ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Как да пишем за класическа музика, когато сме тъпи чалгари в тъпа чалгарска държава?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:36 / 03.01.2024Коментари (3)15408
©
От фейсбук страницата на музиканта Венцислав Мицов

Най-бързият тромбонист, най-дебелият фаготист, най-ниският диригент, най-високия контрабасист или как да пишем за класическа музика, когато сме тъпи чалгари в тъпа чалгарска държава (безплатно помагало за идиоти)

Най-първата жена, която ще води Виенска филхармония...

Да ви кажа, тая история почти ме отказа да говоря за класическа музика.

Може би защото за класическа музика се говори вече само в няколко случая:

- когато дуизина либертарианци решат да се поупражняват по темата как за тях класическата музика не трябва да е субсидирана - я как Амед си изкарва сам парите (и после ми пишат - а кой определя дали Амед не е по-як от Вагнер)

- когато няколко либерални LELI F4OJBINA напипат някой ME TOO диригент, че да го разкостят

- когато някой като боркинята с фолклора Слава Янакиева реши да громи Путин и извънземните посредством Гергиев или Нетребко

- когато стане някой скандал (като този в Софийска филхармония, които проитестират, ама не точно срещу правителството, щото го обожават, а срещу шефа си)

За това всеки ред, посветен на класическата музика извън тези шитни е добре дошъл...

Или поне така си мислех доскоро. Докато дузина редактори, журналисти и всякакви подобни мислители не изскочиха с новината - "Първата жена в историята, която води Виенска филхармония за нова година е българка".

ШОК!!! УЖАС!!! ВИЖТЕ ВОДАЧЪТ НА ФИЛХАРМОНИЯТА, ПРЕДИ ВИДЕОТО ДА БЪДЕ ИЗТРИТО...

Още с появата на тази новина на очи биеха няколко факта:

1. Албена Данаилова - великолепен музикант, с когото трябва да се гордеем. И за която лично аз говоря в почти всяко свое телевизионно или медийно интервю от поне 10 години. И за която се говореше от дъжд на вяртър, докато изведнъж не влезе в рубриката "10-те най" и всички започнаха да пишат - разбрали-недоразбрали.

2. Водач на Виенска филхармония - Албена Данаилова е такава от 2011. Един от няколкото концертмайстори. И това е безспорен връх в кариерата на един музикант. Но не е станала сега такава.

3. За първи път жена ще води оркестъра на Виенска филхармония - Албена Данаилова всъщност вече е водила оркестъра, при това не веднъж. И това също е велико - та Виена е може би най-добрият оркестър в света. И може би най-консервативния, който трудно допуска джендър баланс все още. Така, че това наистина е велико. Но не е за първи път на 1 януари.

4. За първи път на Новогодишен концерт ще води жена, при това - българка...

Ами не, това също е шитня.

Да обясня - Албена Данаилова е водила като 1 пулт, втори концертмайстор. Двамата, седящи най - ляво на диригента, точно до лявата му ръка са концертмайсторите - I и II. Те водят оркестъра.

Концертмайсторите пишат лъковете на целия щрайх. Те дават тонът "ла" на останалите. От тях зависи представянето на щрайха повече, отколкото от диригента. Те са в правото си да свикват групови репетиции, а бе те са почти със статут на диригент (и сътоветно хората с най-високи заплати в един оркестър, изключая главния диригент).

Та Албена Данаилова поне няколко пъти е била на пулта на концертмайстор по време на новогодишни концерти и това е видно, ако потърсите в интернет.

5. За първи път концертмайстор I на Нова година...ами не. Отново Албена Данаилова ще бъде концертмайстор II.

6. Медиите - те се позоваха на някаква халюцинация на английски музикален блогър. И спореха. И даже редактори от БНР идваха на стената ми да обясняват истината. Ама...се оказа, че "истината е някъде там".

А сега обобщенията:

- Албена Данаилова е велик музикант. През 2017 тя свири в София и изпълни не втръсналите ни 3 концерта за цигулка, които напоследък затискат музикалната сцена като капаците на каца с кисело зеле - Менделсон, Брух и некой Паганини за разкош. Тя изпълни концерта на Албан Берг - концерт, който и успява да демонстрира разпада на теорията на Шьонберг за додекафонията.

- Албена Данаилова е гордост за нас. И въпреки това телевизиите предпочитат Мондьо, който да направи интервю с Малина, Вуна, Пена, мис Тигрова и да ги пита - " А ти как се почувства, когато твоето любимо гущерче почина?"

- Албена Данаилова е моделът, който трябва да следваме. И Веско Пантелеев, и Александрина Пендачанска, и Соня Йончева и още толкова много успели български музиканти... Веднага се сещам за една Лия Петрова например.

Вместо това нашите медии пишат за класическа музика, сякаш пишат за чалга.

Сякаш пишат за риалити шоу с водещ Валери Божинов - "Най-бързия челист, най-дебелият фаготист, най-куцата валдхорнистка" или пък "Първият виолист, който си е позволил да пръдне по време на изпълнение на Годишните времена".

Така не се пише за класическа музика.

Но вие пишете така, защото смятате, че пишете за идиоти.

И може би сте прави.

А може би не сте.

Може би пък идиотите се намират в огледалото, когато се огедате там и видите "Най-бързо копи-пейстнал непроверена новина журналист".

И с това свършвам.

На ваше разположение съм. Когато не знаете нещо, питайте бе, мамка му.

Ако не мен, че, нали, съм дебел и грозен, питайте някой друг музикант.

И на 01.01.2024 гледайте концерта на Виенска филхармония. И пийнете едно за здравето на маестра Албена Данаилова. Защото тя е на върха, но не благодарение на нашата държава и, да ме пази господ, нашата журналистическа инвенция.

И учете децата си на това да харесват хубава музика. Да четат хубави книги. И да оценяват хубавото кино (не холивудските ла**а) и хубавата живопис.

И с това млъквам.

Ако не друго, то аз съм най-дебелият пианист, писал статус по темата...







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Амбър от Коту
премахни филтъра

0
 
 
Май някой не е стъпвал във Виена, камо ли да е слушал класическа музика! В контекста на разговора, малко по-рано, на 01.11.2023 г. във Концерт хаус Виена беше представена продукция на съвременен Виенски композитор за 50 пиана и малък симфоничен оркестър. Там свири на пиано една млада българка от Виенската консерватория и две от солата в концерта бяха нейни!!! Пловдивчанка е и е страшно талантлива, но!!!!! Отново не е оценена в България и съвсем логично е оценена навън !!! Та, добре дошли в Чалгария-тук таланта се преследва и унищожава!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ДЮШ на ПФК Локомотив (Пд)
"Нисан" се вряза в автобусна спирка в Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: