ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Пловдив е длъжник на Апостола. Той няма нужда от окупаторска сянка
Автор: Любомир Минчев 16:57 / 18.07.2017Коментари (24)10776
©
Все очаквам приятна изненада или направо сензация, когато около паметника на Васил Левски се събират много хора. Това е два пъти в годината, за да отбележим рождението му и смъртта му. Така беше и днес . От тези, които четат словата по повод годишнините, все очаквам да чуя, че се чувстват несигурни да говорят за Дякона под дулото на Шмайзера. Дръзко е наистина, но е най-смисленото нещо, което бихме чули пред паметника на Апостола. Все това очаквам да чуя - защо върху Левски трябва да пада сянката на Окупатора.

Все пак Недялко Славов за първи път днес повдигна темата за мястото. "Той никога не е обичал показността, героическите пози. Затова и паметникът му в Пловдив не е на площада, а е на това скромно, природно и естествено място. Бих казал, тук той е на точното, на своето място. Тук той е в сърцето на живота, за който навярно е мечтаел", каза ораторът. Очевидно той не изпитва никакво безпокойство, че над главите ни, а и над Апостола, виси шмайзерът на Альоша. Или просто не бива да бъде зачекната тази тема, когато става дума за Иконата. А и нали се влачим с историческата си обремененост , която ни позволява без никакъв срам да приемем, че и ботушът на окупатора може да ни е иконата.

Първата крачка е направена. Мястото на Левски е точно тук - на алеята на Бунарджика, казва Недялко Славов. От следващия оратор очаквам да чуя, че Апостола не се нуждае от Сянката на ботуша. Така той не е и не може да бъде " в центъра на живота, за който навярно е мечтал".

Следващият оратор трябва и да попита къде сте, представители на Българската православна църква, когато целуваме ръка на Дякон Игнатий. Нали той е тръгнал от дома на Вярата. Или вече вие не сте там. Той може да хвърлил расото, но остава вярващ християнин до бесилката. Настоявал е в във всеки комитет да има и свещеник. А вие надянахте расата, но си останахте талибани по душа. 

Надигат се мракобесни сили, разпени се ден по-рано митрополит Николай. Там, някъде в недрата на Европа, е заплахата, която ни дебне, провикна се талибанът с расо. Следващият оратор пред паметника на Левски да му покаже заплахата - тя е на една ръка разстояние.

Това искам да чуя, когато край Апостола се събират много хора. Пловдив му е голям длъжник заради голямата окупаторска сянка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на forest
премахни филтъра

-1
 
 
Българина ги обича илюзиите. Има и други народи, които обичат да ги лъжат, но българина, руснака и арабина са топ 3. Монумента на Гавроша, това не е никаква статуя или паметник, е едно от най-грозните неща, когато се погледне Пловдив от разстояние. Само че дъртите си го обичат. Яли са шутове всеки ден, крали са всеки ден през комунизма, това обичат, и от носталгия обичат белия пиян циганин от Русия. Това е. Че ни е "спасил" от човека, който е искал да ни вземе всичките цигани и евреи. Само че ние не сме му ги дали. Защото сме проста нация, като руската. И напълно заслужено, съдбата ни е отредила да сме под руско робство. Левски пък е бил масон. Те нищо не правят, от което нямат добра изгода. И някак си след 180 г неговото тефтерче се пръкна в БНБ, банката на Ротшилд. Как стават тези чудеса, може да ви обясни някой набожен, като дядо ви Николай. Но българина си е в матрицата, той обича филмите, обича да го лъжат, и ако му кажеш истината очи в очи, му ставаш враг. Иначе паметника на Левски е истински паметник, така се прави паметник, много е красив, на много хубаво място е позициониран чисто естетически, но му трябва малко поддръжка, на места е поизбелял, просто трябва да му обърнат малко внимание. А на мястото на Галоша, просто такива уникални атракции могат да се направят, и за много по-малко пари, отколкото руснаците са ни източили за да го натресат там. Ами кенефа пред НДК? Няма таква държава хора, да ходят комунистите да правят терористичен акт на крана, който е там само да им премести комунистическия боклук.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
БК Академик Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: