Един от десет ученици е бисексуален

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:35 / 30.06.2008
9062
"Оглушителна тишина - случаят в моето училище" е изследване в 15 български училища, финансирано от програмата Матра КАП на холандското Министерство на външните работи. Според резултатите 15% от българските ученици на възраст от 15 до 19 години категорично не желаят да имат хомосексуални приятели, 87,7% от учениците са хетеросексуални, 10,5% са бисексуални, а 1,8% - хомосексуални.

Анкетата е правена в 15 училища в София, Варна и Пловдив. Категорично отказват да седят с хомосексуален съученик 29% от тийнейджърите, а 5% заявяват, че са готови да го тормозят, защото е гей. 35% от попитаните казват, че биха го защитили, ако това няма да им създаде проблеми.

Като цяло учениците са най-негативно настроени към травеститите и най-малко негативно към лесбийките, твърди Аксиния Генчева, изпълнителен директор на българската гей организация "Джемини".

Проектът е насочен към подобряване на училищната среда, чрез моделиране на антидискриминационно и антихомофобно отношение срещу малцинствата - етнически, по сексуална ориентация, и заради увреждания.

Обучавани са били учители, издадени са учебни материали и са дадени насоки, как да се прекрати практиката на дискриминация срещу такива ученици. Официално резултатите от проекта ще бъдат съобщени в началото на септември, когато ще бъде връчена награда за най-малко дискриминационни училища, каза Генчева.

Тя твърди, че Министерството на образованието и науката е разрешило изпълнението на проекта, но между "Джемини" и министерството няма диалог. "Надяваме се, поне да прочетат резултатите от нашето изследване", каза Генчева. Анализ на осем учебника, по които учат гимназистите, показват, че в тях са засегнати много бегло проблемите на сексуалната ориентация, половата идентичност, както и правата на малцинствата. Ролята на майката, която е грижовна домакиня и не прави кариера, се налага още от първи клас в българското училище.

Генчева цитира и изследване на агенция "Скала", според което 15% от българите одобряват узаконяването на еднополовите бракове в Европа, 60% смятат, че в България е трудно да бъдеш хомосексуален, 42% - не желаят да имат хомосексуален приятел или колега. 46,7% трудно биха приели детето им да е с хомосексуална ориентация.

Временно управляващият посолството на Холандия Мартайн Елхерсма поздрави "Джемини" за организирането на Първия гей парад в събота и добави :"Тъжно е, че той трябваше да бъде охраняван от полицията."

Източник: Нетинфо


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).