ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
20-годишният Юджел oт "Столипиново" за живота в Германия: Всичко е много по-хубаво от България
Автор: Гено Петров 09:26 / 27.05.2024Коментари (11)7361
©
Столипиново в Пловдив, е един от най-големите бедни квартали в Европа. Поради тази причина много хора се местят в Германия. Например в Рурската област. Там живеят над 40 000 българи, които често работят на черно или на временна работа срещу ниски заплати. Никой не им зачита правата. Но общността вече не иска да приеме условията.

20-годишният Юджел Маринов е израснал като български турчин в Столипиново. Завършва училище преди четири години и оттогава търси постоянна работа. Досега той се е издържал като общ работник по строителни обекти. Юджел е женен и скоро ще става баща -  натискът да печели повече пари се увеличава. Затова, както много други в Столипиново, сега той иска да опита късмета си в Германия, сам.

Пред АРТЕ Юджел споделя, че от една страна се чувства добре в България - със семейството си е и говори езика. Но от друга, намирането на работа е много трудно.

"Работа за нас просто няма. Работим по 1 ден в седмицата. После цял месец нищо", казва младият мъж от Столипиново. 

Ако Юджел изобщо намери работа там, то тя е за кратко - той изхвърля строителни отпадъци, помага при монтажни дейности, извършва и други подобни услуги, за които не се изисква квалификация.

В 30-минутния филм, озаглавен "Евтина работна ръка от България", журналистите от АРТЕ разказват, че в квартал Столипиново в Пловдив живеят около 40 000 души - в панелки от социализма или в малки къщички, някои от които са скалъпени като бараки. 85 процента от жителите на квартала се определят като български турци, останалите 15 процента казват, че са роми. Инфраструктурата е лоша. Там сметоизвозването просто не функционира, посочва АРТЕ, цитирани от "Дойче Веле".

Надеждна статистика за безработицата няма, но се смята, че тя е 95 процента.

Пред журналистите Юджел, който също казва, че е български турчин, споделя: "Миналия месец работих 2-3 седмици и получих между 200 и 250 лева на седмица, което е твърде малко." 

Младият мъж обяснява пред германските журналисти, че в България просто няма как да изкара парите, нужни за издръжката на семейството му. "Пакет памперси струват между 20 и 30 лева - толкова печеля за 1 ден." И то ако въобще има работа.

Юджел вече има планове. "Ще се срещна с приятели в Дортмунд, ще пия кафе с тях и ще ги питам дали имат работа за мен. Поне 2-3 години ще стоя там. Ще започна може би като чистач в някоя дюнерджийница. Аз съм тотално мотивиран. Ще успея."

Екипът на АРТЕ, който е съпровождал Юджел в продължение на половин година разказва, че междувременно младият мъж е пристигнал в Рурска област. Пътувал е с автобус, което струва между 80 и 150 евро и трае 33 часа. 

В последните месеци натискът спрямо него е нараснал. Той и съпругата му Мелиса просто не можели да си позволят собствено жилище в Столипиново. Тя също няма нито образование, нито квалификация, но е убедена, че в Германия всичко става по-лесно.

"Искам там да изградим нещо. Там можем да имаме жилище. Там всичко е по-добре организирано, най-вече - държавата. Училищата са по-добри. Всичко е по-добро." Двамата са сигурни, че животът им в Германия ще е по-хубав, искат дъщеря им да научи немски, да ходи там на училище и един ден да стане счетоводителка, за да печели добри пари. 

От филма става ясно, че 20-годишният Юджел е имал късмет. Както разказва АРТЕ, в Германия той бързо успял да намери жилище - в Гелзенкирхен. Вече има и работа на един строителен обект - в отдалечения на 2,5 часа Касел. "Стартът ми в Германия просто не можеше да е по-добър", казва той доволен. 

А как намерил работата си? Приятел го представил на шефа на обекта и той директно го назначил. Договорът е за непълно работно време, срещу минимално заплащане, но Юджел не се оплаква. Казва, че който иска работа в Германия, намира. Парите за жилището, в което той иска в най-скоро време да доведе съпругата си и дъщеря си, взел назаем от майка си.

"Тук всичко е ново, чудесно е, точно за такова жилище съм си мечтал винаги".

Юджел разказва пред журналистите от АРТЕ, че не смята да се задържа на първото си работно място повече от 3-4 месеца. Иска да работи за "Хермес". Подчертава още веднъж колко е доволен и казва, че може само да препоръча на младите хора като него да дойдат в Германия. "Животът в Германия е хубав. Аз успях. Искам да живея тук."







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"...Инфраструктурата е лоша. Там сметоизвозването просто не функционира, посочва АРТЕ, цитирани от "Дойче Веле"..." Да, да.. "Чистота" само за тях да работи, пак няма да смогне :(:( А такса смет плащаме ние.
0
 
 
Не обиждай българските Турци гн Ром ...ти нямаш нищо общо с тях , в Столипиново няма и 1% Турци ...поне казвайте истината...
+1
 
 
Мангусти Сър.Прав ви път крив ви завой.
+3
 
 
Каква хубава новина! Халал да им е на германците. И да не обижда българските турци, които за разлика от циганите, не крадат и работят честно и неуморно.
+3
 
 
Чакай ся??? На 20 години завършил училище преди 4 години ????
+3
 
 
Да стягат багажа и да заминават!!!Един да не остане!
+2
 
 
ей мангал-ще работиш като роб всеки ден,ще те изсмучат и ще те изплюят и ще си на 50 със съсипано здраве и само ще си работил-недей да даваш акъли на младите
+6
 
 
Български турци от Столипиново звучи като,ескимоси от африка,или африканци от Антарктида.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Земетресение до Пловдив на 17 юни 2024 г.
Световна черна хроника
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: