ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Цените на саламите ще скочат, ако станат качествени
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:46 / 21.10.2024Коментари (0)2753
©
Саламът ще скочи с 25%, ако в него се влага месо. Прогнозата направи д-р Андрей Велчев, председател на сдружението "За достъпна и качествена храна“.

Той коментира, че искат месото, което се влага в производството на колбаси, да се прави ръчно от хората, работещи в цеховете, а не да се използва кашата, която се добива от механично отделеното месо от кости с помощта на употребата на машина. "Основният дебат е какво представлява крайната суровина, която се влага в кренвирши, салами, наденици. Машинно отделеното месо означава вида на животните, от които е получено, и съотношението на тъканите в него и дали се отразяват благоприятно или не върху хранителната стойност на месото.

В единия се съдържат основни хранителни вещества, а в другия костната и хрущялна смес, която попада в най-масовите колбаси – салами, кренвирши от месо, които никак не са от месо, а са продукт, който се получава от костите и труповете на животните“, коментира той. Решението на този проблем е информирането на потребителите. Друг проблем е реализирането на зелената сделка. Според него изискванията за България трябва да са различни от тези за другите европейски страни или те да са специфични за всяка държава. 

Ръководителят на катедра "Технология на месото и рибата“ в Университета по хранителни технологии в Пловдив проф. чл.-кор. Стефан Драгоев коментира пред "Телеграф“, че това искане не е изпълнимо. "Д-р Велчев иска всичко да бъде занаятчийско производство, традиционно. Това е прекрасно, но този вид производство е малко и има локален характер на задоволяване на клиента. Цената му е много висока“, заяви той. Според него хората от малките населени места, както и възрастните, няма да могат да купуват тези скъпи стоки. 

Мрежа 

Проф. Драгоев коментира, че именно заради това в хранителните вериги имат различни брандове, за да могат потребителите да пазаруват според финансовите си възможности. Той разказа, че производителите се съобразяват с изискванията на магазините, които дори поставят условие и за годността на продуктите. "Като отидете в магазина, всичко се продава опаковано и навсякъде се търси срокът на годност да е максимално удължен“, каза специалистът и даде пример с охладена пържола, която има годност от 7 дни, а при опаковане може да се използва до 2-3 седмици.

Проф. Драгоев подчерта, че единствено нашите производители са задължени да посочват всичко вложено в даден продукт съгласно Регламент 1333 на ЕС и в тази връзка българският потребител е информиран. Той подчерта също така, че храните в магазините са безопасни за консумация, а също така това се гарантира и от Хасеп система. 

Вегани 

Стана ясно, че следващия месец в Брюксел от сдружението "За достъпна и качествена храна“ ще присъстват на конгрес в Брюксел, където ще се обсъди бъдещето на наименованията на веган продуктите, тъй като до момента е било забранено да се етикетира пържола като веган. Сега това може да се превърне в реалност, която обаче ще се определя от всяка една от страните членки.

Преди да заявят позицията си, от сдружението ще проведат анкета и ще се допитат до българските потребители. Д-р Велчев призова за активно участие в анкетата на wwww.zdkh.bg, за да може потребителите в България да са чути.

Според проф. Драгоев е недопустимо да има веганска луканка или вегански бургер. "Не съм против да ги има на пазара, но не може да го наречете луканка, защото подвеждате потребителя“, коментира той.


Още по темата: общо новини по темата: 457
08.12.2024 »
01.12.2024 »
01.12.2024 »
30.11.2024 »
28.11.2024 »
25.11.2024 »
предишна страница [ 1/77 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България сезон 2024/2025
Проектът Модър - Царевец
"Гунди - "Легенда за любовта"
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: