ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Шефът на ЕИБ: Фискалната ви дисциплина няма равна на себе си в Европа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:52 / 09.11.2012Коментари (14)1898
© Plovdiv24.bg
Фискалната ви дисциплина няма равна на себе си в Европа, заяви президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер след среща с българския премиер Бойко Борисов. Той не спести похвалите си за фискалната ни дисциплина и за успешното приключване на проектите, съфинансирани от банката. Хойер подчерта, че за него е чест и удоволствие да е в България. Той изтъкна още, че е възхитен от постигнатото.

Хойер сподели, че в средата на 90-те години, когато е идвал в България, не е могъл да си представи, че един ден пак ще се върне тук.

Пейзажът пред Министерски съвет също "му събрал очите". Президентът на ЕИБ сподели, че е очарован от разкопките на софийското метро. Двамата с премиера Борисов са посетили метрото и Хойер посочи, че е доволен, че и Европейската инвестиционна банка е участвала с финансиране на този проект. Това е една история на успеха, категоричен бе той.

Цифрите в страната са много добри, отбеляза още шефът на ЕИБ и допълни - България работи при една много добра фискална среда. Благодарение на дисциплината и решителността на кабинета според Хойер ЕИБ може да инвестира в една стабилна среда. Именно тази стабилност улеснява правеното на бизнес у нас. За 2013 г банката планира да инвестира повече средства в малките и средни предприятия, както и в проекти в София и други градове.

ЕИБ ще оказва техническо подпомагане за проекти, касаещи усвояването на европейски фондове. Усвояването е много добро, похвали ни президентът на ЕИБ. Благодаря за сътрудничеството на г-н Борисов и на вицепремиера и финансов министър г-н Дянков, каза още той, подчертавайки, че очаква по-тясно сътрудничество с тях.

Българският премиер от своя страна заяви, че още като кмет на София е работил много добре с ЕИБ. Според него това не само е банката на ЕС, но е и институция с голям административен капацитет. Това е банката, която дава най-ниския лихвен процент, подчерта той.

Премиерът си пожела през следващата година повече български кметове да се възползват от възможностите, които предоставя ЕИБ.

Борисов благодари на Вернер Хойер, че банката оценява финансовата ни дисциплина и посочи, че страната ни е добър клиент на ЕИБ. Имаме под 2% забележки по европроекти, отбеляза той, уточнявайки, че този показател средно за Европа е 5%.

В пъти, пъти, пъти повече България усвоява европейски средства от предишното правителство, не пропусна да изтъкне министър-председателят. Специални благодарности от премиера получи и финансовият министър Дянков за това, че ЕИБ го оценява толкова високо.

В началото на днешната пресконференция Бойко Борисов и Вернер Хойер изразиха съболезнованията си за кончината на Патриарх Максим и се извиниха, че не е имало как да отменят предварително подготвяната среща. Бог да го прости Патриарх Максим, заяви премиерът и допълни - Все пак животът продължава.

Източник: News.bg








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на NIPAN
премахни филтъра

0
 
 
Е добре де от 2 години четем едно и също,че сме имали най-дисциплинираната фискална политика,че сме били данъчен рай в сравнение с другите държави в Европа,че сме едно от най-добрите места за инвестиции,и подобни работи,а народа ни тъне в мизерия,с най-ниските доходи в ЕС,с най-бедните райони в ЕС,и реално почти без никакви инвестиции.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Лято 2024
Избор на нов български патриарх
Пролетни бури удариха страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: