дипломиране при тази безработица е абсурд
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:29 / 27.05.2011Коментари (37)8266
©
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Задължителна работа след дипломиране при тази безработица? Това е абсурд! Идеята е прийом от Живково време, от всяко действие на правителството лъха носталгия по времето отпреди 1989 г.", казва Евелин Парасков, организационен секретар на Съюз за Пловдив.

Парасков е на 25 години, завършва право в ПУ "Паисий Хилендарски". Влиза в политиката, привлечен от идеите на Съюз за Пловдив клишето, че младите хора са бъдещето на нацията, най-сетне да бъде изоставено и заменено с реални мерки за настоящето на същите тези млади хора. На учредителното събрание на партията е избран за организационен секретар

Г-н Парасков, завършвайки право, как гледате на идеята на премиера студентите да бъдат задължени да работят в България примерно 5 години след дипломирането си?

Бих работил не само 5 години, а и през целия си живот в България, ако условията за развитие тук са достатъчно добри или поне сходни с тези в европейските държави. Иначе сама по себе си идеята е един прийом от Живково време, не би следвало с подобни репресивни мерки да се закотвят тук младите специалисти.

Какво разбирате под добри условия? Стандарт, равен на европейския, или нещо друго?

А защо не и по-висок стандарт? Това е шега, разбира се, защото е ясно, че в близко време няма как да достигнем европейския стандарт. Но е напълно възможно в България да бъдат създадени нормални условия за реализацията на един млад човек, който завършва висше образование и знае два-три езика. Преди да влезе в управлението, ГЕРБ обещаваше за заложи на експертното начало, но практиката показва, че водещ си остава партийният принцип. При назначения се гледа не какво човекът знае и може, а дали е верен на партията. И когато се намери правилният партийно човек, за него се правят конкурси до дупка - всички помнят анулирането на проведения конкурс в Инспектората по образование и насрочването на нов, за да бъде взета на работа Павлинка Кацарова. Впрочем онзи ден тя за втори път пропусна тържествата за 24 май, което ясно показва какво е отношението й към просветата и традициите, но това очевидно няма значение, по-важното е, че е активен член на ГЕРБ. Има много такива случаи и те доказват, че младите хора нямат равен старт с партийните кадри и че дори и да са решили да останат в България, много скоро ще се демотивират и ще загубят желание да живеят тук. Това е неминуемо, защото ощи при първия конкурс младият човек разбира, че всичко е опорочено и че в България без връзки не става.

Тоест очаквате правителството да осигури ясни правила за назначаване на работа и смятате, че тогава няма да се налага младите хора да бъдат задържани с репресивни мерки?

Да, разбира се. Друг вариант за подпомагане на реализацията на току-що завършилите е решаването на проблема със стажа. Много работодатели искат обучени и в практиката кадри, а в повечето специалности не е предвиден стаж, който осигурява това практическо обучение и навлизане в работата. Така че е по-добре да се помисли за добри стажантски програми, вместо да се въвеждат ограничения от типа на задължителна работа.


- България обаче е бедна държава и има известна логика висшето образование държавна поръчка, дотирано с данъците на всички, после да бъде използвано поне известно време в полза на същата тази държава.

Не приемам тази логика, защото във всяка държава е така, а и родителите на студентите са плащали данъци в продължение на много години, така че в някакъв смисъл са платили образованието на децата си. Но по-важното е, че европейските норми гарантират свободното движение на хора, стоки и капитали. Това би трябвало да се знае от премиера, който се опитва да ограничи това право на избор. Изобщо от всяко действие и порив на правителството лъха носталгия по времето отпреди 1989 г. Може би като на човек, който сам е признавал, че знае само една дума на английски, на Бойко Борисов му е трудно да си представи какви възможности има млад човек навън. Но те определено са по-добри от перспективата да се садят картофи, както премиерът ни посъветва да правим като антикризисна мярка. И още нещо - той прави паралел с трансферите във футбола, който е любимата му тема, но нещата там са коренно различни. А и дори да приемем, че всеки студент е длъжен да работи за държавата, след като завърши, как ще стане това? Има безработица, липса на работни места, а в същото време се говори за години задължителна работа. Това е нелепо, направо е абусрд! Така че единственият изход е привличане на инвеститори, които да създадат привлекателни условия за труд.

Строежът на магистрали не е ли част от процеса на привличане на инвеститори?

Строежът на магистрали е много хубаво нещо, но правителството е длъжно да строи с нашите данъци и европейските средства, то не ни прави услуга, като изгражда нови пътища. А и само наличието на магистрали е крайно недостатъчна предпоставка за привличането на инвестиции. Това не може да бъде единствената политика на правителството. И Хитлер е строил магистрали, но не с това е останал в историята.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Лалов Галин
премахни филтъра

0
 
 
Студентите може да не работят в чужбина по специалността си, но пак ще взимат по-добри пари там, спрямо мизерните заплати тука, дето едва покриват минимума, а някой път и това не могат ...
0
 
 
И второ, то малко е безрабтицата, нека да се добавят още кадри, всяка година, да се натъпква едно хубаво ... Смешна работа ... ама ще им се вържат, защото на тях нищо не им става, дайте да съсипем бъдещето на хората. В България условията са зле, какво говорите, те за това хората бягат навън. Ако беше хубаво нямаше да се бяга ...
-1
 
 
Пълна глупост. Абсолютна при това. Първо, ако издържаме студентите "държавна поръчка", те нямаше да си плащат семестрите и учебниците, и мижавите общежития, и да се гърчат при смешни условия, и после разбираш ли, имат възможност за външна реализация, но дайте да ги набием на кола, при мръсотията ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждането на АМ "Тракия"
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: