"Ден на кариерата" се проведе в Техническия университет

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:33 / 23.10.2014
2427
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - София, филиал Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Вчерашният "Ден на кариерата" във филиала на Техническия университет в Пловдив премина със "скорост" от 150-180 интервюта в час, а срещите със студентите и презентациите на фирмите продължиха до 10,30 до 17 часа. 

За първи път ВУЗ-ът събира на своето изложение 55 фирми, предлагащи стажове и работа на бъдещите инженери и компютърни специалисти. Интересът и присъствието на фирмите от участие в "Деня на кариерата" е нараснал с около 25 на сто спрямо 2013 година. Общият брой на студентите, които са намерили стажове през това лято благодарение на "Деня на кариерата", е бил почти 530. 

"Академичният екип на Техническия университет също има интерес от тези ежегодни срещи, каза заместник-ректорът професор Иван Кралов. Срещите с фирмите ни помагат да осъвременяваме учебните и изследователските ни програми, за да може нашите студенти да бъдат подготвени според изискваноята на бизнеса", заяви той. 

Общото впечатление, което създава Денят на кариерата, е за делово събитие. Студентите обикновено правят няколко срещи, водят си бележки и събират контакти. 

"Тук съм за втори път, защото миналото лято ми предложиха стаж от Луфханза техник и сега отново искам да опитам при тях", каза Азим Фета, четвъртокурсник от специалността "Авиационна техника и технологии".

Той е председател на Студентския съвет в Техническия университет - филиал Пловдив и счита, че срещите с бизнеса дават много полезна информация както за стажове, така и за по-нататъшно кариерно развитие. 

"Знам, че повечето ми колеги започват работа веднага след завършването си тук, но е много важно къде и при какви условия ще работим, а в Деня на кариерата е по-лесно да се ориентираме в тази насока", заключи студентският лидер.

Какво обещават фирмите 

Валентина Кекева - ръководител отдел "Човешки ресурси" във фирма "Оптикс" ООД - Панагюрище: 

"На срещите си със студентите никога не говорим за това каква точно работна заплата ще получават, ако дойдат да работят при нас. 

"Мисля, че това е въпрос на преговори, след като са видяли нашите възможности и са наясно с условията за кариерно развитие в едно високо технологично предприятие като "Оптикс". Но като ориентир за цента на труда на един млад инженер подсказваме, че в Панагюрище при нас той ще получава толкова, колкото би вземал в София или в Пловдив. 

През лятото на 2014 година имахме 15 стипендианти и един от тях в момента назначаваме на работа в Оптикс ООД".

От фирма Арсенал АД - Казанлък наблягат на уникалните специалности като например проектиране на леки картечвици. Общо в компанията има над 20 специалности, които не се срещат в ниго едно друго предприятие у нас. Предимство е да се работи в голяма компания, предимство е да получаваш заплата на оръжейник, казаха от "Арсенал" АД.

Петър Ламбрев - служител в отдел "Чвешки рсурси" на Белла България АД: 

"Имаме добър опит при подбор на стипендианти в нашата компания. Днес акцентуваме на търсенето на специалисти от катедра "Компютърна техника и технологии" на Техничцеския университет - филиал Пловдив. Онова, което казваме като наше предимство е ясното кариерно развитие на момечетата и момичетата, които биха дошли при нас". 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).