20 г. Общински комитет "Васил Левски" в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:39 / 12.12.2011
1636
Само два месеца след учредяване на Общобългарския комитет "Васил Левски" в София, на 4 юли 1991 г., в салона на читалище "Георги и Христо Търневи" в Пловдив се сформира и Общинският комитет "Васил Левски". Неговото първо настоятелство се състоеше от пет души: председател Евдокия Емануилова-историк, Мариана Узунова-секретар, и членове: Труфанка Моллова-библиотекар, Константин Дуфев-журналист и писател, по онова време директор на РТЦ-Пловдив, и Йордан Симов-журналист. По-късно секретар на Комитета стана Наташа Мухтарева-музеен работник. 

През 2004 г. по здравословни причини на нейно място беше избрана Галя Лачева-библиотекар. Съставът на ръководството на Комитета се променяше, но в ядрото от ентусиасти, които и сега продължават да участват активно в неговата патриотична безкористна работа са: Радка Колева, Недялка Петрова, Галя Лачева, Любен Попов, Райна Каблешкова, Таня Караиванова, о.з. подполк. Петър Ненков, инж. Дончо Дончев, Анна Илиева, Свобода Запрянова, Георги Василевски, Димитър Севов.

Изхождайки от формулираните в Устава на Комитета цели и задачи - изучаване и популяризиране делото на Апостола и неговите сподвижници, Общинският комитет "Васил Левски" в Пловдив осъществяваше своята скромна дейност и успя да се впише в обществения и културен живот в града под тепетата. Не винаги бе лесно да се справяме с проблемите; трудностите на прехода след 1989 г., липсата на средства и понякога недооценяването работата на Комитета от страна на пловдивската общественост и политическите сили, бяха причина да не бъде изпълнено това, което замисляхме да направим през изминалите 20 г.

Веднага искам да отбележа, че на 6 юли 1991 г. за първи път започнахме да празнуваме годишнината от рождението на Апостола. А нека припомним, че и първото възпоменание за Левски е направено в Пловдив преди 125 г. - през 1886 г.

Стана хубава традиция да се честват двете важни годишнини от живота на Апостола - обесването му и рождението. Особено тържествено беше честването по повод 170-годишнината от рождението му през 2007 г. Тогава бе организирана научна конференция, проведен ученически конкурс за творби, посветени на Апостола и за пръв път се състоя национален, превърна се по-късно в международен крос, посветен на юбилея, съвместно с Движенето "Спорт за всички. Мама, татко и аз, баба, дядо и внуче". 

Материалите от научната конференция бяха издадени в юбилеен сборник "Велик и безсмъртен". В годината, когато празнувахме 165-я рожден ден на Апостола - 2002 г., се осъществи една от големите задачи на Комитета - успяхме с помощта на спонсори да преместим паметника му на по-подходящо място на Бунарджика.

Наред с честванията, посветени на Васил Левски, не бяха забравени и редица негови сподвижници от Пловдив и Пловдивския край: във връзка с техни кръгли годишнини: Никола Кацара, Димитър Матевски, съвместно с едноименното пловдивско училище, Христо Търнев, бай Иван Арабаджията. Бяха почетени и други видни дейци от нашия край в областта на духовното ни Възраждане: през 1993 г. бе открит паметник на Захари Стоянов в Градската градина; Стефан Ботев, д-р Стоян Чомаков с две чествания - през 1993 г. и през 2004 г. на Иван Ев. Гешов, Михаил Маджаров, д-р Георги Кожухаров, Ангел Семерджиев, Ганьо Атанасов-Прокурора и др.

На 27 октомври 2009 г. беше отбелязана 100-годишнина от първото честване в България на Деня на народните будители, станало в Пловдив на 29 септември 1909 г. - със събрание, концерт и слово на проф. Клео Протохристова.

Важно събитие във възрожденската история е Априлското въстание от 1876 г. На съответните кръгли годишнини от него Комитетът организира няколко прояви с почитане паметта на Тодор Каблешков и други Априлци от IV-ти Пловдивски революционен окръг.

От историята знаем, че Пловдив е вътрешен център на църковно-националните борби през Възраждането. Затова през 2005 г. бе организирана регионална научна конференция, посветена на 135-та годишнина от учредяването на Българската Екзархия на тема: Пловдивската епархия и църковните борби през Възраждането. Пак във връзка с годишнина от Екзархията, 150 години Българки Великден, 170 г. от рождението и 95 г. от смъртта на екзарх Йосиф по инициатива на Комитета и със съдействието на Калоферската дружба в Пловдив бе поставена паметна плоча - знак, на къщата, в която е живял Екзархът по време на близо 2-годишния му престой в Пловдив - 1878-1880 г.

Общинският комитет "Васил Левски" е колективен член на Сдружението "Мемориал на духовността", което си е поставило благородната цел - издигането паметник на народните будители в Пловдив. По инициатива на Сдружението от 2002 г. всяка година на Деня на народните будители - 1 ноември, се излъчва "следовник/следовници" на будителите. Между тях има и членове на Комитета.

За 20 г. в тази наша скромна патриотична и народополезна работа сме се ръководели и продължаваме да се придържаме към заветите, оставени ни от великия карловец и неговата заръка към комитетските дейци: "Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Българската общност в Мадрид иска директни полети до Пловдив
Млада психоложка се завърна от САЩ, за да възроди емблематично мя...
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!
Стотици хора навсякъде по центъра на Пловдив, опашки се извиха на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).