ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Пловдивчанката Анна Петрова свири в Чикаго в памет на Майра Хес
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:09 / 23.02.2010Коментари (1)2545
©
Продължава успешната кариера на младата пианистка Анна Петрова в Съединените щати. След серия от концерти в престижните Steinway Hall, Carnegie Hall в Ню Йорк, както и в Холандия и Испания, пловдивчанката е поканена да свири на 24 февруари в зала „Престън Брадли" в Чикагския културен център в памет на световно известната английска пианистка Майра Хес.

Тя оставя диря не само като виртуозен изпълнител, а и с проявата на изключителен дух и патриотизъм по време на Втората световна война. Дни след като Англия обявява война на Германия и всички театри, музеи, кинотеатри и концертни зали в Лондон са затворени, Майра Хес успява да убеди правителството да и позволи да започне серия от дневни концерти, които да повдигнат духа на населението. От 10 октомври 1939 г. до 10 август 1946 г. всеки делничен ден в Националната галерия в центъра на Лондон звучи класическа музика и нито бомбардировките, нито тътена на оръдията са в състояние да прогонят публиката и музикантите. За тези пет и половина години са изнесени 1698 концерта, на които са участвали 700 различни изпълнители, а публиката надхвърля 824 хиляди души. Заради изключителните заслуги за повдигане на морала на хората по време на войната на Майра Хес е присъдено званието „Дама на Британската империя".
Вдъхновени от примера на Майра Хес през 1977 г. в Чикаго решават в току-що реставрираната зала „Престън Брадли" в Чикагския културен център да започнат серия от възпоменателни концерти, наречени на великата пианистка. В тях участват млади, изгряващи дарования. Целта е да се даде поле на изява на музикантите от една страна, а от друга да се възпитава музикална култура. Щедри спонсори в продължение на години подпомагат традиционните седмични концерти, които се излъчват на живо.

Българската пианистка Анна Петрова е наречена „най-вълнуващият изгряващ млад талант". Носител е на множество награди от международни конкурси като Хосе Рока във Валенсия, Бьозендорфер - София, Мария Юдина - Санкт Петербург, Панчо Владигеров - Шумен. Творческият и път започва в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков" в Пловдив, където е ученичка на Светлана Косева. Завършва с отличие и медал през 2005 г. Същата година е приета с пълна стипендия в Манхатън скул ъф мюзик в Ню Йорк. В момента продължава образованието си в магистърска степен по музика.

Концертът в Чикаго съвпада с рождения ден на Майра Хес - 24 февруари, което е още едно признание за таланта на пловдивчанката. В програмата са включени произведения на Йохан Себастиан Бах, Клод Дебюси и вариации върху тема на Корели от Сергей Рахманинов. Концертът ще бъде излъчен на живо по радиостация - WFMT-FM и местен телевизионен канал от 12.15 часа местно време. Изпълнението може да се чуе от 20.15 българско време on line по интернет на адрес www.wfmt.com.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на enravotta
премахни филтъра

+2
 
 
Колко красиво и чаровно момиче, а и отлична пианистка. Добре, че в България все още има такива българи, които ми връщат вярата, че е останало нещо читаво в тази нация!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: