ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Въвеждат 6 нови знака по пътищата в страната
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:08 / 08.12.2023Коментари (2)4934
Регламентират се изискванията за употребата и визуализацията на електронни знаци с променящи се съобщения по пътищата в страната. Те ще са 5 типа, в зависимост от разрешената максимална скорост на пътя, в чийто обхват се поставят – автомагистрали и скоростни пътища, първокласни и второкласни пътища извън населени места или на пътища от първостепенната улична мрежа в населени места. Въвеждат се и изисквания към експлоатационните показатели за видимост на пътните знаци с променящи се съобщения.

Регулацията е разписана в Наредбата за сигнализация на пътищата с пътни знаци, утвърдена от министъра на регионалното развитие и благоустройството, съвместно с министъра на транспорта и съобщенията и министъра на вътрешните работи. Нормативният акт запазва устойчивостта при прилагане на принципите за сигнализиране на пътищата, въведени с Виенската конвенция за пътните знаци и сигнали от 1968 г. и Европейското съглашение към нея. По този начин се унифицират знаците в държавите от ЕС.

С обновената наредба се хармонизират съвременните европейски стандарти за неподвижно закрепените пътни знаци. За целта България е проучила прилагането на европейския стандарт EN 12899-1 в 15 европейски страни, сред които Германия, Франция, Финландия, Швейцария, Гърция и др.  в т.ч. националните изисквания, които определят  по отношение обратно отражение, координати на цветност и коефициенти на яркост на фолиата. Това ще подобри качеството на действащата сигнализация с пътни знаци по пътищата и улиците, информирането на участниците в движението и по-специално на велосипедистите, водачите на индивидуално електрическо превозно средство и на пешеходците, а целта е повишаване безопасността на движение и сигурността.

С наредбата се въвеждат 6 нови пътни знака, които ще указват и регулират движението по пътищата. Новите пътни знаци са от различни групи.

В група "Г“ се въвеждат знак Г14б "Край на задължителен път само за велосипедисти“, Г15б "Край на задължителен път само за пешеходци“ и Г16б "Край на задължителен път само за пешеходци и велосипедисти с указано място на движение“. С тях ще се обозначава краят на действие на пътните знаци Г14а "Задължителен път само за велосипедисти“, Г15а "Задължителен път само за пешеходци“ и Г16а "Задължителен път само за пешеходци и велосипедисти с указано място на движение“. 

В  група "Д“ се въвежда нов знак Д28 "Паркирай и пътувай“, който ще се ползва за сигнализиране на местата, в които може да се паркира и са премине към транспорт от редовните линии за обществен превоз на пътници. Нова визуализация ще има пътен знак Д14.

В група Ж се въвеждат знаци в помощ на велосипедистите - Ж25.1 "Номер на велосипеден маршрут по международната класификация“ и Ж25.2 "Номер на велосипеден маршрут по националната класификация“. Те ще се поставят за обозначаване на номера на велосипедни маршрути, включени в туристически и велосипедни карти за популяризиране на велосипедния и алтернативния туризъм.

Наредбата регламентира и движението на водачи на индивидуално електрическо превозно средство. Така знак А20 "Велосипедисти и водачи на индивидуално електрическо превозно средство“ ще се използва и за сигнализиране на пътен участък, в който велосипедисти и водачи на индивидуално електрическо превозно средство навлизат или пресичат платното за движение. Пътен знак В9 "Забранено за велосипедисти“ пък задължително ще се поставя на пътен участък, до който успоредно или в непосредствена близост е устроена специална алея за велосипедисти и водачи на индивидуално електрическо превозно средство.

Определя се и нов стандарт за цветност и коефициент на яркост през деня и обратно отражение през нощта. Това ще допринесе значително за безопасността на движение и сигурността на пътуващите и подобряване качеството на действащата сигнализация с пътни знаци по пътищата и улиците.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на вече
премахни филтъра

+1
 
 
допълнителните знаци са : 1. Внимание идиот на пътя 2. завой само на ляво, за някой може и на дясно 3. Еднопосочна улица, карай внимателно шофьор в насрещното винаги има 4. пешеходна пътека тип зебра, ако ти е мил живота не пресичай 5. светофар - премини на зелено, но едно наум друг минава на червено 6. Внимание блондинка в колата, отдалечи се по възможност бързо
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Моторни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: