ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
От Румъния: Кьовеши удари върха на българската политика
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:10 / 18.03.2022Коментари (4)2545
©
Кьовеши удари върха на българската политика. Прокурори предприеха действия. Бившият премиер Бойко Борисов бе задържан заедно с други политици, пише в заглавие румънският вестник "Евениментул зилей“ в публикация от късно снощи, съобщава БТА.

Бившият премиер на България Бойко Борисов е задържан по дело за корупция, образувано от Европейската прокуратура, един ден след посещението на Кьовеши в София, посочва в заглавие и в. "Адевърул“. Подобно е заглавието по темата и на в. "Гъндул“. Частната информационна телевизия Диджи 24 също съобщава за задържането на Борисов и на други политици от бившата управляваща партия ГЕРБ. Новината е отразена и от други водещи румънски медии.

"Евениментул зилей“ пише, че бившият премиер и лидер на партия ГЕРБ е първият задържан бивш официален представител, като това става само един ден след съобщението на европейския главен прокурор Лаура Кодруца Кьовеши, че е получила рекорден брой сигнали и че е започнала разследвания по над 120 случая в региона. Вестникът допълва, че заедно с Борисов са задържани и други политици.

Главна дирекция Национална полиция в България тръгна по нишката, след като Европейската прокуратура е започнала разследвания по над 120 дела след срещата между европейския главен прокурор Лаура Кодруца Кьовеши и българския премиер Кирил Петков, пише"Евениментул зилей“ снощи, докато обиските и акцията на българската полиция все още не бяха приключили. "Първият в черния списък на българските власти е бившият премиер Бойко Борисов“, посочва изданието и отбелязва, че прокуратурата в София не е разполагала снощи с данни за разследването. Вестникът информира и за посещението на Кьовеши в София и извежда като акцент думите й, че е важно в България да няма монопол на властите, които могат да изпращат сигнали към Европейската прокуратура.

Румънските медии информират, че разследванията касаят злоупотреба с европейски фондове. Няколко други български политици също са разследвани и в домовете им бяха извършени обиски, допълва "Адевърул“ и посочва, че става дума за бившия финансов министър Владислав Горанов и няколко други.

"Адевърул“ отбелязва, че премиерът Кирил Петков е реагирал във Фейсбук на случващото се с думите: "Никой не е над закона“.

Вестникът съобщава и за реакцията на представители на партия ГЕРБ, които се бяха събрали снощи пред дома на Борисов и определиха случващото се като "политическа репресия срещу опозицията“.

"Адевърул“ посочва, че основните телевизионни канали в България са прекъснали снощи програмата си, за да излъчат извънредни новини по темата. Ден по-рано Лаура Кьовеши заяви, че Европейската прокуратура е получила данни за над 120 случая на злоупотреби с европейски фондове в България.

В. "Гъндул“ също пише, че протичащата голяма операция е свързана със 120 дела на Европейската прокуратура. И това издание отбелязва, че задържането на българските политици е станало един ден след посещението на Кьовеши в София. В сряда тя приветства решимостта на премиера Кирил Петков да се бори с практиките от миналото в своята страна, която е най-корумпираната в ЕС, пише "Гъндул“.

Вестникът припомня, че през юни 2021 г. по време на друго посещение в България Кьовеши предупреди, че прокуратурата няма да се поколебае да разследва "силни и богати“ лица.

"Гъндул“ припомня, че Бойко Борисов бе на власт от 2009 г. почти без прекъсване. През лятото на 2020 г. той бе изправен пред вълна от демонстрации срещу корупцията и срещу предполагаемите му връзки с олигархията. Парламентарните избори от пролетта на 2021 г. подпечатаха падането му от власт. След период на политическа нестабилност се появи реформистко правителство, оглавявано от 41-годишния Кирил Петков - предприемач, завършил Харвард, пише вестникът.


Още по темата: общо новини по темата: 191
12.12.2023 »
21.03.2023 »
31.12.2022 »
16.11.2022 »
01.11.2022 »
18.10.2022 »
предишна страница [ 1/32 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Krupen_tip
премахни филтъра

+1
 
 
Настоявам за незабавното явяване на Аахасферчо Аахасферчев, за да обясни как РАШКОВ и ХУНТАТА и дамаджаната и пияницата и какво ли още не стоят зад тези арести. Освен ако ХУНТАТА не значи ЕВРОПРОКУРАТУРА.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: