ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Емил Мирчев: Общината нехае за парка под Младежкия хълм
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:20 / 24.01.2010Коментари (42)9212
© Plovdiv24.bg
Всичката незаконно засадена от "Градини и паркове" зеленина да бъде изнесена от имота им, настояват в изпратено преди дни гневно писмо до общинското предприятие собствениците на част от парка в подножието на Младежкия хълм. За по-малко от година това е второто искане фирмата да спре намесата си в частния терен. И за да не стъпва чужд крак на тяхна територия, за която си плащат данъците, оградиха собствеността си с два реда бодлива тел, което след публикация в Plovdiv24.bg  скандализира обществеността. 

"За хората сме "изедниците, дето искат да им вземат тепето". Вадят колчета, късат лентите. Става дума за обществен интерес, но близо пет години общината нехае", призна съсобственикът Емил Мирчев пред нашия репортер.

Около 15 декара от парка в подножието на Младежкия хълм е неоспорима частна собственост, постановена от Върховния административен съд след отказа на общината да я върне на едни от най-големите пловдивски реститути.

"Купихме имота през 2005 г., защото в него попада и бензиностанцията. Трябваше ни само земята под нея, но се продаваше целият. Дори нямахме толкова пари и го платихме на два пъти", разказа Мирчев.

Нито за него, нито за съдружника му Кольо Паничарски имало съмнение, че паркът трябва да остане в интерес на града. Затова още на 17 март 2005-а  внесли предложение до тогавашния кмет Иван Чомаков с копие до Общинския съвет за замяна с посочени от управниците общински имоти. Само седмица след това постоянната комисия по градоустройство и архитектура се произнесла: "Да не се удовлетворява предложението." 

Мирчев лично се срещал с Чомаков. Дошъл Славчо Атанасов на власт. Отишъл и при него. Казал му: "Господин кмете, от старата управа получих отказ, че този имот не представлявал интерес за тях и не искат да направят замяна. И вие ли така смятате или е в интерес на града да останат тези зелени площи?" "Да, прати ми всичките документи" - отговорил му въодушевено кметът.

Две папки му изпратили с документите на имота плюс писъмце: "Г-н кмет, "Емко-М" ООД е собственик на поземления имот 952 и 963, попадащи в УПИ-I - "Хълм на младежта", в квартал 367 по плана на гр. Пловдив. Поради факта, че горецитираните имоти попадат в зеленина с изключително изразен обществен интерес са предприемани многократни процедури по замяната им с общината, които не са довели до конкретни резултати или решения. Моля за вашата намеса за определяне на становище и мнение от общинската администрация по бъдещата реализация на горецитираните имоти." Датата е 14 април 2008 г. и законът за замените още е в сила.

На 2 юли 2009 г. получават отговор от шефа на дирекцията по общинска собственост Николай Аджеларов, който мотивирано обяснява, че няма как общината да направи замяна. Разбира се - заменките вече са отменени.

"Много правилно, че отмениха заменките. Защото трябваше да се правят за такива неща, а вместо за обществения интерес властниците ги използваха за далавери. Нали така? Затова ги забраниха. А сега се оправдават, че нямали право на замяна. Ами от 2005-а до 2008-ма защо не замениха имота? Аз ще отговоря: защото общественият интерес ги интересува само, когато се препокрива с личния им интерес", убеден е Мирчев.

По Чомаково време ги разигравали като маймуни сами да издирят общински терени за евентуална замяна. Първо предложили равностоен имот в парк "Отдих и култура" до бензиностанцията им на "Пещерско шосе", но общината предпочела да даде имота без пари на друг. После - 9 декара имот между "Найчо Цанов" и бул. "Източен", но властта решила, че е по-добре да го даде за стрелбище. "На ъгъла там щяхме да си направим бензиностанция. Не го крием, това ни е бизнесът. Прецениха, че стрелбището е по-важно за Пловдив от 15-те декара парк под тепето. Не искаме нито магазини в центъра на града, нищо. За тях мерната единица за справедлива замяна е 5 декара градинка срещу 18 парцела в центъра на града, както стана срещу Военна болница, или да им се даде имот срещу акциите на панаира", възмутен е Мирчев.

Нито щял да им се моли, нито повече искал срещи с управниците. Ако те смятали за необходимо, вместо да се занимават с оградата, сами да потърсят разговор по същество.   

Собствениците си харесвали имота. Горната част от него е защитена територия, долната - зелена площ, но бившият път си го направили парцел и с прикачената към него бензиностанция имат 15 000 кв. м разгъната площ право на строителство. Можело да си направят, когато решат, каквото си поискат - жилищен комплекс в паркова среда, парк-хотел или по една къщичка и сами да се разхождат из парка. От общината и това не знаели - че пътят всъщност не е път. 

"Имотът си има оценка, върху която си плащаме данъците. Ако общината смята, че паркът е от обществен интерес, да го купи. Ако пък кметът Славчо Атанасов е на друго мнение, публично да го заяви пред пловдивчани", призова Мирчев. 

Кметът и целият му екип от петък и през целия уикенд в уединение и под ключ мъдруват над новия бюджет, за да направят добре сметките и да няма после издънки. 225 милиона лева е оптимистичната бюджетна рамка, с поне 900 хиляди лева повече в сравнение с миналата година ще са средствата за зелената система на града. Актуалното му мнение по въпроса за частния парк Plovdiv24.bg ще потърси в понеделник сутринта.




Още по темата: общо новини по темата: 12
15.11.2010 »
24.08.2010 »
20.08.2010 »
19.08.2010 »
18.08.2010 »
21.06.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на dgendem
премахни филтъра

+1
 
 
много ясно става от статията-купен 2005г. значи този собственик не е реститут, тоест не са му ограабили незаконно имота.и понеже е така, следва както тои пише,че му е продадена по времето на някои кмет.кои е бил кмет по това време? не ви ли миреше вече от тази сделка, защото на мен ми става ясно че нещо в времето не е наред, и че ако всичко е било точно ,то това което е обещано е трябвало да бъде изпълнено по времето на този които го е продал, и тогава сигорно нямаше да има този проблем,а сега тои виси .защо?оставам да си отговорят читателите, и да се върнат на поговорката"че не луд този които яде баницата, а е луд този които му я дава" кои беше кмет по това време та му даде тази баница на този г-н?много, много мирише от тази сделка.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: