ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Бъдещето на младите социолози представиха днес в ПУ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:14 / 24.02.2015Коментари (1)4673
©
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
В България има остър дефицит на културен капацитет, а съответно и на умението за справяне с проблеми, което трябва да се придобива още от ранна детска възраст. Обществените процеси са сложни и никой от нас не е извън тях. Няма невинни, защото промените засягат всички. Това заяви доц. д-р Мирослава Радева днес по време на пресконференция на бакалавърската програма "Социология на правото, икономиката и иновациите" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Доц. Радева и нейните колеги доц. д-р Иван Чалъков, доц. д-р Иво Христов, проф. дфн Георги Каприев, доц. д-р Антоанета Дончева, гл. ас. д-р Донка Кескинова и ас. д-р Мартин Иванов представиха възможностите за професионална реализация пред завършващите социологическата специалност, администрирана от Катедра "Приложна и институционална социология" към Философско-историческия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски".

В българската образователна система битува схващането, че щом преподавателите са добри, а студентите съвестни, професионалната им реализация е гарантирана, каза проф. дфн Георги Каприев. Ако обаче не се разгърнат собствените ресурси, това няма как да се случи. Тогава налице няма добри професионалисти, а само добри изпълнители, коментира още професорът.

"Бакалавърската програма съществува от 3 години в Пловдивския университет и е с акредитиран прием от 50 души. В нея се опитахме да съчетаем несъчетаемото - да дадем на бъдещите социолози познания, каквито в момента не им се преподават в друг университет в България, като същевременно с това поканим за преподаватели хора с богат практически опит", подчерта доц. д-р Иван Чалъков, ръководител на Катедра "Приложна и институционална социология".

Той обясни, че завършилите бакалавърска програма "Социология на правото, икономиката и иновациите" ще могат да продължат образованието си в магистърски програми в страната и чужбина в областта на социалните, стопанските и правните науки, и най-вече в професионалните направления: социология, антропология и науки за културата; администрация и управление; икономика; психология, социални дейности. 

"В момента в страната все още не е осъзната нуобходимостта от социолози, които не само да могат да разпознават проблемите във всяка една сфера и с познанията си да съдействат при вземане на решения във всеки бранш", смята доц. Чалъков.

"За сравнение с Германия, където всеки завършващ социолог веднага намира своята професионална реализация, у нас младите социолози се сблъскват с повече затруднения, затова, създавайки преди 3 години тази бакалавърска програма ние си поставихме за цел да подготвим кадри, които да имат познания не само за науката социология, но и за всички явления в обществото", каза доц. Чалъков.

Наред с базовите социологически дисциплини, обучението в "Социология на правото, икономиката и иновациите" в ПУ "Паисий Хилендарски" се води по специализирани дисциплини, обособени в 5 блока.

Юридическият блок представлява синтез от социологически и нормативни аспекти на правото като върховен регулатор в модерното общество и неговите връзки с държавата, икономиката, гражданското общество и политиката. 

"Той дава познания за формите на държавното устройство и управление, видовете власти и разделението между тях, видовете управленски органи и тяхното функциониране, функциите на административното правосъдие и природата на правните форми в пазарната икономика", разказа доц. д-р Иво Христов.

Икономическият блок дисциплини разглежда създаването на икономическа стойност и нейното управление на равнище национална икономика - икономически баланси и потоци, зависимости между основите икономически сектори и др., в голямата акционерна фирма и в дейността на индивидуалния предприемач. 

Дават се знания за финансовите потоци във фирмата и нейните отношения с финансовите институции. Специален акцент е поставен върху управлението на човешкия фактор в икономиката и поведението на потребителите, разказа доц. д-р Иван Чалъков. Този блок от дисциплини върви паралелно с блока "Наука, технологии, иновации", в който се набляга на технологични аспекти в социалния живот, на ролята на науката и технологиите като основа за икономическа промяна и на предприемаческите усилия и умения като двигател за нейното осъществяване.

Специализираните курсове акцентират върху различни аспекти на съвременните "общества на риска" - информационните и био-технологиите, екологията и др.

Блокът "Приложна социология" дава знания по количествени методи и по статистика като тяхна основа, както и по качествените методи за изследване на социални, политически и икономически явления. Включва преподаване по "семиотика" - науката за знаците и тяхното функциониране като инструменти, позволяващи изследването в дълбочина на социо-техническите и културни феномени. 

Предметът преподава доц. д-р Антоанета Дончева. Въведени са т.нар. "професорски класове", които обвързват преподаването с изследователски практики на водещи социологически агенции, като "GfK България", Институт за Маркетингови изследвания, и Институт за социални изследвания и маркетинг МБМД, обясни доц. д-р Мирослава Радева.

В блока "Социална политика" студентите придобиват знания по теорията на социалната политика и основните социални програми и мерки у нас и в Европейския съюз. Обучението включва данни от национални и международни изследвания, което позволява да се направи анализ на състоянието и тенденциите на всеки от разглежданите социални проблеми в сравнителна перспектива.

Програмата включва и три летни практики. Първата дава начална представа за света на емпиричното социологическо изследване, като се минава през всеки от етапите на емпирично социологическо или маркетингово изследване. 

Втората практика "Пенитенциарни институции, институции по социални грижи, агенции по заетостта" въвежда студентите в тези важни за съвременното демократично общество институции, като им дава възможност да се запознаят с дейността на техни конкретни областни и районни звена и допълва теоретичните знания, получавани в съответните социологически и правни дисциплини.

Третата практика - "Наука, технологии, иновации", запознава студентите със специфичното всекидневие на модерната наука и технологии и процеса на трансформиране на техния продукт в нова икономическа стойност, иновациите. 

"Студентите реализират малки изследователски проекти за изследване на конкретни научни и инженерни общности, както и иновативни малки, средни и големи фирми", сподели ас. д-р Мартин Иванов.

Днес от 16:00 ч. в зала "Компас" на ПУ "Паисий Хилендарски" студенти и преподаватели от Катедра "Приложна и институционална социология" дискутират всички кариерни възможности пред бъдещите възпитаници на новата специалност, както и постигнатите до момента успехи в различни проекти с участието на млади хора.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Доброто
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Двойно убийство в Пловдив!
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Купа на България, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: