ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Директори на болници искат стратегия за съхранение на кадрите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:15 / 21.11.2012Коментари (1)1883
© Plovdiv24.bg
Въпросът за запазване на кадрите в медицината е по-важен от всички останали, дори и от предстоящото сключване на Националния рамков договор за 2013-а. С тези думи снощи директорът на многопрофилна болница "Пловдив" д-р Аргир Аргиров откри в "Новотел Пловдив" кръглата маса на тема "Съхранение на човешките ресурси в здравеопазването". Тя бе проведена по повод 60 години от създаването на лечебното заведение, а днес от 11 ч. също в новотела ще се проведе тържественото празнично събрание. 

На дискусията думите на д-р Аргиров бяха подкрепени от социолога доц. Цветозар Томов, който предупреди, че ако системата не се оздрави, след 10 г. няма да има какво да се спасява в здравеопазването. Доцентът предписа рецепта, в която предложи на пациентите да се разреши да внасят здравните си вноски в избрана от тях болница. Според него с този абонамент болничните услуги ще се либерализират още повече. Ще се гарантира и достъпът до доболнична помощ, защото здравните заведения разполагат и с диагностично-консултативни центрове. Томов подчерта, че е крайно време здравните вноски да се повишат от 8 на 12 процента. Знам, че политиците не смятат да го направят, защото мярката е крайно непопулярна, заяви социологът. След това отбеляза, че трябва да спрат атаките срещу лекарите у нас, които много пъти са провокирани от политици, прикрити зад пациентски организации. 

Управителката на болницата в Габрово д-р Нели Савчева призна, че заради липсата на кадри здравните мениджъри са докарани до положение да назначават всеки лекар или медицинска сестра, потърсил работа при тях. Тя призова участниците в кръглата маса да излязат с призив за изготвяна на национална стратегия за опазване на кадрите в здравната система. Директорът на болницата в Ямбол д-р Панайот Диманов предложи да се увеличи приемът на студенти по медицина,защото от 350 завършили, 250 отиват на работа в чужбина, а се пенсионират 3 пъти повече доктори. Младите напускат България не само защото в други страни получават по-високи заплати, но имат възможност да израснат в кариерата, смята здравният шеф. 

Едва 20 % от завършилите медицина работят в болниците у нас, съобщи директорът на ДКЦ II в Пловдив д-р Константин Сапунджиев. Той цитира данни от скорошно проучване сред 500 лекари от всички болници в Южна България. Повечето от колегите на средна възраст работят на две места, за да могат да се издържат, претоварват се и не водят здравословен начин на живот, коментира лекарят. 

"Ние вегетираме. колеги! Кадрите ни са добри, но не са оценени, а когато им казваме истината, управляващите ни обявяват за врагове. Оттук ни идва проблемът и напускането на специалистите от страната", каза д-р Георги Кръстев, който и бивш шеф на МБАЛ "Пловдив" и председател на Българския лекарски съюз под тепетата. 

В дискусията участваха представители на Асоциация на областните болници, доц. Наташа Данова от Националния център за обществено здраве лекари, експерти и общественици. 

Днес в 8,30 ч. бе отслужен водосвет в обновения параклис на МБАЛ "Пловдив" Свети Пантелеймон.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Чужденец
премахни филтъра

+1
 
 
'стратегия за съхранение на кадрите' (не само в здравеопазването) = Европейски заплати за кадрите (за да не бягат в Европа или по-далече).
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: