ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Лекар разкри защо никога не трябва да готвите в надраскан тиган
Автор: Петя Кузева 22:58 / 14.09.2023Коментари (2)3456
©
Ние всички имаме привидно надежден тиган, в който готвим, въпреки че е малко очукан. Но един лекар предупреди, че сантименталността, когато става въпрос за готварски посуда, всъщност може да навреди на здравето ви. Дори да ви изложи на риск от рак. 

Д-р Пунам Десай, представяща себе си за лекар в "TikTok", публикува видеоклип в приложението, обясняващ защо бързо изхвърля надрасканите си тигани с незалепващо покритие или керамични тигани. 

Докторката каза, че не използва тигани с незалепващо покритие, които имат дори леки прорези, "защото те могат да вкарат милиони микропластмаси в нашата храна". Видеото е събрало над половин милион гледания. 

Микропластмасите са малки пластмасови частици с размери по-малки от пет милиметра и често невидими с просто око. Те могат да бъдат резултат от разграждането на по-големи пластмаси, но присъстват и в дрехите и домакинските стоки. Според д-р Десай те са "ендокринни разрушители" и "могат да причинят хормонален дисбаланс, проблеми с плодовитостта и дори да увеличат риска от рак". 

Вашата ендокринна система е мрежа от жлези и органи, разположени в цялото тяло и е отговорна за регулирането на редица телесни функции чрез освобождаването на хормони, обяснява "Healthline". 

Тиганите са с тефлоново покритие, за да се предотврати изгарянето на храната при готвене. Устойчивите на топлина частици, използвани за създаване на незалепващ слой, се наричат полифлуорирани вещества или PFAS, са известни също като "химикали завинаги". 

Изследователи от Университета на Южна Калифорния по-рано свързаха "вечните химикали", дебнещи върху тенджери, тигани, лъжици и други домакински предмети, с често срещан рак на черния дроб, известен като невирусен хепатоцелуларен карцином.

Д-р Десаи добавя, че също така избягва да използва "керамични тигани, които са надраскани", защото те "имат слой алуминий, който може да проникне в нашите храни", когато са изложени на драскотини.  

Веднъж погълнати, те могат да останат в тялото ви за дълги периоди от време, понякога се изхвърлят бавно с урината. Чистите керамични тигани обикновено се считат за по-безопасна алтернатива на тиганите с незалепващо покритие, тъй като не съдържат PFAS или други метали.

Тиганите с керамично покритие, от друга страна, обикновено са направени от алуминий с незалепващо покритие на керамична основа. "Така че за мен, ако моят тиган е незалепващ или керамичен и е надраскан или настърган, обикновено го изхвърлям", каза тя, цитирана от "The Sun". 

В статия от 2020 г. на USA Today се твърди, че докато известно количество алуминий попада в храната, когато се готви във фолио или с алуминиеви съдове за готвене, "не е вярно, че това причинява каквито и да е последици за здравето при здрави възрастни". 

Но има и други изследвания. Когато не използваме тигани с незалепващо покритие е, че така не се излагаме на риск от съприкосновение с вредните химикали. С такива е изграден покривния им слой. Предимството е, че той не позволява на храната да се остава по дъното на тенджерите и тиганите, но съдържа перфлуоровъглероди - PFCs. Тези съединения, при попадане в стомашно-чревния тракт, могат да доведат до увреждане на черния дроб, проблеми в развитието на организма и ранна менопауза. Това проучване е публикувано в Международен журнал по ендокринология през 2011 година, припомня "Фокус".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на мемипопу
премахни филтъра

0
 
 
Аз пет милиметра ги виждам с просто око, за другите не знам.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: