ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Номинират Георги Господинов за "Нобел"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:44 / 25.05.2023Коментари (0)2888
©
Георги Господинов ще бъде номиниран за литературен "Нобел". Писателят отново ще бъде нашето предложение за знаменитата награда.

Господинов обедини нацията на вчерашния празник на буквите - 24 май, след като спечели международната литературна награда "Букър" с романа си "Времеубежище". Господинов си подели отличието с Анджела Родел, която преведе книгата на английски. Церемонията се проведе в Лондон, а председател на журито беше френската писателка Лейла Слимани.

"Нашият победител, "Времеубежище", е брилянтен роман, пълен с ирония и меланхолия", пише Слимани, цитирана на официалния сайт на наградите "Букър".

От вълнение писателят забравил да се храни вчера цял ден. На Анджела й паднал гласът, преди да вземат приза.

"Това е задълбочена работа, която изследва много актуален въпрос: Какво се случва с нас, когато спомените ни изчезнат? Георги Господинов успява чудесно да се справи както с индивидуалните, така и с колективните съдби, и именно този сложен баланс между интимното и универсалното ни убеди и докосна", пишат в сайта на "Букър".

"Получи му се да обедини хората, защото е невероятно талантлив. Дори и тези, които не го харесват, не си позволяват коментар, а мълчание. Заслужава да бъде номиниран и тази година с "Нобел", макар че там нещата вече са политически и може и да не го вземе. Но е важно да бъде номиниран за нас, за България." Това сподели пред вестника писателят Христо Бойчев, чиито драматургични творби се играят най-много по света.

За факта, че Георги Господинов и тази година, както миналата, ще бъде номиниран за "най-значително литературно произведение, отразяващо човешките идеали", каквото е мотото на една от шестте Нобелови награди, говори и Бойко Ламбовски.

"Георги Господинов заслужава и управителният съвет на българският ПЕН център пак ще го предложим с гласуване. Разбира се, това е важно за повишаване самочувствието на поне още 10-ина български автори, които също заслужават високи отличия. Можем да споменем тук Здравка Евтимова, Алек Попов, Милен Русков и още много добри писателски имена", сподели Бойко Ламбовски, който е в управителния съвет на ПЕН център. С него е съгласна и Здравка Евтимова. "Георги Господинов е с висок литературен профил и смятам, че има големи шансове", казва писателката.

Когато през май миналата година се завъртя новината, че Георги Господинов е номиниран за Нобелова награда за литература, той скромно определи тази перспектива като твърде нереалистична на фона на силното присъствие на украински писатели. И се оказа прав, независимо че по нищо не отстъпваше на Сергей Жадан, който я спечели.

Наградата "Букър", която обаче вчера Господинов взе, е втората по значимост след "Нобела". Световни медии вече обърнаха внимание на нашия писател, след като пуснаха хвалебствени рецензии в "Ню Йоркър", "Гардиън" и "Файненшъл Таймс", и обявиха книгата му за "приятната изненада на годината".

"Не съм очаквал, че ще спечеля. Много трудна е английската среда. Радост, спокойствие и удовлетворение е, че човек може да напише книга на друг език, да говори за важните неща и тя рано или късно да бъде прочетена и оценена", обобщи пред медии чувствата си писателят. Той приема "Букър" и като знак, че е напипал тема, и със скромното допускане, че може би това, което прави, има смисъл. "Всичко останало е малко писане в самота, но аз искам, не на последно място, да благодаря и на семейството си, което винаги е заставало зад мен", каза още Господинов.

Той се слави като най-награждавания извън страната български писател и най-превеждания - негови творби има на повече от 25 езика. Досега е издал четири книги с разкази, а по някои от тях са правени филми - например анимацията на Теодор Ушев "Сляпата Вайша", номинирана за "Оскар".

"Ако една книга, един писател, може да обедини хората и да предизвика такъв възторг, значи ни чакат светли бъднини! Георги Господинов ни напомни за какво ни е даден този език. В изящното му писане се съдържа цялото наследство, гордост и любов, които езикът ни притежава", коментира Тео Ушев наградата на Господинов.

Аниматорът се зарадва и на факта, че писателят се оказва сред компанията на писатели от величината на Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро и Джулиан Барнс, които са носители на приза през годините.

"Всичко това се случва сега, в навечерието на 24 май. Всичко това може да бъде постигнато с 30-те букви, които ползваме от векове. Това е най-хубавото и това ми се ще да предам нататък. Тази книга започна в трудно време, но тя бе написана за трудно време", казва пред медиите Господинов след наградата. Писателят сподели още и че не е очаквал, че ще спечели наградата. Господинов се обадил първо на родителите си, както и на 16-годишната си дъщеря Рая и на съпругата си - литературоведката Биляна Курташева.

За себе си Господинов казва, че обича да се състезава, макар да не е спортист. "Обичам тенис на маса, волейбол, баскетбол, футбол. Така се забравям в играта, че си чупих няколко пъти крака и ръце. Обичам, разбира се, да се разхождам сам из непознати градове. Да се изгубвам. Интересувам се от неща, които нямат нищо общо с писането. Купувам си периодично вестник за градината, за пчеларите. Мечтая да съм пчелар. Интересува ме как живеят хората, които не срещам. Обичам да правя и снимки. Имам огромна колекция от небеса над градове, в които съм бил. И ако мога да си пожелая нещо, бих направил изложба с небето на Ню Йорк в три следобед, Бордо в три следобед и София в три следобед", споделя нереализираните си мечти Господинов. 

Христо Стоичков: Вече имаме "Златна топка" и в литературата

"Още една "Златна топка" за България! Този исторически момент е свързан с Георги Господинов и Анджела Родел и наградата им "Букър". Браво", възторгна се от отличието на двамата и носителят на "Златната топка" и "Златната обувка" - футболистът Христо Стоичков.

Звездата от "Сексът и градът" Сара Джесика Паркър също поздрави Георги Господинов. "Уау! Чакахме го! Поздравления", така Сара Джесика коментира големия успех на българския писател в инстаграм профила си.

Преводачката Анджела Родел: Слави ме направи известна!

Слави Трифонов прави известна Анжела Родел, която участва за първи път в "Шоуто на Слави" в рубриката "Добре дошъл в България". "Той ме направи известна, а после станах и актриса", сподели през 2009 година Анжела. Година по-късно "Ку-ку бенд" свирят на сватбата й, а след това Анжела се снима и в сериала "Седем часа разлика", откъдето тръгва известността й.

12 българи са били номинирани за "Нобел", припомня "България Днес".

12 български автори са били с номинации за наградата "Нобел". Това са: Пенчо Славейков, Иван Вазов, Иван Грозев, Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Любомир Левчев, Блага Димитрова, Йордан Радичков, Антон Дончев, Валери Петров, Иван Бързаков.


Още по темата: общо новини по темата: 30
22.09.2023 »
17.09.2023 »
27.06.2023 »
16.06.2023 »
10.06.2023 »
04.06.2023 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (895) 16%
Спас Гърневски (805) 14%
Д-р Иван Чомаков (549) 10%
Славчо Атанасов (1474) 26%
Иван Тотев (1505) 26%
Здравко Димитров (489) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: