Ето какво ни съветва полицията във връзка с телефонните измамници

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
09:26 / 11.10.2013
3645
Във връзка със зачестилите напоследък телефонни измами в областта ОДМВР-Пловдив започва разпространяването на брошури с превантивни съвети към населението. Брошурите ще бъдат поставени в сградите на кметства, пощи, магазини и други обществени обекти, които се намират на териториите на всички полицейски управления. Чрез тях хората ще могат да се запозная с най-често срещаните методи за извършване на телефонни измами и начините да се пазят от тях. 

Полицията предупреждава, че сценариите за измами са различни, но напоследък най-разпространени са тези, при които се иска пари за спешна операция или за освобождаване от арест на водач, предизвикал пътен инцидент със загинал човек. Гражданите трябва да знаят, че измамниците са добри актьори, които разполагат с богат набор от техники за заблуда. В повечето случаи те са изключително ловки и изобретателни и обикновено хората, станали техни жертви, им помагат с наивността си.

Най-често потърпевши на такива престъпни схеми са хора над 65-годишна възраст, които по-трудно реагират на емоционалния стрес. Важно при такъв тип измами е да се отклони вниманието от силната моментна емоция. В случаите на телефонни измами съветваме да се прекъсне разговорът и да се направи опит за връзка с роднината, чието име е замесено в схемата, или с друг близък или съсед. 

Напомняме още веднъж, че в никакъв случай при подобни телефонни обаждания от непознати, представили се за лекари, адвокати, полицаи или роднини, не бива да се предприемат разплащания чрез трети лица, понякога и чрез услужливо изпратени шофьори на таксиметрови автомобили. Такова настояване за даване на пари по този начин е сигурен белег за измама.

И още един съвет - при всяко съмнително обаждане, преди да предприемете каквото и да е било по изпълнение на исканията, се съветвайте с близки хора, на които със сигурност знаете телефонните номера. Позвънете и на Вашия полицейски инспектор по местоживеене или на тел. 112.

Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).